Přilákejte na svoji zahradu včely: jen díky nim sklidíte pořádnou úrodu

Kvetoucí jíva
Info ikona

Kvetoucí jíva poskytuje na jaře včelám první potravu

Moudrý ten, kdo má na zahradě hmyzí hotel

Ještě je na jaro sice malinko času, i když v současné době to příroda vidí trochu jinak, každopádně opylovači, až na nějaké osamocené nedočkavce, si ještě dávají zaslouženého šlofíka. Máte-li na zahradě hmyzí hotel, určitě jste si všimli různých obyvatelů, a právě díky hmyzím hotelům včely na své zahradě můžete udržet. Většinou ho obývají včely samotářky, mezi nimi třeba včely drvodělky, které vylétávají na jaře jako první, spolu se čmeláky. Pro čmeláky se využívají čmelíny, které rovněž můžete mít na zahradě a tyto roztomilé brundibáry ubytovat. Důležité také je, nabídnout jim něco dobrého v podobě vhodných rostlin, pak nebudou mít důvod vzdalovat se od vaší zahrady. Pamatujte na to, že bez včel bychom tady nebyli, ale včely bez nás ano.

Jaké bylinky a zeleninu mají rády včely

Kromě tradičních květin včely milují rozkvetlé bylinky a zeleninu. U bylinek obvykle sklízíme ještě před květem, protože jen tak má bylinka dostatek účinných látek, s květem se jejich obsah snižuje. Takže bylinky sklízejte dle potřeby, ale pár jedinců nechejte včelkám, milují květy pažitky, tymiánu i mateřídoušky. Stejně tak ocení vykvetlou zeleninu, což my samozřejmě opět moc neoceníme, leda byste chtěli sklízet semínka na uskladnění. Včely milují především košťáloviny a úplně nejvíce brokolici. Pokud tedy necháte občas nějakou tu zeleninu vykvést, uděláte nejen včelám, ale i dalšímu užitečnému hmyzu, velkou radost.

Včely potřebují pestrou skladbu květin: pozor na chemii

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou květy rostlin barevné? Jasně, je to právě kvůli opylovačům, aby je rostlina na svůj květ nalákala a oni ji opylovali. Takže i vy na zahradě byste měli včelám a jiným užitečným druhům, nabídnout pestrou skladbu rostlin, které nejlépe pokvetou po celý rok. Včelám více vyhovují bohaté trsy kvetoucích rostlin, než-li osamocené stonky, na to myslete, až budete letos rostliny vysazovat, vysaďte je pěkně do skupinek.

Kromě toho, že jim nabídnete kvetoucí rostliny, je důležité, omezit používání pesticidů, kdy především insekticidy zaměřené na určitého škůdce likvidují i užitečný hmyz. Takže, než sáhnete po chemii, vždy zkuste vsadit na přirozené nepřátele škůdců, příroda si totiž vždy poradí nejlépe sama.

Včely i další hmyz ocení na zahradě vodu, stačí, když někam mezi květiny umístíte nízkou podmisku od pokojových rostlin, kam vložíte pár kamínků, aby se včely neutopily. Především v parném létě vám budou včely za trochu vody velmi vděčné.

Které květiny udělají včelám radost

Vesměs by se dalo říct, že včelám udělají radost všechny kvetoucí rostliny, a to jak trvalky, tak keře, ale je důležité, aby květy byly jednoduché a dobře rozevřené. Jen tak se totiž včelky dostanou dobře pro potravu. Mezi velká lákadla z trvalek patří levandule, slunečnice, rudbekie, echinacea, kopretiny, kokardy a zavinutky či záplevák. Jednoduše kvetoucí jiřiny a všechny běžné, jednoduše kvetoucí trvalky. Užitečný hmyz miluje většinu letniček, třeba takové krásenky nebo sluncovky.

Kvetoucí keře nesmí chybět v žádné zahradě

Kromě trvalek a letniček včely ocení také kvetoucí keře, na jaře je to především zlatice, jíva, šeříky či tavolníky. V létě by pak na každé zahradě měl být motýlí keř neboli komule Davidova, což je magnet hlavně pro motýly, dále vajgélie, kolkwítzie či třeba pustoryl.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada