Jelikož vím, že leckdo nerad čte dlouhé texty, prozradím vám rovnou pointu celého vyprávění:

Dodržujte šábes!

Cože? Šabat/sabat/šábes/sobota je sedmý den v týdnu věnovaný odpočinku a opuštění všech pracovních činností. Rok má 365 dní, to je 52 týdnů, to bude asi tak 52 sobot, které můžete mít pro sebe. Dohromady je to víc než sedm týdnů. Sedm týdnů volna! Já vím, někdy je člověk nemocný a někdy někam odjíždí (nebo přijíždí) a někdo má nepravidelné směny, ale nebuďme dogmatici a nechte si místo toho kdyžtak volný jiný den.

Odkud se vzala sobota

… myslím, že to, že Bůh stvořil svět za šest dní a sedmý den odpočíval, je jaksi všeobecně známo, a to i zarytým odmítačům jakéhokoli náboženství. Týden tradičně začínal nedělí a tím sedmým (volným) dnem byla sobota. Koneckonců jaký je první den v týdnu v angličtině? Sunday. Neděle. To všichni vědí. Historicky se světila sobota jako sedmý den. Křesťané k tomu pak přidali ještě neděli, protože to je den vzkříšení (btw. kdo kdy chodil na ruštinu, tak ví, že neděle se rusky řekne, komunistům navzdory, „vaskresenje“ tedy „vzkříšení“)a pak postupně, ale až poměrně pozdě, začali světit jako sedmý den neděli, asi proto, aby se odlišili od židů.

Ortodoxní židé v tento volný den nedělají opravdu vůbec, ale vůbec nic (třeba i roztáhnout deštník se bere v extrémním případě jako práce, a tak pokud hrozí déšť, potahují si slavnostní klobouky igelitem už během pátku) a na případnou práci si berou (nežidovské) služebnictvo. Tohle je fakt extrém. Moderní západní člověk stále něco dělá, stále je dostupný a i na dovolené alespoň odepisuje na maily. Cílem mnoha moderních digitálních nomádů je práce odkudkoli. Ale nenechte se zmást exotickými destinacemi a krásnými fotkami, leckdy pracují velmi tvrdě a vlastně nonstop. Jen prostě z netradičních míst a pijí k tomu barevné drinky.

Prostě šest dní práce a pak jeden volný den pro sebe. Je to důležité, a zejména v případě, že vás vaše práce baví. Schválně si to zkuste. Dejte si řízenou pauzu a pak budete mnohem výkonnější.

V tichém zamyšlení, Gran Ann

A co tedy s tou volnou sobotou?

Mnu to je na vás. Napíšu vám, co dělají kavky.

Tak hlavně, nekoukám na žádné sítě a nepouštím počítač. Jeden den v týdnu, a navíc o víkendu, se to fakt nezblázní. Telefon si nechávám jen na telefonování, mejly na něm nečtu. Snažím se dělat něco jiného než běžně. Protože práce je pořád spousta. Něco, co nesouvisí s vyděláváním peněz, jakýmkoli způsobem. Jako ne, že bych celej den seděla v houpacím křesílku, ale spíš se snažím ten čas věnovat něčemu, co se mi normálně do programu ani trochu nevejde.

Nejčastěji ten volný den jdeme prostě někam na výlet. Do lesa a na hrad. A i v zimě. Za jakéhokoli počasí. A večer posedíme na zahradě. Nebo doma, to je jedno. Někdy přijdou nějací kamarádi, ale leckdy taky ne. V sezóně zemědělských prací pracuju na zahradě, je to pohyb na vzduchu, to za práci zas až tolik nepovažuju a je to něco, co normálně nestíhám. V agrotechnických lhůtách mám pravidelně zpoždění. Když se stane, že zůstaneme doma a mám touhu třeba šít, dělám jen něco, co neplánuju (a to ani výhledově) zařadit na svůj e-shop. Takhle třeba vznikl nový potah na křeslo (na kterém spí kocour). Deset let mě to křesílko rozčilovalo, bylo takové příliš osmdesátkové, s ušmudlaným potahem. Když jsem se jedno sobotní deštivé odpoledne odhodlala, že dnes je ten den, kdy ho konečně přečalouním, měla jsem to za 3 hodiny hotové! A tohle je přesně ten typ projektu, na který člověk NIKDY nemá čas.

A co tedy můžete dělat vy?

Naopak nedoporučuji věnovat se úklidu doma. Já vím, na to taky nikdy není pořádně čas, ale pokud máte touhu uklízet, tak třeba si jen přerovnejte stará fotoalba po babičce nebo přesaďte kytky či tak něco. Mytí oken, praní, žehlení ještě počká. Pokud běžně pracujete manuálně (a venku!), klidně se válejte celý den v posteli a koukejte na filmy, ale jinak moderním lidem spíše chybí pobyt na čerstvém vzduchu. Na denním světle.

A hlavně, užijte si to!

Je to jen a jen na vás, najděte si nějakou činnost, která vás láká, ale jaksi už na ni nezbývá elán. Ale přeci jen, když se to sečte, je to 52 dnů v roce na něco nového/jiného. Rádi byste si třeba upletli svetr? Naučili se hrát na kytaru? Namalovali obraz? Jezdili víc na kole? Cvičili? Četli knihy? Ono se to zdá na první pohled málo, že když budu cvičit jednou týdně, nikde se to neprojeví. Ale buď nebudete cvičit vůbec (taková bývá realita všedních dnů), a nebo 50 dní v roce.

Když se to sečte, je to vlastně strašně moc času za rok, který můžete věnovat něčemu na první pohled naprosto neužitečnému, ale na ten druhý uvidíte, že vám to přinese spoustu radosti a třeba i nových dovedností a zdravotních benefitů.

Sobota je tady pro člověka a ne člověk pro sobotu
Ježíš Nazaretský

PS: Možná se chcete naučit třeba šít?

Třeba je to to vaše, na co nikdy nemáte čas. Zkuste si ušít čelenku do vlasů. Pro sebe, pro svoji malou princeznu nebo jako malý dárek pro své blízké.

Práce rukama je v digitální době a časech umělé inteligence velmi uklidňující. Některé věci se nedají koupit, ale můžete je vyrobit ♥

image

 

 

 

Redakční dovětek:
Jak jsme vám v MAGu slíbili, když budete pilně psát blogy, budeme ty pěkné vytahovat na oči širokému obecenstvu do MAGu. A jak jsme slíbili, plníme :-). Takže - pište blogy!