Izrael v noci útočil u nemocnice na Západním břehu Jordánu, tvrdí Palestinci. Čtyři lidé zemřeli

Při dvou izraelských zásazích na Západním břehu Jordánu zemřeli v noci na středu nejméně čtyři lidé. Tvrdí to podle izraelského tisku palestinské úřady. Izraelská pohraniční policie uvedla, že postřelila pět Palestinců, kteří se pohybovali v blízkosti jedné z židovských osad se zápalnými lahvemi. Střety na okupovaném území zesílily po začátku války mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás v říjnu loňského roku.

Ramalláh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice ve městě Džanín, poblíž které zaútočil Izrael

Nemocnice ve městě Džanín, poblíž které zaútočil Izrael | Foto: Raneen Sawafta | Zdroj: Reuters

Podle izraelských úřadů dva Palestinci zemřeli a čtyři byli zraněni po útoku izraelské armády u nemocnice ve městě Džanín, píše server The Times Of Israel. Izraelská armáda prohledávala část státní nemocnice v tomto městě na severu Západního břehu.

Místo věhlasné večeře problém získat jídlo. Ramadán v pásmu Gazy má úplně jinou podobu než dříve

Číst článek

Při jiném zásahu u židovské osady Givat Zeev, která se nachází několik kilometrů od Jeruzaléma, izraelská pohraniční policie postřelila pět lidí. Palestinské úřady později uvedly, že dvě osoby zemřely, píše server deníku Haarec. Podle policie se skupina připravovala na žhářský útok.

Zásahy izraelské policie a armády zesílily na Západním břehu Jordánu po teroristickém útoku na izraelské území u Pásma Gazy ze 7. října a začátku konfliktu s palestinským hnutím Hamás.

Izraelské bezpečnostní složky od té doby zadržely na okupovaném palestinském území na 4500 lidí, z nichž zhruba třetinu tvořili podle izraelských úřadů členové Hamásu, píše server Thee Times of Israel. Podle palestinských úřadů od října při izraelských operacích na Západním břehu zemřelo přes 400 lidí.

Izrael však čelí ze strany USA a řady evropských zemí kritice za aktivity židovských osadníků na Západním břehu Jordánu a jejich agresivním přístupu k Palestincům. Přítomnost osad a jejich možné rozrůstání státy považují za vážný problém ve snaze dosáhnout vzniku samostatného palestinského státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme