Spojení Grönholm – Rautiainen znovu aktuální

Třetím podnikem jako obvykle skončila zimní část finského mistrovství a letos měla jednoznačného krále.

Oproti loňsku konkurence v zemi, která je považována za jedno z hlavních center rallysportu, výrazně klesla. Minule v Arctic Lapland Rally se do hry přidal alespoň předloňský mistr Miko Heikkilä a jeho loňský následovník Teemu Asunmaa. Za polárním kruhem se oba šampióni postarali o zajímavou zápletku a jejich napínavý duel o vítězství skončil triumfem jezdce Toyoty o 7,3 sekundy. Tím se ovšem Heikkilä ze své domoviny minimálně na nějakou dobu vytrácí. Letos bude s Toyotou GR Yaris Rally2 italské stáje Step Five Motorsport objíždět soutěže mistrovství Evropy a k nim si přidá účast na italských šotolinách. Asunmaa se na Evropu chystá také, ale poslední zimní soutěž finského mistrovství si ujít nenechal. Startoval jako obvykle se Škodou Fabia RS Rally2, tedy stejnou technikou, na kterou přezbrojil Niclas Grönholm. Roope Korhonen s jednou takovou Fabií zvítězil v úvodním podniku, ale teď už jezdí s Toyotou a v SM Tuuri Ralli hodlal oslavit první společný triumf. Benjamin Korhola držel se svým Hyundaiem i20 N Rally2 po dvojici úvodních soutěží druhou příčku a na provizorních stupních vítězů se rozhodně hodlal udržet.

Soutěž odstartovala v pátek po setmění dvojicí úvodních testů. Ani v jednom z nich se nikomu ze soupeřů nepodařilo porazit lídra mistrovství Korhonena. Mezi trojici nejrychlejších se v první zkoušce vměstnal rychlejší z nové generace japonských juniorů Toyoty. Yuki Yamamoto navigovaný zkušeným Markem Salminenem sice už po druhé zkoušce provizorní stupně vítězů opustil, ale i dál si počínal lépe než jeho krajan s druhým GR Yarisem Rally2 Hikaru Kogure. Ten si totiž nechal na druhé páteční zkoušce zhasnout motor a ztráta se vyšplhala na čtyřicet vteřin. V rámci dohánění ztráty se sice Koguremu podařilo vyhrát krátkou diváckou RZ 5, ale pak v poslední zkoušce jeho Toyota skončila mimo trať. Yamamoto dojel až do cíle a to na čtvrté příčce. Ani tentokrát si start v domácím mistrovství nenechal ujít Jari-Matti Latvala. Současný šéf stáje Toyoty s historickou Celicou Turbo 4WD ST 185 proháněl soupeře s moderními auty a po RZ 5 se držel těsně před Kogurem. Pak ale v předposlední zkoušce svého historika poslal přes střechu.

V kategorii SM2 pro speciály Rally3 se začíná stále v lepším světle ukazovat Jooa Iivari. Jeho první vítězství na sebe jistě nenechá dlouho čekat. Ale teď už víme, že si na něj bude muset počkat do letní části šampionátu. Z SM Tuuri Ralli osmnáctiletého pilota vyřadila porucha motoru jeho Renaultu Clio Rally3. V zimní části šampionátu se tak stal neporaženým Henri Hokkala, který to měl tentokrát trochu jednoduší. Ještě než vypadnul ze hry Iivari, odporoučel se s poruchou transmisí svého Fordu Fiesta Rally3 Toni Herranen. Hokkala se stejnou technikou vedl od začátku až do konce a nakonec se k němu nejblíže dostal Kazach Petr Borodin s dalším Fordem. Podobně jako Hokkala v hodnocení SM2 si počínal Korhonen mezi elitou SM1. V sobotu ráno pilot Toyoty zvítězil v dalších dvou zkouškách a náskok už zvedl přes dvacet vteřin. Asunmaa bojoval s technickými problémy své Škody a nebyl schopen tempu mladšího soupeře stíhat.

Do cíle sice dorazil na druhém místě, ale jeho vůz neprošel finálním vážením a Asunmaa byl ze soutěže vyloučen. Tým se okamžitě odvolal a výsledky zůstávají provizorní. Mladý Grönholm si však může být jistý, že o své první mistrovské stupně vítězů nepřijde. Přezbrojení na nejnovější Fabii a povolání spolujezdce ověnčeného světovými tituly na pravou sedačku mu přišlo k duhu. Timo Rautiainen sice napřed návrat na pozici spolujezdce odmítal, ale nakonec se nechal překecat. Korhola ještě po RZ 4 držel s náskokem pěti sekund třetí příčku, ale pak mu na diváckém testu začal Hyundai stávkovat a Grönholm jej přeskočil. Vyrovnaný souboj obou pilotů pokračoval až do cíle. Syn mistra světa ale třetí místo o 3,6 sekundy udržel a poté, co byl vyloučen Asunmaa, se posunul na druhé místo. Nedávno zveřejněný kalendář mistrovství světa rallycrossu dává naději, že Grönholm bude moct absolvovat celou letní část mistrovství. Korhonen má na čele sice už solidní náskok, ale pozici vicemistra nemá Korhola ani zdaleka jistou.

Stav šampionátu: 1. Korhonen 70, 2. Korhola 46, 3. Asunmaa 43, 4. Rytkönen 36, 5. Heikkilä 34

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!