V Itálii se roztáčí rychlá kola

Italské šampionáty startují a na italských cestách tak po zimní přestávce znovu začíná být rušno.

Hlavní šampionát C.I.A.R. po roce znovu přišel o šotolinové soutěže a ještě se smrsknul na sedm podniků. Ty se odjedou kompletně na asfaltu a startovat se bude tradičně na Rally Il Ciocco e Valle del Serchio. Její startovní listina vypadá velmi slibně a mezi více než stovkou posádek najdeme hned šestatřicet těch, které usednou do kokpitu vrcholné národní techniky Rally2. Oproti loňsku vzroste množství těchto aut takřka na dvojnásobek. Úřadující mistr Andrea Crugnola pokračuje s Citroenem C3 Rally2, ale tentokrát už nebude hrát solitérní roli jediného vojáka v poli. Vicemistr 2022 Damiano de Tommaso se po dvouletém spojení se značkou Škoda vrací k francouzské technice. Návrat ale zrovna dobře nedopadnul. Zbrusu nové auto vítěz římského podniku ME 2022 označkoval už při testovací Rally dei Laghi. Vítězství tam bral Crugnola a do třetice testoval Citroen na této menší soutěži Giacomo Scattolon. Letos bude v šampionátu hájit barvy oficiální stáje Citroenu stejně jako Crugnola, ovšem rychlostně při prvním startu vůbec nestíhal a dojel osmý.

Zajímavější postavou s C3 Rally2 ve startovní listině úvodní rally je jistě italský multišampión Paolo Andreucci. V kariéře pokračuje i další nestor italské soutěžní scény Giandomenico Basso. A čeká jej zbrusu nová výzva, když přijal nabídku nové stáje značky Toyota. Postará se tak v C.I.A.R. o debut nového GR Yarisu Rally2. Před dvěma lety Basso reprezentoval barvy Hyundaie, jehož oficiální italská stáj se po roční pauze vrací do hlavní italské ligy. Speciál i20 N Rally2 z dílen Friulmotor bude v mistrovství pilotovat Andrea Nucita, který s ním už vloni zápasil na několika evropských podnicích. Nejpočetnější zastoupení ale bude mít i letos česká značka. A za volantem Fabie RS Rally2 minimálně jedno opravdu velké eso. Do domácího mistrovství se totiž vrací Simone Campedelli. S mladoboleslavskou technikou nejnovější generace se minimálně v úvodním podniku představí další Evropan Andrea Mabellini a kromě dalších nebude chybět ani talentovaný Slovinec Boštjan Avbelj. Ještě než v pátek odpoledne Rally Il Ciocco odstartuje, odehrál se první podnik šotolinového šampionátu.

Mistrovství odstartovalo novým podnikem, který se v kalendáři objevil. Na start Rally Cittá di Foligno dorazilo šestašedesát posádek. V kategorii Rally2 byla opět nejpočetněji zastoupenou technikou trojice generací Fabií v celkovém množství jedenadvaceti kusů. Kromě nich startovala ještě dvojice Hyundaiů, jeden Citroen a jedna Toyota. A právě ten jeden jediný exemplář nového GR Yarisu Rally2 bohatě stačil na to, aby škodováky připravil o vítězství. Za jeho volant usednul ex-mistr Finska Miko Heikkilä. Nejrychleji zajel už v shakedownu a další nejrychlejší čas zaznamenal v druhém testu. Od té chvíle už ani jednou neprohrál a dojel si pro jednoznačný triumf. Alberto Battistolli se bude letos se Škodou Fabia RS Rally2 více objevovat doma než v Evropě a byl to právě on, kdo si jako jediný z celého pole připsal skalp finského rivala na Rally Cittá di Foligno. Od druhého testu už ale bojoval jen o druhé místo. A to si nakonec před Umbertem Scandolou v o generaci starší Fabii úspěšně uhlídal.

Komentářů celkem: 1
14. 3. 2024 08:241
1 0
Na dei Laghi jsme vyrazili, sice menší ale pěkná soutěž. Počasí mohlo vyjít lépe ale co už? Startovka super a trochu zmatky k Itálii prostě patří, letos to vypadá že v hlavním Italském šampionátu se bude opravdu na co koukat. Tak jim přeju úspěšnou sezonu a třeba i Českým divákům, vyražte stojí to za to.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!