Vláda jednala s představiteli Královéhradeckého a Libereckého kraje

14. 3. 2024

Hlavními tématy včerejšího jednání vlády s krajskými reprezentacemi v Jablonci nad Nisou byly rozvoj dopravní infrastruktury, situace ve školství, ve zdravotnictví či změny v rozpočtovém určení daní. Vláda se seznámila s aktuálním stavem výstavby klíčových dopravních staveb v Libereckém a Královéhradeckém kraji. V obou regionech běží nebo se připravují stavby dalších úseků klíčových dálnic D35 a D11, pracuje se na obchvatech několika měst a modernizují železniční tratě.

Vláda jednala s představiteli Královéhradeckého a Libereckého kraje

Z jednání s vládou bych chtěl vyzdvihnout zejména debatu o zdravotnictví, která je pro kraje jakožto zřizovatele oblastních nemocnic klíčová. Za mě je nejdůležitější informace k přípravě několika zákonů, které mají zajistit optimalizaci a efektivní nastavení krajských nemocnic v návaznosti na Fakultní nemocnici Hradec Králové. Jde především o odpovědnost zdravotních pojišťoven za dostupnost primární zdravotní péče (praktických lékařů pro děti i dospělé a zubařů), změny úhradové vyhlášky ve smyslu efektivnějšího vynakládání financí za konkrétní zdravotní péči v souvislosti s oborovými zaměřením nemocnic a dostupností zdravotní péče včetně té centrové. Probrali jsme také chystané změny ve vzdělávání lékařů včetně podmínek atestací. Za tuto diskuzi jsem moc rád a děkuji vládě, že to bere opravdu vážně,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Vedle toho se během jednání diskutovala také oblast školství, respektive systém jeho financování.

Vláda jednala s představiteli Královéhradeckého a Libereckého kraje

Jako kraj jsme připraveni na debatu o případné změně systému financování školství, kdy by například financování škol probíhalo přímo v rámci příspěvku na studenta. V souvislosti s chybějícími financemi na platy nepedagogických pracovníků jsme jako zřizovatel škol otevřeni jednáním s ministerstvem o záměru financovat tyto platy po propsání prostředků do rozpočtového určení daní,“ vysvětlil hejtman.

Klíčové dopravní stavby pro region

V souvislosti s dopravní infrastrukturou premiér a ministr dopravy potvrdili pokračování v koncepčním budování strategických komunikací. Pokračuje tak stavba obchvatu Nové Paky a Jaroměře.

Na základě jednání hejtmana ministerstvo změnilo záměr a v roce 2025 začne stavba obchvatu Rychnova nad Kněžnou podle původního termínu. Stát v ttaké zahájí stavbu obchvatu Náchoda.

Královéhradeckým krajem postupuje dálnice D35 a od severu míří k Hradci Králové. Kompletně hotová by měla být v roce 2028. Aktuálně se staví úsek mezi Hořicemi a Sadovou, ještě letos začne stavba navazující části až do Plotiště u Hradce Králové. Během následujících čtyř let pak stát dostaví zbylé úseky mezi Hořicemi a Jičínem.

Obdobně je to v případě dálnice D11, kde platí termín dokončení stavby úseku z Trutnova na státní hranice v roce 2027 s tím, že 1,5 km dlouhá část navazující na S3 na polské straně bude dokončena již za rok a půl. Termín dokončení posledního úseku D11 mezi Jaroměří a Trutnovem je v roce 2028.