V Irsku jsem strávila v kuse tři měsíce, a i když to není mnoho, za tu dobu jsem si ho zamilovala. Je zelené, svěží, drsné a tajemné. Jeho dějiny jsou úchvatné a knihy, které o něm byly napsány, se čtou jedním dechem. Proč Irsko chytne tolik lidí za srdce a už nepustí? Nevím. Ale žádná jiná země, kterou jsem poznala, pro mě takové charisma nemá.

Možná je to tím, že se Irové pořád hodně silně hlásí ke svým kořenům a jsou hrdí na svoji krásnou zemi a své tradice. Trochu té jejich hrdosti bychom také potřebovali. 

Asi tou nejznámější tradicí je slavení Dne svatého Patrika. Tento svátek připadá na 17. března, kdy světec zemřel, a Irové mají dokonce v tento den státní svátek.

Den svatého Patrika si asi každý spojí se zelenou barvou, trojlístkem, pivem a bujarou zábavou. Ale málokdo už ví, kdo to svatý Patrik byl a proč ho Irové tolik uctívají.

Obraz Osamělý strom (Irsko) od Malba Lenka, Fler.cz

☘ ☘ ☘

Fotografie vřes od HelkaAndr, Fler.cz

☘ ☘ ☘

 

Svatý Patrik

Svatý Patrik byl biskup a misionář římsko-britského původu. V 16 letech byl zajat a odvlečen do Irska, kde 6 let v otroctví pásl ovce. Když se dostal na svobodu, rozhodl se stát knězem. Byl vysvěcen i na biskupa a v Římě dostal od papeže Celestýna plnou moc věrozvěsta pro Irsko, kam se vrátil hlásat křesťanskou víru. Pokřtěné naučil číst a psát, nejschopnější z nich světil na kněze. Irové k němu lnuli jako k otci a zámožní mu nosili dary, které on odmítal s odůvodněním, že chudoba je nejjistější cestou do nebe. (zdroj)

Dalo by se říct, že svatý Patrik je pro Iry něco jako pro nás sv. Cyril a Metoděj. I když Irové jsou ze svého Patrika mnohem nadšenější. Inu, je to víc hrdý národ. Proto jeho svátek rozšířili do všech zemí světa, všude tam, kam se oni sami přistěhovali.

Kachle okrová Patrik od Eva Syslová, Fler.cz

☘ ☘ ☘

Původ a význam jména Patrik

Mužské křestní jméno Patrik má latinský původ. Vzniklo z latinského jména Patricius, jeho základem je slovo „pater” („otec”), příp. „patria” („vlast”).

Jméno se vykládá jako „mající otce” (ve významu dědickém). Ve starém Římě se tak označoval svobodný občan, původem z některého z římských (patricijských) rodů. Přenesený výklad jména znamená „urozený”, „šlechtic”.

Jméno jako takové se zřejmě vyvinulo v Irsku. Patrik je atraktivním mužským jménem, které nejenom ve svém významu, ale také ve svém znění nese ušlechtilost a vznešenost. Patrik je pravým mužem, urozeným a hrdým na svůj původ. (Zdroj)

Podle českého kalendáře má Patrik svátek 19. února, ale celosvětově se den svatého Patrika slaví podle církevního kalendáře, tedy 17. března. Českou variantou je jméno Vlastimil, který má podle českého kalendáře svátek právě na Den svatého Patrika.

Bílé Ramínko Patrik od elegantnidekorace, Fler.cz

☘ ☘ ☘

 

Atributem svatého Patrika je trojlístek

Ano, opravdu trojlístek a nikoliv čtyřlístek, jak si to někdy lidi pletou. A není to tak trochu jedno? Není. Ten počet lístků je zásadní.

Svatý Patrik totiž Irům na této krásné rostlince vysvětloval základy křesťanské víry, a sice princip nejsvětější Trojice. Že křesťanský Bůh je jen jeden a že existuje ve třech osobách, tedy Otec, Syn (Ježíš) a Duch svatý. Ty osoby jsou spojeny v jednoho Boha, jako jsou spojeny lístky na trojlístku. Proto si Irové na Den svatého Patrika malují trojlístek na obličej nebo různě po těle a proto se pivo nebo i řeky v tento den barví na zeleno a lidé nosí zelené oblečení a jedí zelené jídlo, protože trojlístek je zelený. 

Ona je ale zelená většina území Irska. Kde nejsou města, tam jsou louky a vřesoviště...

Turmalínový trojlístek náhrdelník od Ramaalf, Fler.cz

☘ ☘ ☘

"Jdi a staň se stromem!", malba na volném kusu plátna 160 x 110 cm od HelenaG, Fler.cz

☘ ☘ ☘

 

Náboženství v Irsku

Navzdory tomu, že se v Irsku hlásí ke katolické církvi přibližně 90 % obyvatel, daří se tam i různým skřítkům a duchům, kteří odkazují na původní keltské náboženství.

O něm toho hodně víme nejen z archeologických vykopávek, ale i z mnoha dochovaných legend. Jsou to příběhy a legendy, které zaznamenali mniši, tedy Keltové, kteří už přijali křesťanskou víru, ale považovali slavné příběhy keltské minulosti za tak vzácné a inspirující, že je chtěli zachovat pro paměť budoucích generací. A tato literární, příběhová stránka keltského duchovního dědictví je nejznámější a nejbohatší.

Například proslulý kouzelník Merlin, tedy keltský druid, je posledním mohykánem a symbolem předání duchovní vlády od keltského pohanského náboženství nastupujícímu křesťanství. (Zdroj)

Fler prodejce: KDSBéžový Kříž sv. Patrika

☘ ☘ ☘

Autorská panenka elfka Marienka od veverka Zrzka, Fler.cz

☘ ☘ ☘

DIY sada na výrobu dvířek pro skřítka od Domečky pro skřítky, Fler.cz

Fler prodejce: Margherita návodyNÁVOD - Háčkovaný skřítek

 ☘ ☘ ☘

 

Úvodní foto: Originál akvarel - Trojlístky od Markéta Stříteská