TEST: Crussis Legend 68

Dnes se podíváme podrobněji na to, jak vypadá a jak jezdí nejdražší celoodpružený elektrobike od české značky Crussis s podpisem Jaromíra Jágra na horní rámovce...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Tereza Nusková
TEST: Crussis Legend 68

"Nejlepší elektrokolo, které jsme kdy vyrobili" takto uvádí Crussis tuto svou celoodpruženou novinku pro rok 2024. Že je toho opravdu hodně, o čem se v souvislosti s tímto kolem dá psát, je asi každému jasné, takže si pojďme nejprve představit samotný rám.

Crussis se v rámci prací a příprav svého nového sortimentu celoodpružených elektrokol rozhodl doslova překročit svůj stín. Legend 68 je nejenom prvním karbonovým fullem v nabídce, ale i díky prémiovému pohonu Bosch, Factory odpružení, teleskopce od Foxu a špičkové výbavě od Sramu tenhle model prostě vystupuje z řady nejenom o jeden, ale asi tak o deset skoků vpřed.

Ale teď vážně. Designéři navrhli tento rám jako celokarbonový, to znamená, že je zde z uhlíkových vláken jak přední rámový trojúhelník, tak i kompletně celá zadní stavba. Jedinou výjimkou je hliníkové horní vahadlo odpružení, které přepákovává svisle umístěný tlumič, jehož spodní čep je součástí spodní části sedlové trubky, která je zde výrazně rozšířená a poskytuje takovou jakoby částečnou "kapsu" pro horní část inverzně otočeného tlumiče, díky které je rám v tomto místě jak dostatečně tuhý, tak i zajímavý z designového hlediska.

Zdvihově je bike vyladěný pro 150 mm předního i zadního zdvihu. Kinematika zadního odpružení pak sází na klasické čtyřčepové zavěšení s osou hlavního čepu umístěnou přesně do úrovně převodníku.

Řetězová vzpěra je zde opravdu robustní a nenechává prostor pro žádnou zbytečnou flexi. Současně je také zadní stavba chráněna robustní gumovou ochranou na horní i vnitřní straně a je opatřena také ochranným plechem v místě potenciálního zasukování řetězu, kterému navíc brání sériově osazené vodítko řetězu.

Rám je designovaný pro Bosch elektropohon včetně baterie. Ta se do rámu vkládá ve spodní části dolní rámovky a nechybí jak bezpečnostní pojistka, bránící vypadnutí baterie tak ani zámek, chránící baterii proti případnému odcizení.

V rámci designu jednotlivých trubek jsou zde kombinovány rovné linie a hrany s plochými profily jednotlivých trubek a vše je oblečeno do kombinace metalických zlatavých odstínů a to včetně log Crussis na spodní rámovce, označení modelu, nebo číslovce 68 na zadní stavbě.

Na rámu najdete jeden držák na košík, klasickou objímku sedlové trubky, ale také precizně utěsněné a šroubky fixované průchodky pro kabeláž na všech důležitých místech, včetně zadní stavby, takže za jízdy nikde nic neklepe ani nedrnčí, jen budete mít před řídítky změť bovdenů a brzdových hadic, protože je zde klasické vnitřní vedení se vstupy po stranách hlavové trubky.

Jinak sloping rámu je zde celkem výrazný, takže pro kolena máte dost místa a celková robustnost rámu dává biku nejenom dostatečnou tuhost, ale především i výrobcem deklarovaný údaj, že kolo uveze až 120kg "zátěž".

Přečteno - 20387x Tagy: testy elektro crussis my2024
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyCane Creek uvádí první upsidedown gravel vidlici Invert
    Cane Creek uvádí první upsidedown gravel vidlici Invert
  2. Testy - RecenzeTEST: Canyon Spectral CF 9
    TEST: Canyon Spectral CF 9
  3. TechnikaFotogalerie: Equator Yasei
    Fotogalerie: Equator Yasei
  4. Testy - RecenzeCanyon Neuron:ONfly - Superhrdina singltreku - jízdní dojmy
    Canyon Neuron:ONfly - Superhrdina singltreku - jízdní dojmy
  5. TechnikaFotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
    Fotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
  6. Testy - RecenzeTEST: Equator Yasei - Titanové opojení
    TEST: Equator Yasei - Titanové opojení

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #9 Aleš Procházka - vloženo: 22.03.2024 v 09:26:19

    Přemýšlím o cyklistické byznysové bublině, jak dlouho ještě bude nafouknutá. Při pátku malé zamyšlení, e-bike Crussis "legenda" za 200k versus cestovní adventure motorka Suzuki V-Strom 650 za 200k. https://bikes.suzuki.cz/motocykly/v-strom-650-abs-m3

    Kolik dílů tvoří kolo a motorku? Užitná hodnota, jak dlouho ta věc bude fungovat, poměr cena výkon? Snad se tu nikdo neurazí, já si motorku kupovat nechci, ale když už jsou tady v testech kola s motorem, tak je shodná cena těchle dvou věcí k zamyšlení.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #8 morpher - vloženo: 21.03.2024 v 17:12:02

    V tomhle videu

    https://youtu.be/eVrYnk4Ju6Q?si=slXEXMCv8o91XsWq

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #7 BikeInsider - vloženo: 21.03.2024 v 12:38:39

    odpověď na morpher — #6 prosim te a to mas vodkad?

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #6 morpher - vloženo: 20.03.2024 v 08:43:25

    odpověď na 5621rz — #5 jo to mas asi taky pravdu. Ono se to nascita. Proto si asi taky kellys vyvinul vlastni baterii ktera je o pul kila lehci od te boshacke.

    1. na tento komentář reaguje BikeInsider — #7
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #5 5621rz - vloženo: 19.03.2024 v 09:54:48

    odpověď na morpher — #3 No ja ti nevim, ja bych rekl, ze hmotnost elektrokola se odviji od baterky a motoru, a zde je bosch a ten nema zadne lehke reseni, mrkni se radsi co kdo dava na ecka, aby mohl pracovat s lehci vahou kola...

    1. na tento komentář reaguje morpher — #6
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #4 rotik - vloženo: 18.03.2024 v 10:13:02

    odpověď na morpher — #3 Přesně jsi to vystihl a myslím, že toto je primární důvod, proč tu značku dost lidí nemusí

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #3 morpher - vloženo: 17.03.2024 v 20:43:29

    Tohle celopero je asi delano podle toho jaky katalogovy ram najdou u cinana k dispozici. Vubec se neresi zadne vlastnosti, natoz nejaky jiny cil. Protoze v crussisu tomu nikdo nerozumi. Je snaha najit ram ktery bude vypadat. A pak to ohazi komponenty. Ze to cinan udrla o 3 tezsi tak pak cely crussi ebike vazi o 3 kila vic.

    1. na tento komentář reaguje rotik — #4
    2. na tento komentář reaguje 5621rz — #5
    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #2 Frybis - vloženo: 16.03.2024 v 22:24:38

    odpověď na morpher — #1 U této kategorie éčka váha nehraje takovou roli. Normální výrobci takových kol udělají karbonový rám ne kvůli váze ale kvůli tuhosti. Což zde absolutně nekoresponduje s 36mm Foxem, kterej musí být dobrá žvejka. Ale toto kolo není určeno pro milovníky terénu, zde je to celobrko kvůli pohodlí, nikoli jízdním vlastnostem v terénu.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #1 morpher - vloženo: 15.03.2024 v 23:40:11

    24,5 kila! Za 200 000. Kellys Theos ve verzi F90 je az o 2 kila lehci. A kdyby si clovek priplatil, tak F100 s vetsi baterii dokonce o 4! kila lehci s 20.6

    1. na tento komentář reaguje Frybis — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744