Prostreno.cz

Venku se to opět začíná zelenat medvědím česnekem

Letos opravdu výrazně dříve než loni, ale je to tady! Medvědí česnek je zase k mání! Čím vším je přínosný pro naše zdraví?

Bylinkáři, můžete chystat košíky, zelené pláně medvědího česneku začínají nabírat na síle. Konečně! 

Pro nás, nebo pro medvědy?

Medvědí česnek, kterému se někdy říká divoký, byl hojně pěstován již našimi dávnými předky, a to zejména v okolí starých slovanských hradišť, což dokazují i četné archeologické nálezy. Už v minulosti ho lidé považovali za cenný zdroj vitaminů, který léčí neduhy, dodává energii, a navíc odpuzuje i otravný hmyz a dezinfikuje všechno, čeho se dotkne. Tento druh česneku je údajně pojmenován po medvědech, kteří za ním po zimním spánku putují desítky kilometrů, aby se ho napásli a zbavili tak svůj žaludek bakterií, plísní a škodlivin. Jiné zdroje zase uvádějí, že ho tak pojmenovali germánské kmeny, protože věřili, že jim dodá medvědí sílu (4). A jestli to opravdu dokáže? Jeho vědecky prokázané účinky hovoří asi za vše.

Zázračná moc v každém lístku

Z lékařského hlediska má tato bylina mnoho působivých schopností, které zahrnují normalizaci krevního tlaku a regulaci nežádoucího cholesterolu, díky čemuž snižuje riziko aterosklerózy, mrtvice a infarktu (1). Antibakteriální sloučeniny nalezené v této pronikavě vonící rostlině obnovují rovnováhu střevní mikroflóry, proto zklidňují záněty a utlumí nadýmání i žaludeční křeče, přičemž mohou „protáhnout“ i zácpu (2). Medvědí česnek také chrání před onkologickými onemocněními, neboť pomáhá při inhibici tvorby látek způsobujících rakovinu, zatímco přispívá k rychlejší opravě DNA buněk (3). A jak s ním nejlépe naložit?

Všestrannost se mu nezapře

Tento česnek s medvědí silou skvěle dochutí zeleninové saláty, bylinková másla, pomazánky, sýry, dresinky, brambory, těstoviny i masové vývary. Lze ho naložit i do vysoce procentního alkoholu, čímž získáte léčivou tinkturu, jež se užívá po kapkách. Z jeho listů se dá připravit i víno. Můžete je také nasušit či zamrazit do zásoby.

Zdroje: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/BF00926865?error=cookies_not_supported&code=192f4497-c7c1-45b2-9a89-51024756b717&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.europepmc.org/article/med/19768983/?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc&_x_tr_hist=true, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6020507/?, (4) www.cs.wikipedia.org/wiki/Česnek_medvědí





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat