Vstoupila do dějin jako největší česká vražedkyně. Kateřina z Komárova zemřela před 490 lety

Jméno Kateřina z Komárova nepatří mezi všeobecně známé osobnosti naší historie, v dějepise se o ní neučí. Do dějin však vstoupila, a to jako největší česká vražedkyně. Ještě za života se o ní mluvilo jako o karlštejnské bestii nebo krvavé Kateřině, později se označovala jako česká Čachtická paní. I Kateřina z Komárova se totiž vyžívala v sadistickém týrání a vraždění poddaných. Zemřela přesně před 490 lety.

Zřejmě někdy na počátku 16. století (přesně datum není známo) se do šlechtické rodiny Pešíků narodila dcera Kateřina. Protože přišla na svět na středočeské tvrzi Komárov, dostala ke jménu přídomek „z Komárova“.

Dle dochovaných dobových zpráv měla Kateřina již od dětství komplikovanou povahu a problematické chování. Údajně se už jako děvčátko chovala velice zle ke svým služebným, které se kvůli tomu u ní často střídaly. Kateřina byla také agresivní a zlobu si nevybíjela pouze na svých sloužících, ale na všech, kdo se jí odvážili odporovat. Ráda jezdila na koni a při svých projížďkách v lesích v okolí Komárova poznala místního kováře. Ten se jí zalíbil, začala se s ním scházet a udržovat milostný poměr. To se pochopitelně nezamlouvalo jejím šlechtickým rodičům – jejich dcera se přeci nesměla zaplést s někým prostého původu! Problém se vyřešil, když si kovář našel nevěstu. Zhrzená Kateřina si tuto zradu ovšem nenechala líbit a při nejbližší příležitosti naštvaně kováře porazila svým koněm. Zanedlouho však jako kdyby Kateřinu dostihla za zlý skutek odplata a i jí bylo v lese ublíženo; prý ji někdo znásilnil. Traumatický zážitek si pak zřejmě v sobě nesla po zbytek života a ještě více prohloubil její krutost.

Rodiče své dceři Kateřině sehnali vhodného ženicha, a to Jana Bechyňu z Lažan. Ten pocházel z významného a majetného šlechtického rodu na Příbramsku. Tam se Kateřina za svým chotěm přestěhovala na tvrz v Pičíně. Od roku 1529 částečně pobývala po jeho boku i na Karlštejně, kde působil jako purkrabí, tedy správce hradu. Manželé spolu podle všeho nežili šťastně, zřejmě na tom měla podíl Kateřiny panovačná povaha a časté odloučení páru. Na sídle v Pičíně Kateřina často zůstávala sama a měla na starosti celé panství. A bez dohledu manžela také čím dál častěji krutě trestala své poddané, a to prý i za úplné maličkosti. Někteří chudáci její agresivní zacházení dokonce nepřežili. Bití bývalo na denním pořádku, Kateřina měla svým obětem ubližovat i jiným způsobem: třeba je řezat nožem, sypat jim sůl do ran nebo je dokonce nechat stahovat z kůže! Poddaní na panství se všichni obávali o svůj život.

Po pár letech týrání poddaných Kateřina za své činy stanula před soudem, i když zprvu v rámci jiného sporu, a to jejího manžela s karlštejnským děkanem a pozdějším známým kronikářem Václavem Hájkem z Libočan. Ten se totiž o hrůzném chování urozené paní doslechl a neváhal ho v soudním sporu s jejím manželem využít ve svůj prospěch. Netrvalo dlouho a začal zcela nový proces s Kateřinou coby krutou tyrankou a vražedkyní.

Soudní šetření trvalo dlouhou dobu, od zimy 1531 do počátku roku 1534. Během něj promluvilo několik svědků, z nichž někteří hovořili ve prospěch Kateřiny. Ovšem další skupina vyslýchaných zahrnovala očité svědky mučení i zabíjení. Vyšlo najevo, že Kateřina měla na svědomí smrt několika lidí na pičínském panství. Paní z Komárova nešetřila ani sloužící na Karlštejně, kde podle dochovaných svědectví ubila k smrti jednu služebnou a pak ji shodila z hradu záchodem. Zubožené tělo děvečky se nalezlo v hradním příkopě.

Nakonec bylo Kateřině z Komárova prokázáno 14 vražd, počet obětí však mohl být ve skutečnosti ještě mnohem vyšší. Kronikář zapsal, že byla odsouzena k trestu smrti „pro rozličné mordy, kteréž činila nad svú čeledí, děvečkami i některými mužského pohlaví, kteréž jest rozličně mordovala, řezala nožem hustě těla jich, koží odírala, solila, drala vochlemi a jinak rozličně a prve neslýchaně je mučila. A zmordovala jich tak, jakž se sama seznala, čtrnácte osob; a někteří se z toho vyhojili, že ještě dnes šrámové ti na jich tělech zuostali.“

Pro hříšnici byl zvolen trest smrti vyhladověním. Krutá vražedkyně, pravděpodobně největší v českých dějinách, proto byla 27. února 1534 zavřena ve věži na Pražském hradě a ponechána zde bez jídla a pití. Zde 15. března téhož roku umřela hladem.

Kateřina z Komárova Hrad Karlštějn historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy