16. 3. 2024 23:48 − 1363× − 0

Atraktivní konkurence na francouzských asfaltech

Loňskou sezónu francouzského asfaltového mistrovství naprosto jednoznačně opanovala domácí značka Citroen.

Ze svého již pátého titulu se na konci roku radoval Yoann Bonato. Ač je pravidlem, že se vítězná sestava nemění, šampión se musel se svou dlouholetou stájí CHL Sport Auto rozejít. Do jejích dílen totiž začaly směřovat nové vozy Hyundai i20 N Rally2, když se francouzská stáj stala hlavním partnerem Hyundai Customer Racing. Bonato však hodlá i nadále pokračovat s francouzskou technikou a nově mu tak C3 Rally2 bude chystat stáj Trajectus Motorsport. S dvojicí těchto aut už vloni startoval tým PH Sport by Minerva Oil a jejich auta nechybí ani letos. Bratr účastníka WRC2 Yohana Rossela Léo v týmu zůstal a do druhého vozu bude nově usedat vítěz Stellantis Cupu France 2023 Anthony Fotia. Francouzská značka by to ale letos měla mít na domácí půdě daleko těžší. Dvojice rychlých pilotů, kteří ještě vloni usedali za volant C3 Rally2, přesedlala na konkurenční techniku Hyundaie. Hugo Margaillan zůstal věrný stáji CHL Sport Auto a společně s ní tak přešel na techniku z Alzenau. Eric Camilli se vloni stal vicemistrem a letos to s i20 N Rally2 stáje 2C Compétition bude zkoušet na titul.

Camilli soutěž rozjel na čtvrtém místě, ale postupně se s těžkými podmínkami sžíval a ze zablácených cest ve čtvrtém testu vykouzlil nejrychlejší čas. Hned po startu následujícího testu to už ale s rychlostí trochu přehnal a u svého Hyundaie ulomil kolo. Margaillan s druhým Hyundaiem se po první sekci držel těsně před Camillim a etapu zakončil na čtvrté příčce. V sobotu ráno se posunul na provizorní stupně vítězů, kde vystřídal Erica Brunsona. V pátém testu ale Margaillan doplatil na defekt a spadnul na šesté místo. Těsně před něho se tak dostal Jean-Baptiste Franceschi, lídr nového uskupení na francouzských asfaltech. Tím se stalo spojení stáje Sarrazin Motorsport s britským M-Sportem a z okruhů známým týmem Iron Lynx. Tato nová aliance bude do soutěží vysílat trojici Fordů Fiesta Rally2. Kromě Franceschiho se s nimi bude objevovat vítěz Volantu Peugeot 2021 Réhane Gany a vítězka ženské klasifikace ADAC Opel e-Rally Cupu 2023 Sarah Rumeau.

V ženské klasifikaci neměla na Rallye Le Touquet Rumeau konkurenci, ale v celkovém pořadí se proti mužským soupeřům ve vozech Rally2 prosadit nedokázala. V úplně poslední zkoušce aspoň dokázala předehnat devatenáctého Thomase Anacleta, který s Renaultem Clio Rally3 ovládnul svojí kategorii. Moc práce s tím ale neměl, neboť mu na jediné zkoušce, páteční třetí, odpadli oba soupeři Benjamin Stirling i Thomas Chauffray. Chauffray se o nové překvapení nepostaral a na jeho skvělé loňské druhé místo začíná padat prach. Gany se s novým Fordem rozjel velmi rychle a na první zkoušce zaznamenal šestý čas. V pátek odpoledne jej ale trápily technické problémy, následně kvůli nim přijel pozdě do časové kontroly a připsal si devadesát trestných vteřin. Nejrychlejší Fiestu tak do cíle dovezl na pátém místě ten nejzkušenější z celého tria, úřadující šotolinový mistr Franceschi.

V závěru se musel hodně otáčet, když jej naháněla dvojice rychlých pilotů Hyundaie Margaillan a Cherain. První čtyři příčky ale i přes posílenou konkurenci přeci jen získal domácí Citroen. Zatímco na pódium loňské Rallye Le Touquet nevystoupala ani jedna posádka francouzské značky, letos si připsaly i čtvrté místo. Fotia po pomalejším začátku málem ovládnul druhou etapu. Od etapového triumfu jej dělilo pouze 2,4 sekundy. I přes tak skvělý výsledek a vyhranou poslední rychlostní zkoušku ale Fotia nakonec zůstal těsně pod stupni vítězů. O bronz jej připravil Brunson. A kdo se stal vítězem? Překvapivě tentokrát nehrál hlavní roli úřadující mistr Bonato. Během blátivé první etapy poztrácel skoro půl minuty na Rossela. Tato ztráta se nakonec ukázala jako rozhodující, byť ani v druhém dnu nebyl Bonato rychlejší. Rossel se stal etapovým vítězem i v sobotu a za senzační výkon byl odměněn prvním triumfem ve francouzském asfaltovém šampionátu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!