Keře vyžadují jarní řez: některé druhy ale řezat nesmíte, jinak se připravíte o květy

Keře kvetoucí na jaře neřezejte

Pravidelným řezem udržujeme nejen okrasné keře v dobrém zdravotním stavu, ale díky němu se dočkáme i bohatého kvetení. Tím hlavním úkolem každého řezu je prvotně odstranit všechny poškozené a namrzlé výhony. Dalším důležitým úkolem řezu je provzdušnění keře, kdy se příliš zahušťující výhony řežou až u země. Keře kvetoucí na jaře ale nesmíte teď řezat příliš do starého dřeva, jediné, co můžete odstranit jsou výhony poškozené, ať již nalomené či poškozené okusem zvěře, nebo větve namrzlé. Tvarování a provzdušňování keře, kdy budete vyřezávat větší množství výhonů, ponechte až po jeho odkvětu, protože v tuto dobu už mají keře vyvinuté pupeny a s rozkvětem čekají pouze na vhodné klimatické podmínky. Jestliže tyto keře říznete hned na jaře, o květy se tak připravíte.

Tyto keře teď vážně neřežte

Mezi ty nejčastější, okrasné keře kvetoucí na jaře patří zejména zlatice (Forsythia sp.), které již v teplejších oblastech začínají pomalu nakvétat, dále šeříky, dříny, kdoulovce, muchovníky, okrasné mandloně nebo zákuly. S řezem až po odkvětu také vyčkejte u tavolníků, které kvetou zhruba od května, mezi ty nejčastější patří tavolník van Houtteův a všechny druhy, které kvetou bíle. V květnu kvetou azalky a rododendrony, takže i u těchto stálezelených keřů ponechejte řez až po odkvětu. Tyto keře můžete po zimě přihnojit, u azalek a rododendronů dodat rašelinu pro úpravu pH po zimě a stálezelené druhy pořádně zalít.

Které keře řezat na jaře musíte?

Pokud už máte chuť na pořádný prořez keřů, pustit se můžete do druhů, které kvetou v létě. Těm naopak velmi prospěje, pokud jim kromě poškozených a nemocných výhonů odstraníte i ty, které keř příliš zahušťují či si navzájem konkurují. Opět se řeže na očko vnější a to tak, že řez vedeme rovně, zhruba 1 cm nad očkem, nikdy ne více. Na jaře se na důsledný řez těší zejména komule (motýlí keře), vajgélie, ibišky, mochny, tavolník nízký i japonský, ořechokřídlatec a hortenzie.

Oblíbené keře si namnožte

Jarní řezy můžete také využít pro namnožení svých oblíbených keřů pomocí dřevitých řízků. Pro tyto účely se používají výhony, které jsou silné jako tužka, zhruba 1 cm, a které jsou zdravé a dobře vyzrálé. Dřevitý řízek je dlouhý 10-15 cm, přičemž horní řez se provádí rovně, asi 1 cm nad očkem, spodní řez mírně šikmo, asi 1 mm pod očkem. Hotové řízky pak můžeme namočit do práškového stimulátoru a zapíchnout do malých květináčků, kde je množárenský substrát, který je tvořen rašelinou a perlitem. Jednotlivé květináčky si označíme jmenovkou s názvem keře a datem nařízkování a pravidelně zaléváme. Zhruba za 3 týdny by dřevité řízky měly začít rašit a kořenit. Pokud se tak nestane ani za měsíc od nařízkování, řízek odumřel a můžete ho vyhodit.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada