Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
17. 3. 2024 17:02 − 2615× − 0

Martin Migdal: Letos nás čeká Adam Cup a Barumka

Loni do světa rallysportu vstoupil další z řady mladých jezdců, který se vydal sbíral ostruhy do Adam Cupu.

O tom, že zlínsko patří mezi jednu z velkých líhní soutěžáků napříč republikou asi není pochyb a i v případě Martina Migdala vidíme další příklad. Tento mladý jezdec se loni po sezónách v autoslalomu rozhodl vydat na tratě rychlostních zkoušek ve sprintech a po sběru zkušeností na posledních třech sprintech roku 2023 si na letošek připravil mnohem větší program, kdy absolvuje celý cup a k tomu jako třešínku na dortu přidá Barumku.

Na úvod se otázka nabízí úplně sama, můžeš se našim čtenářům představit, kdo je Martin Migdal?

Ahoj, jmenuju se Martin, ale všichni mi říkají Máca. Jsem 19 letý rally závodník, motorsportový nadšenec a tvůrce obsahu na sociálních sítích.

Jak jsi se vlastně k soutěžím dostal, měl jsi v rodině nějaké předchůdce či jsi prvním, koho postihnul bezninový bacil?

Za zápal k motorsportu vděčím svému tátovi, který už od doby, co měl řidičák, závodil v autoslalomu (tehdy se to jmenovalo “jízdy zručnosti”). Auta mě začala bavit až v 15, proto mě v té době táta taky naučil řídit a to mě nakoplo ještě víc. Takže pár měsíců na to jsem jel na slalomové závody už ne jako divák, ale řidič. Až doteď je táta mým mentorem a první sezónu autoslalomu se se mnou vozil na místě spolujezdce, aby mi předal vše, co se za své léta praxe naučil.

Jak na sebe prozrazuješ na tvém Instagramu, loni jsi získal úspěchy ve slalomech. Kde všude jsi se ukázal a jak bys starty zhodnotil i v perspektivě přínosů pro soutěže.

Loni jsem jel celou sezónu Mistrovství ČR v autoslalomu, pořádanou Autoklubem ČR, kde se mi podařilo získat dvě první místa ve třídě “L3” a “Junior” a 6. místo v absolutní klasifikaci. Ukázal jsem se taky skoro na všech závodech autoslalomu, pořádaných Československým autoslalomem. Tady jsem se umístil na 5. místě ve třídě “SP2” a “Junior”. Celá sezóna proběhla bez žádných větších problému a s výsledkama jsem určitě spokojený.

Pořád sbírám zkušenosti a každým závodem se trochu zlepšuju. Loni jsem taky odstartoval na svém prvním Rentor Rally Cupu. To mi určitě pomohlo zlepšit kontrolu nad autem a myslím, že se to odrazilo i na výsledcích autoslalomu. Ale po tom prvním startu Rentor Rally Cupu už mě ty slalomy přišly nějak málo :-) Určitě mě nepřestaly bavit, ale ve srovnání s rally je to samozřejmě úplně něco jiného.

Jak jsi už nakousnul, loni jsi se svojí C2 ukázal i na několika podnicích Rally Cupu. Zde už to podle fotek bylo i s mitfárou, lze tyto podniky chápat jako přípravu na vstup do světa opravdových soutěží?

Je to tak. V únoru se potvrdilo, že pojedu poslední 3 závody Rallysprint série a Rentor Rally Cup měl sloužit jako taková zkouška a příprava na velké závody. Nikdy předtím jsem nejel podle rozpisu, takže to bylo všechno nové. Učil jsem se dobře napsat rozpis a hlavně se podle něho řídit a nejezdit takzvaně “na oči”. S tím jsem měl asi největší problém, ale každým závodem to bylo lepší a lepší. Byla skvělá příprava na rallysprint.

Předchozí otázky nás dostávají k rally, kde jsi debutoval s cupovým Adamem ve Vyškově. Jaká premiéra byla a jaké to bylo se poprvé postavit na start oficiálního podniku?

Na první start ve Vyškově jsem se neskutečně těšil už od doby, kdy se potvrdilo, že závod pojedu. Pocity, které jsem měl před závodem byly úplně nepopsatelné. Radost, nedočkavost, stres, nervozita, bylo toho hodně :-) Hlavně teda v pátek den před startem, kdy jsme najížděli trať a psali rozpis. Všechny emoce byly mnohem intenzivnější, protože jsem cítil, jak už se to blíží a nemohl jsem se dočkat, až tu trať následující den pojedu v závodním autě. Ale v momentě, kdy se v den závodu na první erzetě rozsvítilo zelené světlo, ze mě všechen stres opadal. Takovou soustředěnost jsem ještě nikdy předtím na slalomech nezažil, neměl jsem vůbec prostor na to vnímat něco jiného než řízení a poznámky diktované mitfárou.

Z auta jsem byl hodně překvapený v dobrém slova smyslu. Před závodem jsem v něm seděl jen chvíli na letišti, kde jsem se učil zacházet se sekvencí, takže tréninku jsem moc neměl. O to větší jsem měl radost, když jsem zjistil, jak skvěle Adam funguje. Oproti C2, která je postavená specificky na slalomy, je to obrovský rozdíl.

Ve sprintech následovaly další dva starty, nejprve zmoklá Rally Morava a následně neméně těžký Vsetín, který tradičně sezónu uzavírá. Jaké bylo další sbírání ostrých kilometrů?

Na oba závody jsem se těšil úplně stejně jako na Vyškov. Už jsem trochu věděl, do čeho jdu a jak se auto chová. Mohl jsem si tak dovolit se do toho trochu víc opřít. Ale když jsem se nedávno díval na onboardy, vypadalo to spíš jako kdybych jel na nákup :-) S Adamem jsem hold ještě nebyl úplně sžitý a nechtěl jsem někde zajít za hranici auta, nebo mých schopností. Každým závodem si pořád zvykám a postupem času se progresivně dostanu snad až na konkurenceschopné výsledky. Mimo sezónu jsem jel s Adamem i pár Rentor Cupů, které mi taky pomohly s kontrolou auta, abych byl připraven do sezóny nastoupit naplno.

Jelikož sezóna 2024 pomalu otáčí pomyslným klíčkem v zapalování, jaké máš letos plány, kde tě budeme moci na trati vidět a s jakým autem to bude?

Letos se už mám v plánu zúčastnit Opel Adam Cupu a jet s Adamem celou RSS. Jsem nadšený z toho, že budu také startovat na Barum Czech Rally Zlín. Do toho chci jet i slalomy s mým Citroenem C2 VTS. Pojedu sérii MČR pořádanou českým Autoklubem i závody pořádané Československým autoslalomem. Bohužel se ale neukážu na všech závodech. K tomu plánuju i co nejvíc Rentorů taky s C2 a možná někdy i s Adamem, jako taková příprava na následující rallysprint.

A když bychom se podívali trochu dále do budoucna, kam by ses rád vypracoval? Máš nějaké soutěžácké plány dlouhodobějšího charakteru či sny, kterých by se ti v rally líbilo dosáhnout?

Myslím, že není překvapením když řeknu WRC. To je takový můj největší sen, zajet si nějaké známé tratě po celém světě. Jak už jsem zmiňoval, pojedu Barumku, což je taky dlouho můj sen a snad se to letos opravdu splní. Kromě velkých světových závodů bych si rozhodně chtěl vyzkoušet jízdu v nějakém pořádném rally voze vyšší třídy nebo historikovi jako třeba Audi Quattro S1, nebo Lancia Delta S4. To by bylo fakt top a už by mi v životě nic nescházelo :-)

Loni se vedle tebe objevoval zkušený mitfára Petr Němec, jak jste se ke vzájemné spolupráci dostali a jak vám to v autě funguje.

Petr je tátův dlouholetý kamarád, který mu také dělal spolujezdce, když jezdil jako koncový jezdec na Barumce. Pomáhal nám taky s úpravami na C2. Jelikož se už nějakou dobu známe a má opravdu hodně zkušeností, dávalo jedině smysl, aby mi při vstupu do světa rally pomohl právě on. Zatím nám to funguje velice dobře a jsem opravdu vděčný za to, mít takové spolujezdce po svém boku.

Již jsem zmínil tvé sociální sítě, kde se přidáváš hodně obsahu, snažíš se motorsport a závody propagovat i touto cestou?

To určitě ano. V budoucnu chci přes sociální sítě ukazovat lidem, co všechno vlastně ten motorsport obnáší a jaké to opravdu je. Denně mi chodí zprávy od mladých kluků, kteří chtějí závodit, ale neví jak na to. To mě inspiruje tvořit takový obsah a rozšířit tak motorsportovou komunitu hlavně v Česku a třeba někdy i po celém světě. Chci ukázat, že jsou i způsoby, jak začít závodit takzvaně na “low budget” a že to, co vidí v televizi, není jediná forma motorsportu, která existuje.

Na závěr se nabízí tradiční prostor na vzkaz fanouškům, poděkování a podobně…

Chtěl bych poděkovat všem fanouškům, kteří mě podporují a dávají mi tak motivaci pokračovat dál. Taky děkuju za zájem všem, kteří si přečetli tento rozhovor. Teprve začínám, takže se určitě máte na co těšit.

Obrovské díky samozřejmě patří mému tátovi za neustálou podporu. Petru Němcovi za navigování a pevné nervy :-). Celému týmu MV cars, jmenovitě Martinu Vopatřilovi, Zbyňku Hrabcovi a Štepánu Chludilovi, za poskytnutí závodních vozů. Romanu Skřivánkovi a dalším mechanikům za pomoc s autem jak na závodech, tak i mimo ně. A v neposlední řadě i mé mámě, která se už konečně tak nějak s tím rally smířila :-) a taky mi fandí a podporuje mě. Moc Vám všem děkuju.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!