Velikonoce klepou na dveře: vyzdobte si včas vstupní dveře vlastnoruční dekorací, bude to ta nejkrásnější v ulici

Co jsou Velikonoce a proč se slaví

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista a letos vychází na přelom března a dubna. Ten, kdo nechodí do kostela a není věřící spíše tento svátek pojme jako oslavu příchodu jara, protože právě v tuto dobu je svět kolem nás plný života. Však posuďte sami, všude kvetou jarní květiny, stromy jsou napučené či již v květu, travička je svěže zelená a všude kolem se rodí mláďátka, však co by to bylo za velikonoční pohlednici, kdyby na ní nebylo housátko, kuřátko nebo jehňátko. Přípravy na Velikonoce využíváme také k velkým, jarním úklidům, kdy uklízíme veškeré zimní svršky a celý byt pořádně vyjarníme.

Jaké velikonoční dekorace lze použít na dveře

Velikonoční výzdoba bytu bude naším dalším tématem, takže vás určitě budeme inspirovat. Ale protože vše začíná u dveří, musíme i my s velikonočním tvořením začít právě u vstupu do bytu či domu. Možností výzdoby jsou rozmanité a buď si nějakou tu výzdobu v podobě závěsu či věnce zakoupíte, nebo přiložíte ruku k dílu a zkusíte si jednoduchou velikonoční dekoraci vyrobit. Nejčastěji se k ozdobě vstupních dveří používají závěsné dekorace, kde vévodí kraslice, různá zvířátka v podobě kuřátek, králíčků a jehňátek a samozřejmě typické jarní květy. Jednoduchou závěsnou dekoraci si můžete vyrobit a k její výrobě pozvat také děti, které se tím výborně zabaví. Využijete k tomu třeba proutek svídy bílé či vrby, na který zavěsíte pomocí barevné stuhy kraslice či nějaké jarní figurky, zvládnete to za chvilku i vy a nemusíte kupovat předražené ozdoby v obchodě. Velmi často se k velikonoční dekoraci používá věnec, který nejen zkrášlí vstup do domu, ale zároveň je symbolikou pro koloběh a věčnost života.

Vejce i kraslice k Velikonocům patří

K Velikonocům neodmyslitelně patří také kraslice nebo jen vejce jako taková, ty jsou symbolem nového života a znovuzrození. Stejný význam mají i narašené větvičky různých stromů, často se používá třeba bříza či vrba, přičemž narašené větvičky značí návrat jara a novou naději. V žádné dekoraci by tedy neměly chybět tři základní věci: zeleň, vejce a květiny.

Jak vyrobit velikonoční věnec na dveře

Výrobu jarního věnce zvládne úplně každý, jde jen o to mít fantazii, trpělivost a nebát se zkoušet nové věci. Pro výrobu věnce potřebujete korpus (tělo věnce), přičemž v případě Velikonoc postačí nějaké pruty z okrasných keřů, které jsou alespoň trochu ohebné, abyste z nich vytvarovali kruh. Pro tyto účely se hodí hlavně vrby, svídy nebo zlatice. Pokud tedy na zahradě prořezáváte nějaké keře, hodí se vám odřezané výhony právě pro výrobu věnce. Pak už vám postačí jen nějaké dekorace, tzn. kraslice, skořápky od vajec, umělé či sušené jarní květy, barevné stuhy nejčastěji zelené, žluté a oranžové barvy, tavná pistole a drát. Velmi pěkné jsou na věnci různá zvířátka, motýlci a vše, co ve vás navozuje pocit jara.

Věnec pečlivě připevněte

Jednotlivé dekorace pak jen na korpus přilepíte tavnou pistolí, doplníte stuhy a vše dobře připevníte. Jelikož se jedná o věnec na dveře, myslete také na jeho připevnění ke dveřím. K tomu použijte nějakou stuhu či očko z drátu. Stuhy se nechávají volně převisat dolů z věnce. Velmi pěknou dekorací jsou také skořápky z vajec nebo kousky proložky od vajec. Na dveře musíte věnec připevnit opravdu dostatečně, a to zejména v případě, kdy se jedná o venkovní dveře, kde veškerá výzdoba může být testována silným větrem či deštěm a veškerým takovým nepříznivým klimatickým podmínkám musí váš věnec odolat.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada