#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nepij energeťák. Jak s dětmi mluvit o nabuzujících nápojích

MUDr. Tereza Sochorcová 18.3.2024

Energetické nápoje nepatří do rukou dětí a adolescentů, i když je u školáků vídáme v poslední době stále častěji. Jenže i malé množství těchto nápojů může mít nepříznivé účinky na zdraví dětí. Proč? A jak s nimi o nevhodných „energeťácích“ mluvit?

Víte, proč pití energy drinků není vhodné pro děti?
Víte, proč pití energy drinků není vhodné pro děti?

Energetické nápoje mají svá pozitiva: zvyšují bdělost a energii, zlepšují fyzický výkon i pozornost a soustředění. Občasná konzumace je však vhodná pro dospělého, nikoliv pro děti, které by tyto „nakopávače” pít neměly.
 

Co obsahuje energetický nápoj?

  • kofein – Nejběžnější stimulant obsažený v energetických nápojích. Kofein stimuluje centrální nervový systém a zvyšuje bdělost, energii a soustředěnost.
  • taurin – Aminokyselina, která se běžně nachází v těle. Má schopnost podpory metabolismu a regulace nervového systému. Přidáním taurinu do energetických nápojů se tvrdí, že zvyšuje energii a výdrž, ale jeho přesné účinky úplně neznáme.
  • vitamin B-komplex – Vitamíny důležité pro energetický metabolismus, které mohou pomáhat enzymům s přeměnou živin na energii.
  • inositol – Přírodní uhlovodík se nachází v rostlinách a živočišných buňkách. Je součástí B-komplexu a spojujeme ho s podporou mentálního zdraví a snižováním úzkosti.
  • různé byliny a rostlinné extrakty – Některé energetické nápoje obsahují extrakty z rostlin, jako je guarana, ginseng a mate, které také podporují energii a soustředěnost. Jsou často součástí čajů a různých tinktur.

Potenciální rizika energetických nápojů pro děti

Prvním problémem je vysoký obsah kofeinu. Kofein u dětí může způsobit nespavost, neklid, zvýšený srdeční tep, nervozitu až úzkost (a s tím spojené zhoršení psychických obtíží). Kofein a jiné stimulanty obsažené v energetických nápojích mohou zvýšit riziko srdečních problémů, zejména u dětí se srdečními vadami nebo vysokým krevním tlakem.

Přílišné množství stimulantů obsažených v energetických nápojích může vést k hyperaktivitě, nepozornosti a problémům s chováním u dětí. Kognitivní funkce se zhoršují a s tím i školní prospěch. A v neposlední řadě, pití „energeťáků“ nenahrazuje kvalitní stravu. Nápoje obsahují velkou koncentraci některých látek, zato mizivé množství živin důležitých pro růst dětského organismu. Děti potřebují vyváženou stravu se skutečnými potravinami – tedy které mají obsah bílkovin, kvalitních tuků a sacharidů.

Zdravější alternativy energetických nápojů 

V prvé řadě potřebují děti doplňovat pitný režim, a to nejlépe vodou. Často jsou „pouze“ dehydrované, a tak se cítí vyčerpaně. K podpoře výkonu jim poslouží obyčejná voda. Energii jim potřebujeme dodat přirozenými cukry v ovoci. Banány, jablka, hrozny nebo pomeranče rychle doplní energii a také vitamíny. Velmi dobrou svačinkou jsou ořechy a semínka. Obsahují zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu a fantasticky udržují energii a soustředěnosti. Přidávejme jim proto ke svačině mandle, vlašské ořechy, kešu ořechy, slunečnicová semínka nebo dýňová semínka.

Mezi velkou svačinu určitě patří celozrnné produkty, jako jsou celozrnný chléb, ovesné vločky, quinoa nebo hnědá rýže. Dodají dětem i dospělým dlouhotrvající energii, protože obsahují složité sacharidy a vlákninu. K tomu se hodí nakrájená zelenina (mrkev, okurka, paprika) ideálně s hummusem nebo jiným dipem. Díky takové kombinaci vydrží dítěti energie i bez umělých „nakopávačů“.

Pokud jde o tekuté občerstvení, vyzkoušejte smoothies z čerstvého ovoce, zeleniny a rostlinných bílkovin (jsou obecně lépe stravitelné než živočišné). Smoothies chutnají skvěle a zejména mezi dospívajícími slečnami jsou podobně populární jako „energeťáky“. Do smoothie můžete i trochu špenátu, chia semínka nebo avokádo. Hodí se také superpotraviny jako acai nebo lokální rakytník či borůvky. Do smoothie přidejte i kvalitní tuk, např. lžičku oříškového másla.

Jak mluvit s dětmi o energeťácích

Čím starší dítě máme, tím více už samo rozhoduje o sobě a svém zdraví. Určitě nepomáhají zákazy ani zrušení kapesného. Nabídnout můžeme pouze otevřenou komunikaci. Zeptejme se dítěte, jaký energetický nápoj pije, proč mu chutná a jak se po něm cítí. Společná diskuze nám třeba může napovědět, jestli dítě potřebuje lepší jídelníček nebo více spánku. Možná mu nápoj zkrátka chutná nebo si ho kupuje ze soudržnosti s kamarády.

Začněme tím, že vysvětlíme, co jsou energetické nápoje, proč jsou populární a proč není příliš v pořádku jejich dostupnost ve školách. Buďme upřímní, zmiňme pozitivní účinky i výše zmíněná negativa a rizika. Ptejme se, co jiného by mohlo pomoct – možná se dítě cítí často přetížené, nevyspalé a skleslé. Pak je potřeba hledat jiná řešení než si dlouhodobě zvyknout na nabuzující nápoje.

Určitě se zdržme odsuzujících komentářů „jak to můžeš pít?“ apod. Naopak je na místě zdůraznit dětem, že mají osobní odpovědnost za své zdraví. Můžeme je povzbudit, aby si uvědomili, že vybírat zdravé možnosti a vyhýbat se škodlivým látkám je důležité pro jejich dobrý pocit. Buďme otevření všem otázkám, které děti v souvislosti s energetickými nápoji napadnou. Nebo společně hledejme odpovědi, např. se můžeme ptát lékařů v online poradně.

Zdravější svačiny celé rodině

Upřímně si přiznejme, jak vypadá naše vlastní stravování. Jak často doplňujeme energii sušenkou místo kvalitní svačiny? Jak často si dáváme třetí kávu za den? Jděme příkladem a buďme otevření diskuzi o zdravém životním stylu. Pomozme dítěti i sobě s přípravou zdravější svačiny – nakupme společně, zkusme nové recepty nebo si chystejme vzájemně svačiny. Také ale nezapomínejme, že zakázané ovoce nejlíp chutná. Pro děti může být těžké odbourat zvyk kupování energeťáků, zejména kvůli sociálnímu vlivu jejich kamarádů a spolužáků.

Závěrem

Je důležité omezit nebo zcela eliminovat konzumaci energetických nápojů u dětí a mladistvých. Místo toho by měli dostávat dostatek spánku, zdravě jíst a udržovat aktivní životní styl. V případě potřeby energie by měli sáhnout po zdravých a vyvážených možnostech, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné produkty nebo bílkoviny. A nejlépe bude, když jim ve zdravém životním stylu půjdeme sami příkladem.

Doporučujeme

Čtěte více

Není to tabu – nebojte se mluvit o potížích na toaletě či v posteli

Za sexuální obtíže a problémy s močením se nestyďte. K roztroušené skleróze...

Není žloutenka jako žloutenka

Rozdělení virových hepatitid není zcela jednoduché. Dělit je totiž lze podle...

Neobujete boty? Jsou vám malé rukavice? Co když se jedná o akromegalii?

Onemocnění způsobené nadbytkem růstového hormonu v těle, tzv. akromegalie, se...

Neobviňujte sebe! Ukažte na štítnou žlázu

Znáte ten pocit, že už máte všeho dost? Nedostatek energie a ztráta radosti...

Neobvyklé způsoby odvykání kouření: fantazii se meze nekladou

Vyzkoušeli jste všechny běžné metody odvykání kouření? Dostatek spánku, zdravá...

Neopíjejte své spermie!

Že se nemá pít alkohol během těhotenství, to je všeobecně přijímaný fakt. Ale...

Nepalte suché listí, můžete přijít o zdravou kůži

Vzorně uklizená zahrádka je snem každého, kdo ji vlastní. Ale obzvláště na podzim,...

Nepanikařte zbytečně! Proč (ne)volat záchranku

Když někdo ve vašem okolí přestane dýchat, je samozřejmostí, že vytočíte záchranku....

Nepanikařte, když léky neúčinkují okamžitě

Revmatoidní artritida je dlouhodobé a komplikované onemocnění především kvůli...

Nepátrejte po superpotravinách. Možná je máte doma a nevíte o tom

Slibují téměř zázračné účinky na zdraví, často hrají všemi barvami duhy a honosí...

Nepijete kvůli srdci? I bez alkoholu může být silvestr fajn!

Čeká nás konec roku a s ním spojené bouřlivé oslavy. Někdo se těší, jiní tiše...

Nepleťte si lupus s lupénkou

Lupus a lupénka. Pro někoho možná dvě stejná nebo velmi podobná slova, ovšem...

Nepleťte si pojmy – revmatoidní artritida není artróza!

Revmatoidní artritidu a artrózu mnoho lidí zaměňuje. Tato dvě onemocnění mají...

Neplodné páry jsou ochotné podstoupit různá rizika

Těhotenství vzniklé při fertilizaci in vitro je považováno za rizikové. Studie...

Neplodné páry se mohou cítit osamoceně

Mít potomka je pro partnery mnohdy to nejdůležitější v jejich životě. Jsou ochotni...

Neplodnost

Nemůžete otěhotnět? Světová zdravotnická organizace definuje neplodnou dvojici...

Neplodnost a genetika: jak spolu souvisejí?

Po rodičích můžeme zdědit barvu očí, výšku nebo povahu. Ale je také neplodnost...

Neplodnost a její léčba. Vašemu vztahu může dát pořádně zabrat

Neplodnost a její léčba se můžou stát skutečnou zkouškou vašeho vztahu. Můžou...

Neplodnost a její příčiny

Neplodností je označována snížená nebo chybějící schopnost zplodit potomka....

Neplodnost dá vztahu zabrat. Zkuste to překonat!

Většina párů žije v domnění, že až budou připraveni na potomka, nebude s tím...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#