Loskuták, náročný upovídaný společník

loskuták

Ptáci jsou to velice hluční. Foto: Shutterstock

Černý opeřenec je jedním z nejlepších imitátorů lidského hlasu, ale také velký nepořádník. Zábava, kterou si s ním užijete, je vykoupena denním úklidem a zvyknutím si na to, že nezavře zobák.

Loskutáků existuje několik druhů, někteří jsou kriticky ohrožení, k čemuž výrazně přispívá nelegální odchyt a pašování z jejich domoviny, tedy z jihovýchodní Asie. Ve volné přírodě tvoří celoživotně páry, které se mohou shlukovat v hejnech, i v zajetí proto potřebují společnost.

Černožlutý parádník

loskuták

Loskuták je snadno rozpoznatelný díky kovově se lesknoucímu peří a zářivě žlutým lalokům na tvářích a krku. Foto: Shutterstock

Nejběžněji chovaným je loskuták posvátný, méně častým pak loskuták velký. Ani jednoho si nelze splést s jinými ptáky. Mají černé peří s kovově nafialovělým leskem a na koncích křídel bílé skvrny, tzv. zrcátka. Nejcharakterističtější jsou pro ně lysé žluté laloky na tvářích a v týle, u loskutáka velkého vypadají jako široký límec. Zobák je sytě žlutý nebo oranžový. Jasně žluté jsou také nohy. Délka loskutáka posvátného je od zobáku po ocas 27 až 30 cm, u loskutáka velkého 31 cm. Samec a samice se vzhledově neliší a dožívají se 25 let.

Loskutáci se sice nedají ochočit tak jako papoušci, ale mají oproti nim jiné výhody. Kromě toho, že je v učenlivosti zvuků strčí do kapsy, netrpí stresem. Nebojí se změny ve vybavení klece, většinou se i rychle adaptují v novém prostředí, když si je přivezete domů. Vše se u nich dá řešit přes jejich žravost, kde je jídlo, tam je jim dobře.

Rodinný šprýmař

Pokud není chován v páru, potřebuje loskuták kontakt se svým člověkem v co nejdelším čase během dne. Řešením je umístění klece nebo voliéry tam, kde se majitelé nejvíce zdržují, což je někdy řehole, zejména potřebujete-li se soustředit na nějakou činnost. Také sousedé chov nemusí ocenit. Loskutáci totiž rádi a často „špačkují“, ostatně aby ne, když patří do čeledi špačkovitých. Jejich běžným dorozumívacím zvukem je pronikavé hvízdání.

Za to, že se stali domácími mazlíčky, „vděčí“ své nadstandardní schopnosti napodobovat zvuky. Loskuták posvátný se řadí mezi nejlepší imitátory zvuků v celém ptačím světě. Umí napodobovat nejen zpěv jiných ptáků, ale také lidské hlasy, a to tak, že nepoznáte, že nemluví člověk, dokáže okamžitě změnit hlas z hrubého na dětský. Bezchybně imituje i umělé zvuky, jako je zvonění telefonu, budíku, motor automobilu apod. To mu přináší spoustu možností zábavy, když členy rodiny volá nebo za ně odpovídá, probouzí je v nevhodnou dobu zvukem budíku a oni zprvu netuší, že za vším stojí rošťácký opeřenec. Daní za kamarádství tohoto povídálka je i každodenní úklid.

loskuták

Potravu tvoří také ovoce. Foto: Shutterstock

Ubytování s obsluhou

Nejvhodnější je prostorná voliéra, ale vzhledem k tomu, že loskutáci pocházejí z tropických krajin, ve venkovní voliéře mohou být pouze od jara do podzimu, přezimovat by měli v prostoru, kde teplota neklesne pod 20 °C. Může jít opět o voliéru anebo velkou klec, tehdy se ale potřebují pravidelně proletět po místnosti, aby si protáhli křídla.

V ubikaci nesmí chybět bidýlka či ještě lépe větve, protože jde o stromové ptáky. Uvítají také možnost skrýt se po dobu spánku, k čemuž v přirozeném prostředí využívají velké listy. Vyřeší to buď výsadba vhodné zeleně, umělý list nebo alespoň zavěšený listu papíru.

A pak je tu ještě záležitost s nepořádkem, který čerstvého majitele může nepříjemně překvapit. Ptáci nejenže s oblibou rozhazují po okolí kousky potravy, ale mají také tekutý trus, který dokážou vystřikovat i do značné vzdálenosti. Trus je navíc agresivní, při potřísnění nábytku či podlahy je třeba ho hned setřít, aby nevznikly skvrny. Znečišťování okolí klece lze zabránit tím, že zadní stěna, případně i boční stěny budou z omyvatelného materiálu nebo drátěné stěny opatříte ještě zasouvací přepážkou. Jako podestýlka se osvědčuje mulčovací kůra.

mouční červi

V jídelníčku loskutáků nesmí chybět živočišná složka, nejčastěji se podávají mouční červy a larvy potemníka. Foto: Shutterstock

Vděčný všežravec

fíky

Fíky patří k přirozené stravě loskutáků v jejich domovině. Foto: Shutterstock

Strava musí obsahovat jak rostlinnou, tak živočišnou složku a měla by být co nejpestřejší. Nejsnadnější je krmit granulemi Vitakraft Beo nebo Nutribird T16 a k nim přidávat nakrájené ovoce (jablko, hruška, broskev, meruňka, třešeň, jahoda, meloun, hroznové víno, banán, kiwi). Přilepšit můžete i zeleninou, rýží, nejedovatými bobulemi, zeleným krmením (větvičky s pupeny, listy) a moučnými červy, zofobasy (larvy potemníka), larvami plesnivce obilního. Velice důležitý je pro loskutáky stále dostatek čisté vody k pití i ke koupání.

Není loskuták jako loskuták

  • Pořízení loskutáka není levné, počítejte zhruba s částkou 15 tisíc korun.
  • V nadanosti jednotlivců jsou velké rozdíly, při koupi musíte mít i trochu štěstí.
  • Pokud chcete loskutáka učit mluvit, pořiďte si mladého, starší ptáci už se nechtějí učit nové věci.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock

Loskuták, náročný upovídaný společník