Prostreno.cz

Signály, kterými vás tělo prosí o snídani

Často vás bolí hlava a máte špatnou náladu? Registrujete chutě na sladké, a to zvláště v odpoledních hodinách? I takhle vám tělo vyčítá, že jste mu po probuzení nedopřáli něco dobrého k snědku.

O důležitosti snídaně se mluví a píše neustále. Přesto ji řada lidí vynechává s tím, že na ni ráno prostě nemá čas. Jste-li i vy přesvědčení o tom, že zdržovat se její přípravou opravdu není nutné, věřte, že tělo vám absenci tohoto pokrmu pořádně spočítá.

Střeva i srdce v ohrožení

Účelem snídaně, která má přerušit celonoční půst, je obnova zásob glukózy, tedy hlavního zdroje energie (1), díky které můžete fungovat nejen vy, ale i váš mozek. Pokud ji vynecháváte, dobrovolně se připravujete o elán a bohužel i harmonickou pohodu střev, což vám s velkou pravděpodobností časem zadělá na syndrom dráždivého tračníku (2). Je to proto, že se vyvážený ranní pokrm obvykle skládá z potravin s vysokým podílem vlákniny, která zase souvisí s lepšími střevními návyky i příznivějším tamním mikrobiomem (3). V budoucnu vás kvůli nesnídání může překvapit i nějaká srdeční komplikace, protože dopolední prázdný žaludek má překvapivou souvislost i s poruchou citlivosti na inzulin, vysokým krevním tlakem a nerovnováhou cholesterolu (3). A to rozvoji kardiovaskulárních obtíží hodně přispívá. Následky ale klidně mohou přijít už dnes odpoledne. Nezní vám tohle povědomě?

Cítím se nějak divně!

Podle americké registrované dietoložky Maddie Pasquariello si váš organismus o snídani vyloženě říká určitými nepřehlédnutelnými signály (4). Kromě otravné únavy se svou nespokojenost snaží vyjádřit bolestmi hlavy, chmurnou náladou, nesoustředností, nadýmáním, chutí na sladké i zhoršenou kvalitou spánku. „Každý by měl poslouchat své tělo a věnovat pozornost jeho vysílaným zprávám,“ doporučuje jmenovaná specialistka. Sečteno a podtrženo – co si ráno zasejete, to si o pár hodin později také sklidíte.

Zdroje: (1) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8519231/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9787832/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6787634/, (5) www.realsimple.com/skipping-breakfast-8601735





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat