Logo regionálního portálu regiontrebicsko.cz

Regionální zpravodajství

Galerie Malovaný dům v Třebíči pořádá výstavu napříč uměleckými obory

MKS Třebíč
úterý 19.3.2024

Ilustrační foto
Autor: MKS Třebíč

Od 21. března 2024 se mohou návštěvníci Galerie Malovaný dům v Třebíči těšit na výstavu tvorby uměleckého kováře Davida Huga Habermanna, který ke spolupráci přizval svoji sestru zlatnici Veroniku Göthovou Habermannovou a jihočeského výtvarníka Valentina Horbu.

David Hugo Habermann pochází z rodiny, kde má kovářské řemeslo dlouhou tradici. Kovářem byl jeho děd, strýc, otec i bratr. Mistrem odborného výcviku mu byl právě jeho otec Alfred Habermann. Během své profesní dráhy se účastnil mnoha kovářských sympózií a absolvoval řadu zahraničních stáží. Z realizovaných projektů můžeme jmenovat například spolupráci na bráně pro Hotel Dakota v New Yorku, návrh a realizace modelu plastiky Souhvězdí múz v Les Févres ve Francii, plastiky na veřejných prostranství ve Šábově či v Řásné a mnohé další. Ve své tvorbě pracuje s černou ocelí, v konečné úpravě často oživené kontrastními pastelovými barvami. Materiál zpracovává ručním kováním. Právě zde se nejvíce projevuje rodinná řemeslná tradice. Jeho tvorbu zcela vystihuje motto „umělec s dětskou duší“. Častými motivy jsou příroda, příběh, tvar koule, biblické náměty a v poslední době se soustřeďuje na práci s figurou.

Ke spolupráci na výstavě v Galerii Malovaný dům přizval David Hugo Habermann svoji sestru Veroniku Góthovou Habermannovou. I v její tvorbě je patrný odkaz rodinné kovářské tradice. A to i přesto, že jejím oborem je šperkařství. „Jsem jiná oproti ostatním zlatníkům, protože vyrábím ručně kované šperky. Pocházím z kovářské rodiny. Dědeček byl umělecký kovář evropského jména a můj otec a bratři uměleckou kovařinu podědili. Řídí se dědečkovým krédem, že dílo se musí z kovu vyrvat silou vlastníma rukama a že na materiálu musí být vidět údery kladiva. O totéž se snažím v menším se zlatem a stříbrem. Byť používám jiné pracovní postupy.“

Rodinu Habermannových doplní na výstavě v Malovaném domě jihočeský výtvarník Valentin Horba, který s Davidem Habermannem již několikrát vystavoval. Horba je svérázná postava jihočeského malířství a díky charakteristickému rukopisu, blízkému naivistům, je jeho tvorba zcela nezaměnitelná. Jihočeské chalupy a krajina, to jsou nejčastější motivy jeho obrazů. Celý život zůstává věrný svému rodnému kraji. Z krátkých i delších cest se vrací zpět domů do malé vesničky Drhovle pár kilometrů od Písku a Strakonic, kde se věnuje svojí výtvarné práci. Horbovy obrazy však najdeme v mnoha soukromých sbírkách, muzeích i galeriích.

Vernisáž výstavy Nerušit. Sněžím. proběhne ve středu 20. března v 17 hodin v Galerii Malovaný dům. Výstavu bude možné zhlédnout až do 28. dubna 2024.

Titulek je redakční.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama