Získá multiplex COLOR DAB+ výjimku pro vysílač Špulka? ČTÚ se staví k požadavku striktně

19. březen 2024

Český telekomunikační úřad v současné době neeviduje žádnou oficiální žádost o udělení výjimky k provozování vysílačů mimo vysoutěžené skupinové přidělení. Portálu Digitální rádio to sdělila mluvčí ČTÚ Tereza Meravá. Provozovatel sítě COLOR DAB+ nedávno naší redakci sdělil, že by rád šířil nadále signál z vysílače Špulka, byť přidělený kanál 6A je určeny pouze pro oblast Praha.

Čtěte také

„Obecně lze říci, že výjimku lze zvažovat pouze při velmi malé vzdálenosti vysílače vůči přidělené oblasti. Pro větší vzdálenosti by tento požadavek byl v rozporu s cíli výběrového řízení a jeho podmínkami, protože by tak žadatel vytvářel pokrytí svou vysílací sítí v skupinovém přidělení, pro které získali ve výběrovém řízení rádiové kmitočty jiní účastníci a tím by jim znehodnocoval jejich investice do rádiových kmitočtů tohoto skupinového přidělení,“ uvedla Meravá.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - JOE Media s.r.o.

Mluvčí Českého telekomunikačního úřadu zároveň dodala, že taková výjimka by současně znamenala, že by jednotliví operátoři sítí v takovém skupinovém přidělení získali právo k využití rádiových kmitočtů za zcela odlišných podmínek, což telekomunikační regulátor v rámci nediskriminačního přístupu nemůže připustit. V rámci aukce kmitočtů ČTÚ byly společnosti JOE Media Miroslava Pýchy přiděleny oblasti Praha, Karlovarsko, Plzeňsko a jižní Čechy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související