Také máte každé roční období, potažmo svátky v něm, spojené s určitým stylingem domácnosti? O Vánocích máme rádi své domy či byty útulně vyhřáté a provoněné cukrovím, stromečkem...

Ale nyní je právě ten čas, kdy nás po zimě příslib jara ve vzduchu láká ven do přírody a po svěžím závanu voňavého jara toužíme i uvnitř. K tomu je třeba vaše obydlí řádně provětrat, vysmýčit a naleštit, vyprášit, vymést pavučiny a vyhnat pavouky :). Základní pravidlo je uklízet postupně od stropu k podlaze, a pokud nemáte zrovna pidibyteček, nejlépe místnost po místnosti.

Pozor ale, nestrhněte se, uklízejte radši kousek po kousku a nechte si volný čas na relax. Třeba právě na toulky jarní přírodou. 

Annie Spratt, Unsplash.com 

freestock, Unsplash.com

 

Škatulata, hejbejte se...

Stejně jako před zimou, nastává nám přesun obsahu šatníku, jen opačným směrem - zimní věci pryč, jarní kousky včetně vzdušnějších šatiček, sukýnek a svetříků zpět do akce!

Když už jste v té reorganizaci, co tak to vzít z gruntu a vytřídit věci, které nenosíte? Základní pravidlo je vyřadit vše, co jste poslední rok na sobě měli jen jednou nebo vůbec. Nebo to, co pár let jen neustále stěhujete tam a zpátky a čekáte, že do toho zhubnete :).

Jednou z variant, kam s takovými věcmi, jsou kontejnery na textil, pozor ale, který vyberete! Některé jsou určené charitativním organizacím, kde vaše vyřazené oblečení najde další majitele, kteří ho ocení. Ty další jsou ale určeny k recyklaci, tam je opravdu škoda dávat stále hezké kusy oblečení. Nebo si můžete vyhledat nějakou charitativní organizaci v nejbližším městě a oblečení tam rovnou sami donést. 

Pokud se vám oblečení nechce jen tak "poslat dál", můžete ho prodat na internetových bazarech. Nebo si s kamarádkami udělejte mejdan a při té příležitosti si uspořádejte svůj soukromý SWAP.

Ať už zvolíte kteroukoliv z variant, vězte, že důkladná čistka má své výhody. Šatník se stane přehlednějším, a hlavně - uvolníte si místo pro nové originální úlovky, třeba právě zde z Fleru.

Lněná bundomikina s kapucí Baltique velikost S od by Caldero, Fler.cz 

Origo sukňa lentilky G- SvM od IngK, Fler.cz

Mimochodem, právě zbavení se zbytečných a přebytečných věcí, které vám již nedělají radost, je základem metody KonMari. Stojí za ní japonská žena Marie Kondo a její revoluční přístup ve skládání oblečení vám může hodně usnadnit život. Věci totiž neskládáte na sebe, jak jsme zvyklí, ale vedle sebe. To, co hledáte, tak najdete na první pohled. Tedy alespoň ženy, muži jsou v tomto ohledu většinou nastavení trochu jinak. Nic ve zlém, pánové :).

Každopádně zkuste pohledat na internetu, návodů na skládání jednotlivých kousků oblečení podle Marie Kondo je na něm spousta! Zde například videonávod na složení džínů a triček. 

Můj další tip zní: nezapomeňte důkladně vyčistit police a šuplíky, ať vám oblečení vydrží dlouho voňavé a svěží. Pokud ho takto chcete zachovat stále, proložte šatníky voňavými přírodními mýdly, nebo přímo produkty k tomu určenými.

Vůně do šatníku - pomerančová od CANDYSOAP, Fler.cz

VONNÁ SRDÍČKA ŠAFRÁN VŮNĚ DO MÍSTNOSTI A DO SKŘÍNĚ od Aroma krámek, Fler.cz

 

Lesk jako blesk...

... a zaručeně přírodní. Zapomeňte na chemické čističe, v každé drogerii dnes pořídíte ekologické, které jsou šetrné k vaší domácnosti i vašemu zdraví. Za pomoci přírodních látek - většinou octa, citronu či sody s přídavkem éterických olejů - vyčarují nádherný lesk a svěží vůni, a to bez zatížení životního prostředí.

Můžete být ale i kreativní a vyrobit si čisticí prostředek sami.

Se svolením webu Econea.cz uvádím recept na výrobu univerzálního čističe povrchů a čisticí pastu:

  • Univerzální čistič povrchů: 
    skvělého pomocníka, se kterým vyčistíte všechno od koupelny po kuchyň a odstraní mastnotu a nečistoty, vyrobíte jednoduše smícháním 500 ml octa, 250 ml vody a 20 kapek přírodního esenciálního oleje a následným přelitím do lahve s rozprašovačem.
  • Čisticí pasta: 
    nahradí tekutý písek a přitom stačí smíchat citronovou šťávu s takovým množstvím jedlé sody, aby vznikla hustší pasta. Poté do směsi namočte houbičku a můžete začít čistit. Kyselina citronová má antibakteriální a dezinfekční účinky a působí jako přírodní bělidlo.

A nebooooo.... si můžete přírodní čisticí přípravek pořídit na Fleru :)

PULÍRKA přírodní čisticí prostředek 125 g od Mýdlárna ERDÉ, Fler.cz

Precious Plastic Melbourne, Unsplash.com

 

Kam já si to pověsím???

Máte pocit, že vaše skříň má ustavičný nedostatek ramínek? Vyřešte tento problém stylově! Uznejte sami, že tato minimalistická z ohlazeného dřeva rozhodně stojí za to. Vidět sice moc nebudou, ale už pro ten pocit - můžete si na ně pověsit top kousky svého šatníku nebo na ně nachystat oblečení pro další den. V tom druhém případě můžou posloužit i jako netradiční variabilní dekorace vašeho domova.

Dětská ramínka pro naturisty a wabisabimily ;-) od Human, Fler.cz

Šaty bavlněné bílé dvouvrstvé od may, Fler.cz

Modrotiskové ramínko od rolinda, Fler.cz

 

Malé velké detaily

Při přeměně vašeho domova ve vypulírovanou klícku plnou jarní svěžesti nezapomínejte na drobné detaily, jako jsou svíčky, vonné difuzéry, drobné dekorace, ubrusy či podložky s jarními dekoracemi... I nepatrná drobnost může způsobit obrovskou změnu. Ostatně, detaily dělají domov. 

Takovou drobností může být i květina. Svěží zeleň sama o sobě vnitřní prostory osvěží. A co teprve, když rovnou vyčistí i vzduch! 

Léčivá pokojovka Zelenec chocholatý, čistič ovzduší od Poklad po babičce, Fler.cz

Asplenium / kokedama od Plantas libres, Fler.cz

Mimochodem, právě kokedamy jsem zmiňovala v dříve vydaném článku o mechu - Mech ozdobí stěnu i váš prsteníček. Hned v úvodu tohoto textu se dozvíte, že pohled na mech přináší skvělou náladu. Myslím, že tedy právě mechová dekorace může být tím, co vaší vysmýčené domácnosti dodá ten pravý punc jarní svěžesti!

Patříte mezi ty, kterým každá pokojová květina spolehlivě zahyne? Pak i pro vás je mech to pravé ořechové, jak se dočtete v článku, který jako by byl napsaný vám na míru: Mechové dekorace: příroda v bytě pro ty, komu nejdou pokojovky

 

A co ještě zbývá? Pusťte dovnitř sluníčko!

Šuplíky jsou přeskládané, všude uklizeno, voňavo, vyprané záclony rozzářily celou místnost, tak co ještě zbývá? Pokud máte možnost, vyneste na sluníčko vyvětrat polštáře a peřiny. Večer pak budete usínat jak na voňavém obláčku upředeném z jara.

Lněné - Bílé jako sníh - VELKÉ od Šarajs, Fler.cz

Volha Flaxeco, Unsplash.com

Větev

A až se probudíte vyspaní do růžova, posnídejte s rodinou, dejte si kávičku, a poté se můžete brouzdat Flerem. Proč?

Přece proto, že Fler je tu pro radost :-).

A tu si můžete udělat buď prostým obdivováním, nebo ještě lépe - nákupem.

Dárková sklenice na víno - Úklid počká od odNikol, Fler.cz

 

Tak schválně, co pěkného si vyberete? 

Světlohra - suncatcher motýl od Lesnita, Fler.cz

Orchidárium “Amethist" - krásný dárek od GreenStories, Fler.cz

ručně kovaná vážka 50 cm, s měděnou patinou od Alchifer - umělecký kovář, Fler.cz

Beton-miska "Trojnožka s mechem" od Evu-Style, Fler.cz

Venue od am11art, Fler.cz

Servírovacia Tácka Podnos od katarinasabi, Fler.cz

Polštář "na louce" od ververdesign, Fler.cz

Záclonka od Ubrusárna, Fler.cz

Jarní, velikonoční věneček tulipánový od hanacha, Fler.cz

Ručne tkaná kruhová tapiséria SLOVENSKÁ, 30 cm od SiWi Wall Decor, Fler.cz

Talíř dezertní - Folklorní od Živá fantazie, Fler.cz

Svěží jarní dekorace-ptáček od R. Suran, Fler.cz

Macrame se slonem od zklubkaprize, Fler.cz

Teď a tady - Plakát A3 od lefpea, Fler.cz

Džbán na vodu od Kánská Veronika, Fler.cz

Čajová svíčka bez-obalová od bee mine, Fler.cz

Aroma difuzér vajíčko modré od Keramika Vanya, Fler.cz

Žlutá jesmonite sasa od crochetby.jana, Fler.cz

ruční řezba z lipového dřeva Dva šašci od tomis.zednik, Fler.cz

králíčka od žabička, Fler.cz

Tác lipový velikonoční, velikonoce ve žluté od Machacek-sochy, Fler.cz

Buková váza od Zuzkina dielňa, Fler.cz

Záclona od a.knot.idea, Fler.cz

Minivázička od Keramika Babice, Fler.cz

Venice Treasure - bytový difuzér z českého skla od Kett´s candles, Fler.cz

Kanýr na okno lněný s krajkou od Látky Miruš, Fler.cz

Vážka velká tyrkysová od skloplus, Fler.cz

Schránka podle vašeho domu - zamykací od Malované židličky, Fler.cz

 

 

 

Titulní foto: HelenaG & AI
Návod poskytla: Econea.cz