Prostreno.cz

Skladováním citronů ve stylu dekorace zkracujete jejich trvanlivost

Nechávat citrony na kuchyňské lince? Dekorace je to hezká, ale bohužel jen na chvíli. Ubytování jim poskytněte raději v lednici, která dobu jejich trvanlivosti prodlouží o několik týdnů.

Citrusové plody pocházejí z jihovýchodní Asie, kde se podle archeologických důkazů pěstují již více než čtyři tisíce let (1). Už naši předci tušili, že je na nich něco zvláštního, proto z nich získávali šťávu a vyráběli olej. Tyto medikamenty pak hojně využívali k léčbě horečky, nachlazení, nespavosti, astmatu, otravy i dalších nežádoucích komplikací. A ani trochu se v nich nemýlili.

Kyselé, leč účinné

Zaměříme-li se výhradně na citrony, bylo zjištěno (1), že díky vitaminu C podporují nejen imunitu, ale i zdraví srdce. Zároveň usnadňují hubnutí (2), snižují pravděpodobnost ledvinových kamenů (3) a zlepšují vstřebávání železa (4). Dále omezují riziko rakoviny (5), optimalizují hladinu krevního cukru (6) a dobíjejí energetické baterky (7). Takový životabudič je prostě potřeba mít neustále po ruce! Nemluvě o osvěžujících možnostech kulinářského využití, a to zejména při přípravě salátových dresinků, zálivek, marinád, omáček i sladkých dezertů. Klasickým problémem však je, že nám nakoupené citrony v dobré a použitelné kondici nevydrží příliš dlouho. Někdy se na nich objeví plíseň, jindy zase ztvrdnou, vysuší se a změní barvu. Co jen děláme špatně?

Znovu a lépe

Klíčem k zachování čerstvosti je pochopitelně správné skladování. Navzdory tomu, že prodejci tyto plody uchovávají uprostřed obchodu volně v přepravkách, není to pro ně úplně nejlepší. Ocení totiž spíše chlad, a když je dáte do lednice, dobu trvanlivosti prodloužíte na čtyři až šest týdnů (8).

V opačném případě, tedy takovém, kdy je ponecháte na kuchyňské lince v dosahu slunečních paprsků, začnou produkovat etylen urychlující jejich dozrávání a tím i zkázu. Podobně se „chovají“ banány, jablka a rajčata, které etylenovým plynem nakazí všechno, co mají v těsné blízkosti, proto citronům v misce dopřejte samotu. Pokud jde o citrusy rozkrojené, i ty chtějí zimu – jen je zabalte do folie a uzavřete v plastové misce. Takto vydrží déle šťavnaté a připravené k využití!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11412050/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19015756/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18290732/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3593665/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18824947/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22401879/, (7) www.vitalrecord.tamhsc.edu/health-benefits-of-lemon/, (8) www.southernliving.com/should-lemons-be-refrigerated-7749970





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat