Nadmíra sezení zvyšuje riziko úmrtnosti

Máte kancelářskou práci a po ní se věnujete cvičení, aby následky sedavé profese nebyly tak zdrcující? I s pravidelnou fyzickou aktivitou se vám židle vymstí. Není to taková kompenzace, jak se předpokládalo.

Sedíme v autě, zaměstnání, při jídle i na gauči u sledování televize, což suma sumárum může být až 12 hodin denně. Přesně tolik času prosedí průměrný dospělý člověk (1). Co k tomu dodat – náš moderní styl zkrátka vyžaduje méně akce i pohybu.

Nová fakta, nové obavy

Vědci jsou zase poslem špatných zpráv, protože jejich studie (2) publikovaná v magazínu Journal of the American Heart Association: Cardiovascular and Cerebrovascular Disease odhalila, že nadmíra posedávání zvyšuje riziko předčasné úmrtnosti i u osob, které se věnují intenzivnímu cvičení. Jinými slovy – to, že se po svých kancelářských povinnostech půjdete vypotit do posilovny nebo na běžeckou stezku, vás vážně nespasí.

Úsporný tělesný režim není žádná hitparáda

„Když jste tak dlouho v nečinnosti, průtok krve se značně zpomalí, což způsobuje hromadění glukózy. Svaly jsou neaktivní a nepotřebují tolik kyslíku, proto tělo pracuje na nižší úrovni a klesá tepová frekvence,“ vysvětluje americká lékařka a jedna ze spoluautorek výzkumu Andrea LaCroix (3). Dosud experti předpokládali, že se to následnou fyzickou aktivitou zkompenzuje a napraví, ale soudě podle této studie to tak bohužel nefunguje. Jak je to s pauzami?

I tři minuty pomohou!

„Pro většinu lidí jsou doporučované přestávky na protažení každých deset minut prostě nereálné. Když jste řidič kamionu, nemůžete jen tak zastavit a jít se projít,“ uznává jmenovaná specialistka, podle které je to hodně podobné i v dalších profesích. Její rada zní? „Udělejte to pokaždé, jakmile to půjde, všechno je lepší než nic. Stačí pouhé tři minuty, při kterých přenesete váhu, takže je dostačující i obyčejné stání,“ uzavírá Andrea LaCroix.

Zdroje: (1) www.thrivemyway.com/sitting-statistics/, (2) www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.123.031156, (3) www.realsimple.com/sitting-all-day-without-breaks-increases-mortality-risk-study-8604610







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat