Logo regionálního portálu regiontrebicsko.cz

Regionální zpravodajství

Poznej Vysočinu: Jirka z Moravských Budějovic vyplnil test pod 10 minut, z 50 odpovědí měl jen 3 chybně

Kraj Vysočina
středa 20.3.2024

Ilustrační foto
Autor: Kraj Vysočina

Máme za sebou další ročník vědomostní regionální soutěže Kraje Vysočina pro děti do 15 let POZNEJ VYSOČINU. Letos je ho zúčastnilo 152 soutěžících ze 76 škol a gymnázií. Z každé školy byli do finálového kola vysláni chlapec a dívka. Čtyřicítka těch nejúspěšnějších řešitelů dostala pozvání na celodenní výlet 17. 5. do Prahy s lákavou komentovanou prohlídkou historických zákoutí hlavního města a návštěvou Národního muzea. Tři absolutní vítězové pak získali zcela nové mobilní telefony.

„Je skvělé vidět, že se o Vysočině děti na základních školách učí. Často i více, než je předepsáno v osnovách. Rádi jim pravidelně nabízíme skvělou soutěž, ve které osvědčí své znalosti, dostanou odměnu ve formě zážitkového výletu nebo špičkové elektroniky,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, který stejně jako loni ještě před zahájením testu položil nesoutěžní otázku ve vlastním hudebním aranžmá. Nápovědou byl loňský ročník a tak děti, které si účast vyzkoušely už loni poznali hit skupiny Plavci s názvem Vysočinou.

Výsledky krajského kola soutěže Poznej Vysočinu 2024

1.           Jiří Stříž, ZŠ Moravské Budějovice, TGM

2.           Mikuláš Klusáček, ZŠ Chotěboř, Smetanova

3.           Marek Juliš, Gymnázium Chotěboř

Nejrychlejší řešitel stihl 25 otázek vypracovat za necelých deset minut. Vítěz si připsal 47 z 50 možných bodů. V rámci testu děti nejvíce zaskočil dotaz na název obce s kostnicí z roku 1709, známé mimořádně početnou sbírkou kostí a lebek až osmi tisíc lidí? Uměli byste odpovědět?

Vítěze letošního ročníku Jirku Stříže čekají za pár týdnů přijímačky na střední školu, rád by v následujících čtyřech letech studoval na Katolickém gymnáziu v Třebíči. Má rád zeměpis, historii a český jazyk. „Soutěž jsem si vyzkoušel už loni, kdy jsem skončil jako jedenáctý. Trochu jsem si doplnil znalosti, ještě ráno před soutěží mrknul na krajský web a prostě odpověděl na otázky s rozumem, ale bez zdržování,“ říká Jirka, který si výlet do Prahy užije stejně jako spolužačka ze stejné základní školy Ema Buličková, který skončila na skvělém 12. místě.  

Všem řešitelům krajského kola soutěže přišli kromě hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka poděkovat za účast a za veškerý čas, který věnují přípravě i další členové rady kraje – Hana Hajnová, Pavel Hájek, zastupitel Martin Hyský a ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec.

Pořadatelský tým touto cestou děkuje všem pedagogům, kteří dětem během roku pomáhají s přípravou nejen na tuto krajskou vědomostní soutěž, ale na další odborné soutěže.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama