20. 3. 2024 13:22 − 4326× − 0

Právě vychází magazín Rally 02/2024

Nové číslo časopisu Rally opět přináší spoustu zajímavého čtení.

Obsah

RSS a Pohár 2+ – Sezona odstartuje na Valašce

Místo startu úvodního podniku je již od roku 2015 spojené s Valašským Meziříčím a jeho okolím. První dubnový víkend se však netradičně začíná jako první seriál jednodenních závodů, který letos obsahuje hned sedm podniků.

Martin Vlček – Jubilant s velkolepými plány

Martin Vlček patří v české absolutní špičce k velkým stálicím. Na vrcholu se drží už celé jedno desetiletí. Kromě oslav cenného vítězství na Rally Morava či druhého místa ve Vyškově navíc závěr minulého roku patřil i oslavě jeho kulatého životního jubilea.

Pozvánka Valašská rally ValMez – Valaška ve formátu sobota–neděle

Valaška proběhne ve dnech 6.–7. dubna 2024. Soutěž bude zařazena do seriálů FIA CEZ rally a Historic rally, RSS (Poháru 2+) a RSS v rally historických automobilů.

Lubomír Tenkl – „Jsem rád, že jsem těch 20 let zažil“

Lubomír Tenkl letos oslaví kulaté výročí dvaceti let v rally. Po celou dobu je vyznavačem závodění s vozy se zadním náhonem, patří mezi hodně viditelné závodníky a taky mezi ty, kteří se nebojí říci svůj názor, ať už je to názor většiny, nebo menšiny. Takový prostě Luboš je.

Rally historie Mitsubishi v Plzni

Pokračování z vánoční besídky Inveltu, tentokrát více o konkrétních vozech značky Mitsubishi, které se nacházíji ve společnosti Invelt Jiřího Jirovce.

Eduard Perski – „Rád se vždy se všemi opět setkávám“

Sedmdesáté narozeniny oslavil 12. března dlouholetý špičkový spolujezdec Eduard Perski. A úvodem našeho příjemného povídání se ho ptám, jak se mu daří. „Přiměřeně věku. Ještě žiju,“ směje se mitfára, který již dvacet let bydlí v Kamenici u Prahy.

Preview ERC 2024 – Maďarská šotolina na úvod

Mistrovství Evropy se v posledních letech těší vysokému zájmu jezdců i diváků a nadcházející sezona by neměla být výjimkou. Ve startovním poli nebudou chybět nové Toyoty Yaris Rally2 ani zkušení čeští účastníci Erik Cais, Filip Mareš, Filip Kohn a junior Dan Polášek. Kdo nechce čekat až na srpnovou Barumku, může vyrazit už v dubnu do maďarského Veszprému na atraktivní šotolinový start evropského šampionátu.

Jon Armstrong – „Příprava na trenažéru je nízkonákladová forma tréninku“

Jon Armstrong loni dominoval v evropském šampionátu ERC3. Je však třeba přiznat, že kvalita a především kvantita jezdeckého pole v této kategorii byla velmi slabá. To ale nezastiňuje jeho výkony. Například na české Barum Rally ukončila jeho skvělý výkon až havárie na RZ 6 Kateřinice.

Rally Sweden – Sněhové bariéry souzněly s Lappim

Více než šest let čekali Esapekka Lappi s Jannem Fermem na druhé vítězství ve světovém seriálu. Dočkali se nyní ve Švédsku.

MS 1984 – Audi na vrcholu

Před čtyřiceti lety dominovalo světovým soutěžím Audi Quattro s pohonem všech kol. V roce 1984 už se nejednalo o žádnou novinku, ale konkurence ještě nebyla připravená, a tak tým Audi Sport poprvé a naposled získal tituly v MS značek i jezdců. Hvězdná sestava Blomqvist, Mikkola, Röhrl a Moutonová dokázala vyhrát sedm soutěží a třikrát obsadila kompletní stupně vítězů. Úspěchy nového lehkého soutěžního speciálu Peugeot 205 T16 s motorem uprostřed však dávaly tušit, že příště už bude všechno jinak.

Karel Loprais – Težké okamžiky nás nezlomí

Pokračovatel dakarského rodu Lopraisů přijel na letošní Rally Dakar s vysokými očekáváními. Nešťastná a nedokončená mise předchozího ročníku zůstala součástí historie a frenštátský jezdec si mohl připsat nejpovedenější dakarský ročník své dlouhé kariéry.

Jiří Stross – Z Dakaru s beduínem, z Arcticu s úžasnými zážitky

Dva specifické závody absolvoval na začátku roku v rychlém sledu za sebou navigátor Jiří Stross. S Alešem Lopraisem a Jaroslavem Valtrem mladším vybojovali při Rallye Dakar druhé místo v kategorii kamionů, na finské Arctic Lapland Rally s Miroslavem Plíhalem sice závod dokončili až ve čtvrté desítce, ale s podobnými emocemi jako z předchozího maratonu.

Barbora Holická – Lucie Engová – Kachna je prostě držák a je to kult

Velkou pozornost vzbudil start posádky Barbora Holická – Lucie Engová s vozem Citroën 2CV na Rallye Dakar Classic.

Kamióny Kamaz na Dakare 1990 – Prvý krok k 45 medailám

Až donedávna boli rýchlé, silné i odolné kamióny Kamaz absolútnym lídrom v hodnotení svojej kategórie na slávnej Rally Paríž–Dakar, keď v priebehu rokov 1991 až 2022 získali neuveriteľných 45 medailí – 19 so zlatým, 15 so strieborným a 11 s bronzovým odleskom.

Dakarské dynastie

Pětačtyřicet let trvání Rallye Dakar, to je také střídání odcházejících i nastupujících generací závodníků v rámci rodinných dynastií. Zdá se, že závodníci v kategorii kamionů nacházejí ve svých rodinách nejvíc následovníků. Rodinné dakarské dědictví je ale přítomno napříč celým závodem.

Autokros – Rallykros CZ

Porce stránek o autokrosu a rallykrosu. Tentokrát s obsáhlým rozhovorem s velkou osobností autokrosové historie Bohumilem Křesťanem.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!