Další z německých spolkových zemí se vzdá konce FM vysílání v roce 2025

20. březen 2024

Nejen sousední spolkové země Bavorsko a Sasko, ale také ani Sasko-Anhaltsko nebude trvat na vypnutí analogového rozhlasového vysílání v FM pásmu v roce 2025. Vládní koalice plánuje vyškrtnout z mediálního zákona tento termín, který vypnutí velmi krátkých vln umožňoval.

Čtěte také

Deník Mitteldeutsche Zeitung připomněl, že Sasko-Anhaltsko mělo být průkopníkem v oblasti vypínání analogového rozhlasového vysílání. Původně se počítalo dokonce s termínem stanoveným už na rok 2010, který byl následně dvakrát posunut. Nyní bude vládní koalicí v Sasku-Anhaltsku tento termín úplně z mediálního zákona ostraněn. Stejný krok už de facto realizovaly v uplynulých měsících i sousední německé spolkové země Česka – Bavorsko a Sasko.

Mitteldeutsche Zeitung uvádí, že více než polovina populace, konkrétně 53 procent Němců, stále preferuje poslech rádia pomocí klasické analogové technologie, zatímco pouze 13 procent preferuje digitální standard DAB+. Moderních přístrojů každým rokem mírně přibývá, a to především kvůli požadavku na jejich montáž do nových vozů. V současné době má digitální přijímač každá třetí domácnost. Analogová FM technologie je přitom dostupná v 86 procentech domácností.

autor: lukpo
Spustit audio

Související