Pokles čínského trhu s nemovitostmi pokračuje


			Pokles čínského trhu s nemovitostmi pokračuje
20.3.2024 Zahraničí, Spektrum

Swiss Re Institute (SRI) analýzu týkající se trhu nemovitostí v Číně. Tento trh sice pokračuje v poklesu, ale SRI zastává názor, že širší finanční krize s globálními následky je nepravděpodobná. Většina dluhu tohoto sektoru je totiž tuzemského původu a tak strukturovaná, že riziko systémové platební neschopnosti, resp. prodlení s placením závazků, je nízké. Kromě toho vládní výdaje na velkou infrastrukturu a nižší úrokové sazby v globálním měřítku by měly podpořit ekonomický růst a zejména vzestup trhu majetkového a odpovědnostního pojištění.

SRI na základě analýzy trhu nemovitostí v Číně dospěl k těmto hlavním závěrům:

  • pokles trhu nemovitostí v Číně bude nadále zatěžovat investice a spotřebu,
  • pravděpodobnost širší finanční krize s globálními efekty (přelití do jiných sektorů) je nicméně omezená či nízká,
  • čínská vláda přijala opatření k oddlužení sektoru hypotečních úvěrů, a proto je širší platební neschopnost domácností nepravděpodobná,
  • korporátní dluh je většinou umístěn u komerčních bank s nízkým podílem nesplacených úvěrů. Konec globálního cyklu zvyšování úrokových sazeb by měl rovněž zmírnit tlaky na splácení dluhů,
  • navíc čínská vláda má za cíl v roce 2024 fiskálně výdaji podpořit hlavní infrastrukturní oblasti, což by mělo podpořit ekonomický růst a podnikání v majetkovém a odpovědnostním pojištění.

Mohlo by vás zajímat: Vienna Insurance Group reportuje 10% růst předepsaného pojistného v roce 2023


Po těchto hlavních závěrech následuje jejich zdůvodnění. Čínský trh s nemovitostmi je podle SRI stále ještě v poklesu, což dokládá jak pokračující snižování investic, tak propad prodeje nemovitostí od února 2022. To vyvolává obavy z hrozící finanční krize a potenciálního tvrdého nárazu v Číně s efekty globálního přelévání. Taková krize by zvýšila riziko selhání čínských investorů, včetně globálních aktiv, což by vedlo k přísnějším podmínkám pro likviditu na kapitálových trzích a dopadům na ekonomický růst.

Podle názoru SRI, jež odpovídá situaci na počátku roku 2024, je však finanční krize v Číně s výše zmíněnými následky nepravděpodobná. Výše dluhu sektoru nemovitostí již totiž dosáhla svého vrcholu a existující dluhy jsou většinou tuzemského původu. Vzhledem k opatřením čínské vlády k oddlužení a ke struktuře zbývajícího dluhu domácností i korporací je riziko širokého selhání nízké. Kromě toho SRI zmiňuje ten fakt, že fiskální výdaje na takové velké projekty, jako je dostupné bydlení v roce 2024, by měly stabilizovat trh s nemovitostmi a napomoci obnovit důvěru spotřebitelů a investorů. To podpoří základní ekonomický růst, i když na nové nižší úrovni. Zároveň byl měl vzrůst byznys v čínském majetkovém a odpovědnostním pojištění.


Mohlo by vás zajímat: ČAP posiluje komunikaci přínosů životního pojištění


Pokles trhu nemovitostí v Číně byl podle SRI tažen hlavně cyklickými faktory, jako je zpomalení růstu příjmů během pandemie. Působily však i strukturálními faktory včetně zmenšení počtu pracovně aktivního obyvatelstva, dále klesající výnosy z investic a zpomalení růstu celkové produktivity. Náhlý pokles ve sledovaném sektoru měl dopad na důvěru domácností i podnikatelského sektoru, zpomalil tuzemský růst a zvýšil riziko vstupu do pasti likvidity. Efekty přelévání do ekonomiky se projevily ponejvíce v propadu investic a spotřeby a dotkly se podle odhadu asi 24 % hodnotových řetězců týkajících se nemovitostí, jež vytvářejí hrubý domácí produkt. SRI očekává, že snížené investice do nemovitostí „ukrojí“ z čínského hrubého domácího produktu v roce 2024 asi 0,5 – 0,7procentního bodu. Celkově by se měl čínský hrubý domácí produkt zvýšit v roce 2024 o 5,5 %.  

Globální cyklus růstu úrokových sazeb v období 2022 – 2023 vyvolal v Číně několik selhání (platební neschopnost), zvláště pokud jde o dluh denominovaný v USD, a to včetně velkých developerů. SRI nicméně předpokládá, že riziko systémového selhání je v Číně omezené s ohledem na strukturu dluhu sektoru nemovitostí a úsilí čínské vlády v uplynulém období napomoci oddlužení.


Mohlo by vás zajímat: Hitparáda osobností 2023


Zbývající dluh je odhadován na 60 bilionů CNY (čínský Juan), tj. cca 8,9 bilionů USD, nebo téměř 50 % čínského hrubého domácího produktu v roce 2022. Na tom se podílí 65 % tuzemský hypoteční trh a 35 % korporátní dluh. Relativně vysoký podíl záloh, jež vlastníci (domů, bytů) musejí uhradit předem, by měl napomoci zadržet nějaká rozsáhlá selhání na trhu hypoték. Kromě toho téměř 70 % celkového korporátního dluhu (3,1 bilionu USD) je ve formě bankovních půjček, přičemž podíl nesplacených půjček komerčních bank klesá (1,61 % ve 3. čtvrtletí 2023 versus 1,96 % ve 3. čtvrtletí 2020).

Podíl nesplacených půjček bank kótovaných na burze a poskytujících hypotéky činil v 1. polovině roku 2023 cca 0,5 %. Pozitivně se projevily vládní akce k oddlužení, jako například zvýšení věku, do něhož musí být hypotéka splacena, z 65 na 70 let a podpora přefinancování hypoték za nižší úrokové sazby. Zbytkový dluh domácností a developerů dosáhl vrcholu v roce 2020 a od té doby klesá.


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: Provize v Česku nejsou mimořádně vysoké!


U této analýzy samotný SRI upozornil, že jeho závěry vycházejí ze situace a podmínek na počátku roku 2024. Vývoj na čínském nemovitostním trhu bude však účelné dále sledovat. Například dne 30. ledna 2024 zveřejnil Kielský institut pro světové hospodářství (IfW)  informaci[1], že soudem v Hongkongu byla vyhlášena insolvence realitní společnosti Evergrande, která je tam kótována na burze.

Tento institut upozorňuje, že není sice jasné, zda insolvenční správce bude mít přístup k aktivům této společnosti v pevninské Číně a jak se zachová čínská vláda, ale dopady nelze v žádném případě podceňovat, i když nemovitostní krizi v Číně nelze prý v žádném případě srovnávat s nemovitostní krizí v USA v roce 2007, jež vedla k první globální finanční a ekonomické krizi. V tomto směru se IfW blíží postojům SRI. Ale na druhé straně upozorňuje, že krize v oblasti nemovitostí má v Číně dopad na investory a osoby kupující byty, způsobuje turbulence na čínském akciovém trhu, přispívá k nezaměstnanosti absolventů vysokých škol, kteří doposud získávali zaměstnání v sektoru nemovitostí, odrazuje tuzemské i zahraniční investory a vyvolává tlak na devalvaci čínské měny.


[1] https://www.ifw-kiel.de/de/publikationen/aktuelles/die-insolvenz-von-evergrande-belastet-china-aber-loest-keine-internationale-finanzkrise-aus/

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články