Prostreno.cz

S omýváním silikonových formiček pomůže jedlá soda i trouba

Nechtějí se vám silikonové formičky drhnout houbičkou na nádobí? Zkuste to jinak. Dejte je do trouby a posypte jedlou sodou, budou zase dokonale čisté!

Takový silikon, to je velmi šikovný a užitečný vynález! Ne však úplně moderní, jak by se mohlo zdát, protože jeho éra započala už v 19. století. Někdo ho nosí ve výstřihu, zatímco jinému dennodenně pomáhá v kuchyni.

Spousta pozitiv a žádné negativum

Silikonové nádobí je v podstatě nerozbitné, což ocení zejména rodiny s malými dětmi. K jeho dalším přednostem se počítá velmi nízká hmotnost, nepřilnavost, snadná údržba, dlouhá životnost a rovnoměrný rozvod tepla. Pro styk s jídlem bývá naprosto bezpečné a zdravotně nezávadné, jak uvádí americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, který ho mnohokrát testoval (1). Seznam všeobecně známých výhod končí příznivou cenou, proto jsou silikonové formičky, stěrky, špachtle, obracečky, vařečky i zapékací nádoby velmi oblíbeným kulinářským vybavením. Že se k němu nikdy nic nepřichytí? Ačkoli ho k tomu jeho vlastnosti předurčují, mnohokrát jsme byli svědky opaku. Jaké čisticí strategie máte vy?

Sucho versus mokro

Umýt silikonové pomůcky po každém použití je běžná praxe. Obvykle stačí jejich odmočení v horké vodě s přídavkem prostředku na nádobí. Zhruba po půl hodině v lázni přichází na řadu houbová utěrka, která pozůstatky snadno odstraní. Existuje však i jiná možnost, a to ve smyslu úsloví „čím se zkazíš, tím se spravíš“.

Čas rozehřát troubu!

Nejen ulepené silikonové formičky, ve kterých jste předtím připravovali ty úžasné muffiny, můžete po vyprázdnění znovu „upéct“ (2). Předehřejte troubu na 180 stupňů a šup tam s nimi na nějakých deset minut, čímž změknou. Poté potřebují lehce pokropit vodou a bohatě posypat jedlou sodou. Vlhkost v kombinaci s práškem vytvoří pastu, kterou je třeba nechat působit a zaschnout. Pak už zbývá jenom finální opláchnutí a silikon bude zase jako nový!

Zdroje: (1) www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=177.2600&SearchTerm=silicone, (2) www.thespruce.com/how-to-clean-silicone-5073237





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat