20. 3. 2024 17:38 − 851× − 0

Silnější konkurence, stejný vítěz

Takto poměrně jednoduše by se dal ve stručnosti shrnout průběh úvodního podniku italského mistrovství.

Šampionát se letos bude odehrávat na trati sedmi asfaltových soutěží a nově se na pozici pořadatele velkého finále kvalifikovala slavná Rallye Sanremo. V Itálii je dnes už pojmem i Rally Il Ciocco e Valle del Serchio, na které celá sezóna odstartovala. Ač se proti úřadujícímu šampiónovi postavilo hned čtyřiatřicet dvojic ve vozech Rally2, výsledek byl stejný. Andrea Crugnola zajel nejrychlejší čas už na páteční ranní kvalifikaci. Rudý Citroen C3 Rally2 ale byl k nezastavení i v samotné rally. O úvod se v pátek odpoledne postarala trojice kratších rychlostních zkoušek a všechny tři se staly Crugnolovou kořistí. Kdo chtěl letos vyhrát některý z testů Rally Il Ciocco, musel se jmenovat Andrea. Pouze dvakrát nevyhrál Crugnola a v obou případech jej porazil Andrea Nucita.

Nucita se vrací na domácí scénu a letos na něm budou závislé úspěchy značky Hyundai. Rychlost tomuto jezdci nikdy nechyběla, což ostatně dvojicí vyhraných zkoušek potvrdil i na této rally. Se spolehlivostí na tom rodák ze Sicílie už tak dobře není a Rally Il Ciocco pro něj málem skončila už na kvalifikační zkoušce, kde po nárazu do obrubníku skoro urazil levé zadní kolo. Horší kvalifikační čas znamenal, že Nucita musel startovat ze zadnějších pozic a doplácel na znečištěnou trať. I přes dva nejrychlejší časy se pilot Hyundaie v cíli musel smířit se čtvrtým místem. To ve výsledku nejsou špatné body a rozhodně je to více, než kolik si z Castelnuovo di Garfagnana odváží další rychlý dravec Damiano de Tommaso. Jeho návrat za volant Citroenu skončil na testovací soutěži vylomeným kolem a tentokrát jej trápila technika v sobotu ráno. Mechanikům se podařilo C3 Rally2 dát zpátky do formy, ale osmadvacetiletý pilot už stejně Giacoma Scattolona ve stejném voze dostihnout nedokázal a musel se smířit s devátým místem.

Překvapivě až za zády de Tommasa skončil účastník mistrovství Evropy Andrea Mabellini. Před startem byl jistě řazen k nejsilnějším jezdcům a tak je jeho desátá příčka vyloženě zklamáním. Největší roli v tom sehrály indické pneumatiky MRF, na kterých Škoda Fabia RS Rally2 moc nedržela a posádce moc nepomohla ani volba dešťových gum do smíšených a ve výsledku víc suchých ranních podmínek. Na stejný problém doplatil v sobotu ráno i další “Evropan” ve Fabii RS Rally2 Simone Campedelli. Pátek zakončil navrátilec na domácí půdu na druhém místě, ale v sobotu ráno se rozhodnul pro konzervativnější volbu do mokra. Povrch ale tak moc vlhký nebyl a Campedelli se propadnul za Giandomenica Bassa. Campedelliho mohl v další části rally ještě ohrozit rychlý Slovinec Boštjan Avbelj, ale to by jej ze čtvrtého místa v RZ 8 nesměla srazit skoro tříminutová ztráta zapříčiněná defektem. Basso do nové sezóny vyjel s horkou novinkou na italských tratích, Toyotou GR Yaris Rally2. Nejvíce s tímto autem ztrácel v zatáčkovitých pasážích a moc mu neseděly ani krátké zkoušky. Celé sobotní odpoledne odolával útoku Campedelliho a druhé místo nakonec uhájil s opravdu těsným náskokem 2,7 sekundy. Sezónu každopádně ziskem maximálního množství bodů a jasným triumfem zahájil Crugnola s Citroenem.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!