Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Vlastimila Válka představuje novou aplikaci EZKarta

20. 3. 2024

Ministerstvo zdravotnictví spustilo novou aplikaci elektronického zdravotnictví EZKarta. Ta přináší nové funkce a stává se plnohodnotnou eHealth aplikací Ministerstva zdravotnictví, která tvoří bránu k novým službám elektronizace zdravotnictví a stává se komunikačním kanálem mezi resortem zdravotnictví a občany. První zásadní funkcionalitou je Očkovací průkazka občana. EZKarta bude postupně přinášet nové funkce jako např. mapu poskytovatelů zdravotních služeb. Kromě jiného má EZKarta ambici přinést uživatelům úsporu času v nakládání s jejich zdravotnickou dokumentací a zvýší dostupnost elektronických služeb v oblasti zdravotnictví.

EZKarta nahrazuje aplikaci Tečka a přináší rozšířené funkce pro uživatele, kterým se tato aplikace aktualizuje právě na EZKartu. Přístup ke svým údajům občané získají po bezpečném přihlášení skrze Identitu občana, a to např. skrze bankovní identitu, Mobilní klíč eGovernmentu či Moje ID.

Současnou hlavní funkcí, kterou EZKarta nabídne všem občanům, je očkovací průkazka. Každý občan uvidí v aplikaci veškerá svá očkování, která mu byla aplikována od 1. 1. 2023, a to včetně očkování proti onemocnění COVID-19. Funkce pro uchovávání, zobrazování a validaci covidových certifikátů je v aplikaci EZKarty zachována i nadále jako samostatná sekce, včetně vazby na portál ocko.uzis.cz. V roce 2024 přinese EZKarta další funkcionality jako Rozcestník MZČR (seznam aktualizovaných webových odkazů), mapu poskytovatelů zdravotních služeb a výpisy informací z centrálních resortních systémů.

„Elektronizace zdravotnictví je jednou z mých priorit a EZKarta je její vlajkovou lodí. Očkovací průkazka, která je její první funkcí, umožní mít v mobilu nejen svá očkování a jejich detaily, ale i očkování svých nezletilých dětí, mladistvých a dalších osob, kterým dají důvěru – mandát. Samotné očkování se v EZKartě zobrazí okamžitě po tom, co bude zadáno do systému ze strany očkujícího lékaře, což jsou standardně minuty po jeho aplikaci. Tyto údaje budou občané dle potřeby moci sdílet i se svým praktickým lékařem,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Se zahrnutím nových funkcí, které EZKarta přináší, bylo nezbytné zvýšit bezpečnost aplikace a přejít od původní jednoúčelové aplikace ke stavu, který poskytuje vysokou úroveň zabezpečení pro přístup k datům. Do EZKarty je možné se přihlásit pouze zabezpečeným způsobem pomocí Identity občana a chránit tak osobní údaje, které jsou v aplikaci zobrazovány. Tuto službu využívají pro bezpečné přihlášení i bankovní aplikace.

Na vývoji aplikace a jejich funkcionalit Ministerstvo zdravotnictví spolupracuje i s Digitální a informační agenturou (DIA), se kterou koordinuje i zveřejnění a zajištění hladkého průběhu uvedení do provozu tak, aby nebyly ohroženy další digitální systémy státu. Součástí aplikace je pojistka, která v případě příliš vysokého počtu požadavků na přihlášení do centrálních registrů státu zabrání jejich přetížení.

Aplikace EZKarta je praktickým příkladem toho, jak digitalizace ulehčuje občanům běžný život. Velmi oceňujeme flexibilitu a důraz na bezpečné fungování aplikace ze strany Ministerstva zdravotnictví tak, aby i její spuštění proběhlo bez přílišného zatížení našich systémů. Po zkušenostech s eDoklady jsme v posledních měsících intenzivně spolupracovali a kolegové z Ministerstva zdravotnictví zapracovali naše připomínky k aplikaci, do které se přihlašuje skrze Identitu občana.,” řekl ředitel Digitální a informační agentury Martin Mesršmíd.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme