Logo regionálního portálu regiontrebicsko.cz

Regionální zpravodajství

Třebíč oslavuje nejveselejší židovský svátek Purim

MKS Třebíč
čtvrtek 21.3.2024

Ilustrační foto
Autor: MKS Třebíč

V třebíčské Zadní synagoze zase po roce zavládne purimové veselí plné pestrých barev, her a zábavy zakončené průvodem masek po židovské čtvrti, a to v sobotu 23. března 2024. Na malé i velké návštěvníky čeká mnoho zábavných aktivit, které vykouzlí úsměv na tváři i tomu nejmrzutějšímu Hamanovi, za slunečného počasí i za hromobití.

Akce začne v 10 hodin a to prohlídkou židovské čtvrti s průvodcem v rámci „Víkendu otevřených dvorků a domů“, kdy návštěvníci budou mít jedinečnou možnost nahlédnout do jindy nepřístupných prostor. Místo na prohlídce je nutné zarezervovat na tel. čísle 568 610 023 nebo na e-mailu: infosynagoga@mkstrebic.cz. Dvorky je možné navštívit i bez průvodce v sobotu a neděli od 10 do 17 hodin.

Samotné purimové oslavy odstartují ve 13 hodin a to v Domě Seligmanna Bauera, kde budou na návštěvníky čekat purimové dílničky. Nejen děti, ale i dospělí, si mohou vyrobit masky ke svým kostýmům a další nezbytnosti, které mohou nadále využít během průvodu. „Kromě purimových dílniček na všechny bude čekat spousta zábavných aktivit, za které je možné dostat drobné odměny!“ dodává pracovnice informačního centra, Vendula Polivková.

Dílničky ukončí v 16 hodin bujaré čtení svitku Ester v synagoze, který prozradí celý purimový příběh. Po čtení bude následovat purimový průvod masek po židovské čtvrti. Kostýmy a masky spolu s řehtačkami, chřestítky nebo frkačkami jsou vítány. Vstup na předčítání svitku a na průvod je zdarma. Během celého dne bude Zadní synagoga návštěvníkům zpřístupněna za 80 Kč na osobu.

Titulek je redakční.

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama