Ruční a elektrická dláta

dláta

Mít po ruce dláto k postupnému odsekávání vrstvy dřeva je asi nejčastější způsob práce s ním. Kombinace citlivého poklepávání a zručnosti z něj dělá velmi efektivní nástroj i pro jemné opracování dřeva. Nezapomeňte pro tyto případy investovat i do kvalitní paličky, která dobře padne do ruky. Kladivo lze použít provizorně, ale pro dlouhodobou práci s dláty dobré není, protože je ničí a úder s ním nemáte až tak dobře pod kontrolou. Foto: Shutterstock

Dláta jsou potřeba k běžné i náročné tesařině, ale i k řezbářským pracím. Využijí je řemeslníci i umělci, speciální nářadí z tohoto segmentu vyhledávají i lidé, kteří dřevo obrábějí na soustruhu.

Zatímco o klasických dlátech a jejich způsobu využití má představu asi každý, elektrická dláta jsou často i pro milovníky práce se dřevem velkou neznámou. Je to však velmi zajímavá kategorie nástrojů, které se hodí pro umělecké řezbářství, ale i pro usnadnění běžné truhlařiny. Velké rozdíly v cenách tady ovlivňuje renomé značky i rozsah dostupného příslušenství. Se značkou, kvalitou i cenou je to podobné i u soustružnických dlát.

Při práci s dláty používejte raději poklep paličkou, k nástroji je to šetrnější. Některá dláta jsou určena jen pro vedení rukou

Foto: RF-technik

Pěkně do ruky

Elektrické dláto (dlabačka) MSG známé značky Proxxon je vhodné pro umělecké řezbáře i truhláře, kteří se zabývají klasickým řemeslem. Vyhoví pro opracování všech druhů dřeva, pro renovování nábytku, restaurátorství, linoryty i na jemné odstraňování nátěrů. Má tichý motor. Převodovka je hliníkový tlakový odlitek. Tělo je z polyamidu se skelnými vlákny. V základním vybavení se dodává s třemi bimetalovými dlátky (U tvar, V tvar a plochý nůž) (rf-technik.cz)

elektrické dláta

Foto: truhlarske-nastroje.cz

S příslušenstvím

Elektrické dláto Arbortech Power Chisel je produktem renomované značky a patří mezi systémové nářadí výrobce, k němuž lze kromě základní sady dokoupit i další příslušenství k frézování, dlabání a dalšímu opracování dřeva pro řezbářskou, truhlářskou či restaurátorskou dílnu, stejně jako pro lidi, kteří např. vyřezávají dřevěné sochy. Pro ně jde o téměř nezbytné vybavení. Jedna pohonná jednotka se používá se spoustou výměnných dlát, která se snadno nasazují (truhlarske-nastroje.cz)

Foto: Dláta

V pěkném kufříku

Na nakupování dlát v sadách panují mezi profesionálními truhláři a řezbáři různé názory, ale sada v dřevěném kufříku je v každém případě velmi exkluzivní dárek a může se stát základem vybavení, které si s dalším zdokonalováním stejně budete přizpůsobovat svým potřebám. Tato sada obsahuje 20 řezbářských dlát, řezbářský nůž, dřevěnou paličku a další příslušenství. Vše dostanete v kufříku z bukového dřeva o rozměrech 530 × 330 × 95 mm (dlata.eu)

dláta

Foto: Allegro

Soustružnická dláta

Obrábění dřeva na soustruhu je tak trochu fenomén. Možnost vytvářet na relativně dostupném stroji krásné věci včetně svícnů, mlýnků, váz, dřevěného nádobí a dalších dekorativních předmětů lidi láká a přibývá i workshopů, kde se lze naučit základy. Je u toho stále velký podíl ruční práce, takže potřebujete soustružnická dláta různých tvarů a rozměrů. Nákup sady je jednou z možností do začátku. Dostanete 5 dlát základních tvarů v dřevěné krabičce (allegro.cz)

dláta

Foto: dlata.eu

Pro řezbáře

Bohatě vybavená řezbářská souprava v tradičním pouzdru z pevné látky tak trochu evokuje středověkého mistra a může být rovněž dárkem, který potěší každého aspirujícího umělce. Sada obsahuje 20 řezbářských dlát a dřevěnou paličku, olej, nůž a další příslušenství. Plátěné rolovací pouzdro je součástí dodávky (dlata.eu)

dřevěná palička

Foto: Cestadreva.cz

Dřevěná palička

Řezbářská palička určená převážně na řezbářské a truhlářské práce je vyrobena z namořeného a nalakovaného bukového dřeva. Bukové dřevo zaručí, že paličky vydrží po velmi dlouhou dobu. K dostání jsou ve dvou velikostech, tu větší z nich lze použít i na tesařinu (cestadreva.cz)

elektrické dláto

Foto: RF-technik

Pro začištění spojů

Ploché dlouhé dláto Narex s rukojetí z habrového dřeva perfektně padne do ruky. Je určeno pro detailní začišťování spojů. Díky své čepeli dlouhé 245 mm se dobře drží a jeho vedení je velmi přesné. Hodí se zejména k začišťování dlouhých spojů (čepů). Docílíte rovných dosedacích ploch. Toto dláto je určené pro vedení rukou, ne pro údery paličkou (cestadreva.cz)

ploché dláto

Foto: Puhy

Základní nástroj

Krátké lehké ploché dláto Kirschen patří mezi základní nástroje tohoto typu a nemělo by chybět v žádné dílně. Má na bocích sražené hrany a šířku čepele 10 mm. Lze je používat pro ruční práci, ale je uzpůsobeno i pro údery paličkou (puhy.cz)

Text: Richard Guryča
Foto: Archiv firem

Ruční a elektrická dláta