V březnu je čas pro řez hortenzií: každý druh se ale řeže jinak. Dodržte jasná pravidla, jen tak se dočkáte záplavy květů

Kdy a jak stříhat hortenzie? Důležité je určit druh

Možná se každým rokem divíte, proč vám vaše hortenzie nekvete, vždyť ji přece hnojíte, zaléváte a staráte se o ni, jak nejlépe umíte. Na vině, proč rostliny nekvetou, bývá chybný jarní řez, který je rozdílný podle druhu hortenzie. Takže první důležitá věc je vědět, jaký druh hortenzie na zahradě vlastně máte. Ve většině případů se na zahradě pěstuje hortenzie latnatá, hortenzie velkolistá či hortenzie Sargentova.

První skupina hortenzií jarní řez nemusí

Do první skupiny hortenzií, které nevyžadují žádný drastický jarní řez, patří druhy, které již mají květní pupeny dávno založené a nyní jen čekají na vhodné podmínky, aby vykvetly. Kvetou tedy na starém dřevě. Těmto druhům nyní jen odstřihněte odkvetlá květenství těsně nad prvním párem pupenů. Do této skupiny patří hortenzie velkolistá, hortenzie pilovitá, hortenzie dubolistá a hortenzie Sargentova. Hortenzie řapíkaté se většinou obejdou bez řezu.

Druhá skupina hortenzií jarní řez naopak vyžaduje

Do této skupiny patří druhy, které pokvetou až na nových výhonech. Tyto druhy se řežou hluboko až nad zdřevnatělou bází. Patří sem především hortenzie latnatá a hortenzie stromkovitá. Pokud hortenzii stromkovitou seříznete až nad zemí, vytvoří velké květy, ty jsou ale velmi těžké a takové rostliny vyžadují oporu. Ten nejkrásnější kultivar hortenzie stromkovité se jmenuje ´Annabelle´. Pokud tedy nechcete dávat k rostlinám oporu, neřežte je radikálně, ale odstraňte namrzlé výhony a každý výhon sestřihněte nad prvním zdravým pupenem.

A pak je tu něco mezi..

Kromě výše uvedených druhů v současném sortimentu existují nové kultivary hortenzie velkolisté, které kvetou na starém i novém dřevě. U těchto druhů seřízněte zhruba třetinu výhonů u země a odstraňte stará květenství. Patří sem například kultivary ´Endless Summer´ nebo ´Everbloom´.

Jak můžeme hortenziím po zimě přilepšit

Jakmile hortenzie prořežete a odstraníte namrzlé a poškozené výhony, odstraňte také veškeré listy, které jsou na rostlině či pod ní. Pokud spadané listí, které je po zimě vlhké, pod keřem ponecháte, riskujete rozvoj a šíření houbových chorob. Nyní je vhodné hortenzie přihnojit, postačí běžná hnojiva s dusíkem či kompost. Hortenzie jako jedny z vřesovištních rostlin vyžadují kyselé pH půdy, proto kolem každého keříku nasypte novou rašelinu nebo substrát určený pouze pro hortenzie a rostliny zalijte. Jestliže jste si přes zimu střádali kávovou sedlinu, nyní je ten správný čas ji okolo všech vřesovištních rostlin použít.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada