Kdy je ideální doba pro řez růží: správný termín řezu vám prozradí jarní keř

Stále je dobré mít na mysli, že je ještě zima, a ačkoliv teploty leckde mají vyšplhat až k 17 °C, stále to není důvod k tomu, že vezmete svoji zahradu útokem a prořežete co se dát. Tedy, okrasné keře kvetoucí v létě ani jádroviny šetřit nemusíte, ale pokud jste měli zálusk na růže, tak v tom případě si dejte ještě pohov. Na řez růží ještě není vhodný čas, řezem byste totiž, mohli udělat více škody, než užitku. Rána bývají stále mrazivá. a to by těmto okrasným rostlinám opravdu neprospělo. Jak tedy poznat ten správný čas pro řez růží?

Kdy řezat růže? Věřte květům zlatice

Mezi zahrádkáři, ale i mezi pěstiteli, je pro určení vhodné doby prořezu růží malá pomůcka a to v podobě toho nejkrásnějšího jarního keře: zlatice (Forsythia sp.). Jakmile totiž zlatice rozkvete a myslí se opravdu rozkvete, ne, že bude mít jen pupeny, je ten správný čas na řez růží. Tato doba se samozřejmě liší od nadmořské výšky, pěstitelé se zahradami ve vyšších oblastech si na tu správnou dobu budou muset počkat o něco déle než ti, kdo mají zahradu v nižších polohách. Takže, kvete zlatice, jak můžeme růže prořezat?

Při řezu růží platí stejná pravidla jako u jiných dřevin

Máte-li dostatečně nabroušené zahradní nůžky, z růží nejprve odstraňte zimní ochranu ať již v podobě chvojí nebo jutových obalů. Celý keřík si prohlédněte a nejprve odstraňte veškeré odumřelé, namrzlé či napadené výhony a to zhruba 1 cm nad zdravým očkem. Zdravé očko poznáte tak, že raší. Dále z růže odstraňte veškeré plané výhony, které jsou tenké a nevyzrálé. V poslední fázi všechny výhony na růži zakraťte tak, aby na výhonu zůstalo zhruba 6 dobrých oček. U popínavých růží výhony rovněž zakraťte, zde se délka řídí délkou výhonu.

Co s růžemi po řezu

Jakmile máte růže prořezány, zalijte je a dodejte jim po zimě živiny. Ty zajistíte buď dobře vyzrálým kompostem nebo zakoupíte průmyslové hnojivo na růže či postačí obyčejné hnojivo na okrasné rostliny. Růže musíte od začátku chránit před mšicemi, které začnou brzy na jaře nalétávat.

Pozor na listí pod růžemi

Pokud jste tak neučinili, udělejte to nyní při prořezu růží. Veškeré listí pod keři, ať již je to od růží či od jiných dřevin, odstraňte. Pokud ho zde necháte, budou se v něm množit spory hub a různá houbová onemocnění pak budou ohrožovat vaše růžové keříky. Pod růžemi tedy udržujte čistou, bezplevelnou půdu.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada