Novela zákona o požární ochraně

Dnem 22. 3. 2024 své účinnosti nabývá zákon, kterým se mění zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů. Ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv byl publikován pod č. 54/2024 Sb.

právník a analytik oddělení právních systémů, ATLAS consulting spol. s r.o.
Hasič
Foto: Canva
Náhled dokumentu v právním informačním systému CODEXIS

Důvodová zpráva k této krátké novele o dvojici změnových bodů popisuje, že jejím primárním cílem je zachovat záměr zákonodárce v rámci výkonu státního požárního dozoru u postupů podle stavebního zákona, když dochází k nápravě dikce ustanovení § 31 odst. 1 písm. b) zákona o požární ochraně ve vztahu k terminologii navazující na stavební právní úpravu a plánovanému rozsahu výkonu státního požárního dozoru v dané oblasti. Je deklarováno, že ambicí nebylo změnit či rozšířit kompetence Hasičského záchranného sboru České republiky. 

Novela do zákona o požární ochraně rovněž vložila nové ustanovení týkající se členů dobrovolných jednotek požární ochrany (§ 69c). To normuje, že pokud je činnost členů dobrovolných jednotek požární ochrany v souvislosti se zásahem vykonávána na základě dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, zaměstnavatel není povinen rozvrhnout zaměstnanci pracovní dobu.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články