Jako malá jsem měla hrníček s chlapečkem na trojkolce, za kterým stojí holčička v růžových šatičkách s paraplíčkem. Na tom hrníčku byl tenký zlatý proužek a ten kluk měl bílé vlasy. Bylo mi to vždycky trochu divné, proč má ty vlasy bílé, že by byl šedivý, bylo dost nepravděpodobné... Ze zadní strany byl létající brouček s vystrčeným zadkem. Pamatuji si to moc dobře, na ten hrnek jsem koukala každé ráno mnoho let. Někdy v něm byl čaj, někdy mléko, rybízová šťáva, jindy kakao. Co byla jistota, že ten hrneček je jen a jen můj.

Takové vzpomínky v hlavě zůstanou celý život. Vytvořte si s námi keramické hrníčky pro vaše dětičky, na které budou mít také své celoživotní vzpomínky!

Materiál a pomůcky:

  • světlá keramická hlína
  • voda, houbička, nástroje pro modelování, nůž, váleček, pravítko, šlikr, štětec
  • engoby
  • lesklá průhledná glazura
  • kovová glazura se zlatými efekty na ouška hrnku

Z plátu hlíny o tloušťce 0,5 cm vyřízneme pomocí pravítka obdélník, který slepíme do válce. Šlikrem přilepíme dno. Zbytek hlíny odřízneme.

Vyřízneme a šlikrem přilepíme 2 ouška po stranách. Koncem štětce vyryjeme oblaka v horní části hrnku.

Ze zbytků hlíny tvoříme kuličky průměru kolem 1 cm. Stisknutím mezi palcem a ukazováčkem vymodelujeme kapky deště a lepíme šlikrem pod oblaka.

Na další hrnek lepíme lego kostky vyříznuté z plátu. Po přežahu dekorujeme engobami a ponoříme do průhledné glazury. Pálíme na 1150 °C.

Autorka/foto: Loliti

 

Časopis Golem

Fler.cz/casopis-golem 

... je v současné době jediným periodikem na trhu, které se zabývá metodikou zpracování keramické hlíny.

Kromě modelování a točení na hrnčířském kruhu v něm najdete tipy a návody na povrchovou úpravu výrobků, kombinace hlíny s dalšími materiály, odlévání nádob do sádrových forem, tvoření s modelovacími hmotami, různé možnosti vypalování keramiky.

Všechny naše zveřejněné nápady pocházejí z dílen českých a slovenských keramiků a výtvarníků, spřátelených školních klubů či jednotlivých nadšenců keramického řemesla. Návody na výrobu jsou podrobně a přehledně zpracované fotografickou formou "krok za krokem". Časopis Golem představuje české i zahraniční umělce, keramické dílny a přináší zajímavé pozvánky, dává prostor i pro vaši vlastní prezentaci.

Naší snahou je, aby bylo nejtradičnější řemeslo u nás šířeno populární formou mezi širokou veřejnost a nedošlo tak k jeho zániku.

Časopis GOLEM si můžete hravě koupit i na Fleru.