Vloni přišlo o jízdní kolo jedenáct lidí denně


			Vloni přišlo o jízdní kolo jedenáct lidí denně

Radost z pohybu, rozšiřující se infrastruktura cyklostezek, ale i dostupnější nabídka elektrokol: to je jen zlomek důvodů, proč Češi milují cyklistiku. A přestože ani provoz (elektro)kola není nijak nákladný, samotné kolo dnes může mít hodnotu ojetého vozu: a o to více se vyplatí si ho chránit. Podle policejních statistik bylo totiž v loňském roce odcizeno 4 156 kol, což je v průměru více než 11 kol denně. Průměrná částka škody na jedno kolo bylo loni 30 372 korun.

Ne všichni cyklisté si své kolo uzamykají, což se především v posledních letech skutečně nevyplácí. V roce 2022 bylo odcizeno 4820 kol, v loňském pak 4156. To v přepočtu znamená, že o své kolo přišlo denně 11 lidí. V České republice se krádeže kol dlouhodobě vyskytují převážně ve větších městech, kde je větší koncentrace obyvatel a infrastruktura pro cyklistiku. Zloději často cílí na kola odstavená na veřejných místech, jako jsou například cyklostezky, náměstí, parkoviště nebo uzamykatelná kolárna. Co však dělat, pokud kolo nenajdete na místě, kde jste jej zanechali?


Mohlo by vás zajímat: Martin Diviš: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu


Nejprve zkontrolujte okolí, zda se kolo skutečně poblíž nevyskytuje a zloděj jej někde nezanechal. Pokud nejste úspěšní, kontaktuje policii a informujte ji o nastalé situaci. „Důležité je při pátrání po odcizeném kole poskytnout i jeho fotografii, bezpečnostní čipování nebo „tečky“, případně VIN a umět policistům popsat i různé markanty. Všechny tyto věci mohou v případě odcizení kola pomoci při jeho vypátrání a navrácení majitelům,“ říká tiskový mluvčí Policejního prezidia České republiky David Schön.

V dalšímu kroku je dobré kolo registrovat v databázi ukradených kol, což může pomoci s identifikací a navrácení majiteli v případě, že je nalezeno. Pokud kolo máte pojištěné, nastává také čas kontaktovat pojišťovnu a zjistit, zda máte nárok na finanční náhradu. „Je-li kolo uloženo v bytě, individuálně využívaných zabezpečených prostorách nebo uvnitř rodinného domu, hradíme v případě krádeže vloupáním celou hodnotu kola nebo kol. Když je kolo uloženo ve sklepě nebo v nebytovém prostoru, tak kola uhradíme až do výše 20 procent pojistné částky sjednané pro domácnost,“ říká Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny s tím, že pojištění kola je zahrnuto právě v pojištění domácnosti.

Jiná situace pak podle Svobodové nastává, je-li kolo uskladněno ve společných uzamykatelných prostorách, jakými jsou kolárny, kočárkárny či balkon (ale jen ve výšce alespoň 3 metrů nad úrovní terénu). V takovém případě vyplatí pojišťovna za odcizené kolo podle jeho hodnoty až 10 000 korun, přičemž předpokladem pojistného plnění je policejní potvrzení násilného překonání zabezpečení prostor. Pojištění kola je však platné i mimo domov, tedy například v rámci výletu anebo cesty do práce. „V případě, že je kolo odloženo v místě k tomu určeném a uzamčeno, pojišťovna uhradí částku do 5 000 korun,“ přibližuje Svobodová.


Mohlo by vás zajímat: Vienna Insurance Group reportuje 10% růst předepsaného pojistného v roce 2023


V neposlední řadě je pak vhodná pečlivější prevence, jelikož pokud vám bylo kolo jednou ukradeno, ve vašem okolí se evidentně nachází někdo, kdo o kola má zájem. Mimo obyčejný zámek je kolo možné zabezpečit GSM alarmem s trackerem, jenž je určený pro umístění do přední vidlice jízdního kola. Umí monitorovat svoji polohu i pohyb a dokáže vyvolat alarm. Přestože stojí několik tisíc korun, jakožto investice do mnohonásobně dražšího majetku se jistě vyplatí. „Kromě používání mechanických prostředků, je dobré využívat i elektronické alarmy, případně GPS lokátory,“ dodává Schön.

Zdroj: Beaufort

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články