Prostreno.cz

Potraviny zlepšující paměť si dopřávejte denně

Aby vzpomínky nemizely v zapomnění, chce to tu správnou mozkovou výživu. V ní si to pravé najdou příznivci masa, ryb, zeleniny i sladkých lesních plodů. Je z čeho vybírat!

Zdravá strava je důležitá pro celkovou pohodu, ale může být velmi prospěšná i v prevenci a oddálení progrese Alzheimerovy choroby, kterou celosvětově trpí více než 55 milionů lidí (1). V kombinaci s dodržováním pravidelného režimu spánku, omezením stresu a mentální stimulací, jako je kupříkladu luštění křížovek nebo učení se nových věcí, představuje způsob, jak duševní zdraví udržet na špičkové úrovni. Znáte potraviny, které posilují paměť a svědčí hlavě ve všech směrech?

Ořechy a semena to zapomnětlivosti natřou

Vlašské i lískové ořechy, mandle, kešu nebo pistácie jsou skvělou mozkovou vzpruhou, stejně jako dýňová a slunečnicová semínka. Jejich každodenní konzumace příznivě ovlivňuje bezproblémové uchovávání vzpomínek, neboť zlepšuje kognitivní schopnosti (2). Hlavní zásluhy se připisují vysokému podílu obsažených bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které usnadňují komunikaci mozkových neuronů a neurotransmiterů. Tohle nutričně bohaté „zobání“ se dá přidat do salátů, jogurtu i ranního müsli. Pokud ho navíc proženete mixérem, máte k dispozici výživné zahušťovadlo omáček a polévek.

Fazole se v kuchyni neztratí

S brilantní duševní kondicí má co dělat také vláknina, o níž si kdekdo myslí, že je dobrá jenom na trávení. Ale kdepak! Prokazatelně napomáhá koncentraci i paměti (3), a vy ji můžete čerpat třeba z fazolí, v nichž je ukryto nemalé množství (4). Abyste se vyhnuli obtěžujícímu nadýmání, fazole před tepelnou přípravou dostatečně dlouho namáčejte ve vodě a během vaření použijte kmín, fenykl či koriandr – pro tělo pak budou stravitelnější a zmíněná svízel nehrozí.

S borůvkami na to půjdete od lesa

Borůvky jsou napěchované cennými antioxidanty (5), což jsou látky bojující proti škodlivým volným radikálům, předčasnému stárnutí i degenerativním mozkovým změnám. I s nimi to tedy vaše mysl vyhraje! Seznam dalších potravin přínosných pro mozek zahrnuje tučné ryby, libové maso, listovou zeleninu, avokádo, rajčata, zelí, hnědou rýži, hořkou čokoládu a zelený čaj (6).

Zdroje: (1) www.alzint.org/about/dementia-facts-figures/dementia-statistics/, (2) www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00167-X/fulltext, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8719029/, (4) www.ndsu.edu/agriculture/sites/default/files/2022-06/fn1643.pdf, (5) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322002538, (6) www.unitypoint.org/news-and-articles/15-brain-foods-that-may-help-preserve-your-memory?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat