Ministerstvo zdravotnictví nově přechází na doménu mzd.gov.cz. Více informací.

EU4Health – Výzva k předkládání návrhů rámcové dohody o partnerství pro granty na provozní náklady (2025–2026) pro nevládní organizace

Vytvořeno: 21. 3. 2024 Poslední aktualizace: 21. 3. 2024

Evropská komise zveřejnila Výzvu k předkládání návrhů rámcové dohody o partnerství pro granty na provozní náklady (2025–2026) pro nevládní organizace. Příjem Žádostí o udělení grantu je stanoven od 14. března 2024 do 13. června 2024 17:00 hod (CET, Brusel). Stručné informace o vypsané výzvě včetně pravidel způsobilosti, zpracování Žádosti, hodnocení atd. naleznete níže a v přílohách.

Call for proposals for a Framework Partnership Agreement for operating grants (2025-2026) to non-governmental organisations (EU4H-2024-OG-FPA)

Výzva k předkládání návrhů rámcové dohody o partnerství pro granty na provozní náklady (2025–2026) pro nevládní organizace (EU4H-2024-OG-FPA)

Způsobilí žadatelé

·     Právnické osoby se sídlem ve členském státu EU (včetně zámořských zemí a území);

·     právnické osoby se sídlem v mimo země EU: země uvedené na seznamu zemí EHP a země přidružené k EU4Health (uvedené v seznamu zúčastněných zemí);

·     právnické osoby, které splňují kritéria stanovená v čl. 13 odst. 1 až 4 a 8 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/522 a specifická kritéria, která jsou uvedena ve výzvě v části 6 – Způsobilost.

Doporučená délka projektu

Rámcová dohoda o partnerství se způsobilými nevládními organizacemi bude financovat jejich činnosti v letech 2025 a 2026.

Další informace a podání žádostí zde:

Funding & tenders (europa.eu)

 

Očekávaný dopad:

Od příjemců se očekává, prokázání přidané hodnoty Unie ve svých činnostech, a že budou realizovat konkrétní výsledky jako jsou: on-line připojení k internetu, materiály, webové stránky, příručky a nástroje týkající se případových studií na podporu zdraví ve školách, informační listy a příslušná literatura, materiály pro učitele o zdravotní gramotnosti, pomoc a podporu partnerství s dalšími školami v Unii při budování kapacit a vzdělávacích aktivit s cílem snížit dopad rizikových faktorů nepřenosných nemocí, nové přístupy k podpoře zdravého a udržitelného stravování, odborné poradenství a vzájemné propojení, a spolupráce ve společných oblastech činnosti.

Cíle, rozsah a činnosti:

Nevládní organizace hrají významnou roli při poskytování pomoci na úrovni Unie, na národní a místní úrovni. V oblasti zdravotnictví, zejména veřejného zdraví, poskytují služby přímo pacientům, přičemž v některých případech jsou v první linii činnosti také při mimořádných událostech. Nevládní organizace jsou také zásadní při překlenování rozdílů mezi institucemi a pacienty a usnadňují komunikaci na vnitrostátní úrovni a na úrovni Unie. Tyto organizace jsou neziskové, a proto se nutně spoléhají na financování ze zdrojů EU a dalších zdrojů, jako jsou soukromé dary a státní a mezinárodní zdroje.

Komise považuje za důležité, aby byla zajištěna kontinuita prováděné práce zdravotnických nevládních organizací při řešení aktuálních zdravotnických problémů, včetně pandemie COVID-19 a jejích důsledků, a hodlá v rámci tohoto programu udělovat granty na provozní náklady a uzavřít rámcovou dohodu o partnerství s nevládními organizacemi.

Očekává se, že odborné znalosti a příspěvky nevládních organizací budou mít přidanou hodnotu v souvislosti s neinfekčními nemocemi, zejména v oblasti rakoviny, řešení důležitých zdravotních faktorů, včetně škodlivého vystavení pasivnímu kouření a aerosolům, stárnutí společnosti a vzácných onemocnění. Další faktory řešení jsou špatná výživa, nedostatečná fyzická aktivita, obezita, užívání tabáku a další.

Předložení Žádosti o udělení grantu

Žádosti mohou být podány pouze elektronicky prostřednictvím Funding & Tenders portálu Evropské komise. Manuál k vyplňování Žádostí o poskytnutí dotace je k dispozici zde: EU Funding & Tenders Online Manual. Podání Žádosti probíhá v následujících krocích:

  1. Vytvořte si uživatelský účet v sekci Create an account a registrujte organizaci v sekci Participant register, kde budete ověřeni centrální validační službou (ověření REA). Jakmile budete mít účet EU Login, můžete svou organizaci zaregistrovat v sekci Registru účastníků. Po dokončení registrace obdržíte devítimístné číslo – identifikační kód účastníka (Participant Identification Code, PIC).
  2. Podejte Žádost prostřednictvím portálu Funding & tenders portalu, odkaz je k dispozici vždy v konkrétní Výzvě. Samotná žádost o grant sestává ze tří částí:
  • Část A obsahuje administrativní informace o žadatelských organizacích (budoucí koordinátor, příjemci, přidružené subjekty a přidružení partneři) a souhrnný rozpočet návrhu. Vyplňte ji přímo online.
  • Část B se týká technického popisu projektu. Stáhněte si povinnou Word šablonu, která je k dispozici na samotném Funding & tenders portalu v sekci, kde vyplňujete žádost. Po jejím vyplnění ji přiložte k Žádosti ve formátu PDF
  • Přílohy, které nahrajte ve formátu PDF (Excel je podporován jen někdy v závislosti na typu souboru; dokumenty musí být nahrány do správné kategorie v systému pro předkládání návrhů, jinak by návrh mohl být považován za neúplný, a tudíž nepřijatelný).

Návrh musí být předložen před uzávěrkou výzvy. Po uplynutí této lhůty lhůtě je systém uzavřen a návrhy již nelze předkládat.

Po předložení návrhu obdržíte potvrzující e-mail (s datem a časem odeslání vaší žádosti). Pokud tento potvrzovací e-mail neobdržíte, znamená to, že váš návrh NEBYL předložen. Pokud se domníváte, že je to způsobeno chybou ve systému pro podávání žádostí, měli byste neprodleně podat stížnost prostřednictvím oddělení IT Helpdesk a vysvětlit okolnosti a přiložit kopii návrhu (a pokud je to možné, i kopii návrhu).

Podrobnosti o procesech a postupech jsou popsány v online příručce. Online příručka obsahuje také odkazy na často kladené dotazy a podrobné pokyny týkající se portálu.

Hodnotící kritéria pro udělení grantu:

  1. Relevance:

jasnost a konzistentnost projektu, cílů a plánování; míra, do jaké odpovídají tématům, prioritám a cílům výzvy; přínos ke strategickému a legislativnímu kontextu EU; zdůvodnění, proč je třeba se zaměřit právě na tuto oblast; zdůvodnění, proč je finanční podpora nezbytná pro provádění jednoho nebo více specifických cílů Nařízení (EU) 2021/522; evropský/nadnárodní rozměr; dopad pro řadu zemí (EU nebo způsobilé země mimo EU); možnost využití výsledků v jiných zemích; potenciál pro rozvoj vzájemné důvěry a přeshraniční spolupráce.

(k postupu je třeba získat min. 21 bodů z max. 30 bodů)

  1. Kvalita

Návrh a realizace projektu:

technická kvalita; logické vazby mezi identifikovanými problémy, potřebami a navrhovanými řešeními; řízení; časový harmonogram, rizika a rizikové faktory řízení rizik, monitorování a jejich hodnocení; proveditelnost provozních opatření.

(k postupu je třeba získat min. 21 bodů z max. 30 bodů)

Projektový tým a ujednání o spolupráci:

kvalita činnosti týmů; vhodné postupy a řešení problémů mechanismy spolupráce v rámci operačních týmů.

(k postupu je třeba získat min. 21 bodů z max. 30 bodů)

  1. Dopad:

ambice a očekávaný dlouhodobý dopad výsledků na cílovou skupinu nebo veřejnost; vhodná strategie šíření informací pro zajištění udržitelnosti a dlouhodobého dopadu; udržitelnost výsledků po skončení financování EU.

(k postupu je třeba získat min. 7 bodů z max. 10 bodů)

Přílohy