Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Sokola roku Choupenitche čeká v olympijské přípravě "politická práce"

Už za 100 dní začne v Praze sedmnáctý všesokolský slet. Rád by se ho zúčastnil i Alexander Choupenitch, který byl na slavnostním večeru už počtvrté vyhlášen Sokolem roku. Elitní český fleretista se těší na klání v Grand Palais, které bude hostit šermířské soutěže na Hrách v Paříži. Slibuje si od toho úplně jinou kulisu než na "covidových" Hrách v Tokiu, kde v roce 2021 získal bronz před liduprázdnými tribunami. Choupenitch se do Paříže kvalifikoval o víkendu a nyní ho čeká hledání sparingpartnerů, s nimiž by mohl trénovat.

Alexander Choupenitch
zdroj: Reuters autor: Molly Darlington

V současnosti regeneruje po boji o olympijské hry, který vyvrcholil v neděli na Grand Prix ve Washingtonu. "Celá kvalifikace je dost emocionálně a fyzicky náročná. Já jsem v poslední části ze sebe fakt vymáčkl úplně všechno," svěřil se.

Konkrétní plán přípravy zatím neměl. "Není to vůbec jednoduché, protože nemám trenéra. A já potřebuju lidi k tréninku. Moc zemí, které jsou se mnou ochotné trénovat, není. Je to z toho důvodu, že oni se před olympiádou uzavřou a nikam moc člověk nemůže vyjet. Je to náročné, ale věřím, že to nějak jako vždycky vymyslím," přiblížil svou aktuální situaci.

Spolupracuje s fyzioterapeutem Patrikem Grosmanem, na turnaje ho doprovází předseda svazu Oldřich Kubišta, má kondiční trenérku. A využívá svých letitých zkušeností. "Je to o komunikaci, domluvit si kempy. Přesvědčit ty lidi. Je to taková řekněme politická práce," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sokol roku Choupenitch vyhlíží slet i OH

Před olympijskými hrami absolvuje ještě řadu turnajů. "Budeme mít Světový pohár v Hongkongu. Zůstanu tam a v květnu nás čeká Grand Prix v Šanghaji. V červnu máme mistrovství Evropy. Je toho ještě spousta, spousta turnajů, které budou sloužit i jako příprava na olympijské hry," přiblížil devětadvacetiletý brněnský rodák.

Úlet v Grand Palais

Těší se, že na OH v Paříži bude šerm jedním z hlavních sportů. "Ve chvíli, kdy jsem se kvalifikoval, jsem začal shánět lístky pro svou rodinu, pro své blízké, a už to nejde. Šerm je vyprodaný. Bude to úlet. Nevím, kolik tisíc lidí. Grand Palais – myslím, že lepší, krásnější místo v Paříži nebude. Bude to opravdu velmi speciální," zasnil se.

V pátek a v sobotu bude sledovat Jiřího Berana a celý tým českých kordistů, kteří budou o postup na OH bojovat na Světovém poháru v Tbilisi.

"Nerad bych něco zakřikl, ale věřím, že jejich šance jsou velké. Budu jim fandit, aby se jim to povedlo," plánoval.

Postup svých reprezentačních kolegů by považoval za důležitý pro český šerm. "Díky tomu, že se na tu olympiádu dostaneme, můžeme další roky fungovat. Svým způsobem je to i byznys. Je dobře, že kluci jsou pořád ve hře," poznamenal Choupenitch.

Ve světovém žebříčku mu patří dvanáctá příčka. S ambicemi na případnou obhajobu olympijského bronzu byl opatrný. "Udělám všechno pro to, abych se připravil co nejlíp, a ono to nějak dopadne," dodal Choupenitch.

Jeho třetí místo v Tokiu bylo první olympijskou medailí pro český šerm po více než 100 letech. Před ním se o dva bronzy v roce 1908 v Londýně postarali Vilém Goppold z Lobsdorfu a družstvo šavlistů.

Sokol roku 2023

Individuální sporty:

Dospělí: 1. Alexander Choupenitch (šerm/Sokol Brno I), 2. Michal Kyncl (karate/Sokol Hlinsko), 3. Miroslav Šerák, Martina Grošupová (taneční sport/Sokol Zbraslav).
Kategorie 19 až 23 let: 1. Pavel Halátek (atletika/Sokol Opava).
Kategorie do 18 let: 1. Vanessa Mašová (sportovní gymnastika/Sokol Brno I)

Kolektivní sporty:

Dospělí: 1. Sokol Písek (házená ženy).
Mládež: 1. Sokol Písek do 17 let (basketbal).
Trenér roku: 1. Kateřina Janečková (sportovní gymnastika/Sokol Brno I)
Cena Fair Play Aloise Hudce: Sokol Votice (organizace benefičního koncertu Společně pro Rozárku).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články