Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně. Nechme stranou, jak se to hodnotí, už název celé věci je nádherný. Světová zpráva o štěstí. To by mohl být krásný film. A asi krátký.


Program Full Moon Stage je venku a s tím tradičně přichází jistá úleva. Kamarádka se na Instagramu ptala, zda máme taky po dokončení nějaké činnosti, věci, projektu etc. prázdno v hlavě. Obratem jsem jí to odsouhlasil, s poznámkou, že recese přichází po každém čísle, v průběhu let se to stupňuje a asi to nebude nikdy jinak. S letošní scénou na Colours to je podobné. Bylo s tím tolik trápení jako nikdy. Konečný výsledek je dost jiný, než jsem si ještě v lednu maloval, ale to nevadí. Takhle to mělo být a nějaké trumfy máme stranou na další rok(y). Podstatné je, že zajímavější program jsme asi ještě neměli.


Je to už týden, ale předávání Radiohlav stále rezonuje. Nevím, kdy jsem viděl uvolněnější a civilnější ceremoniál, který kromě přirozenosti a veskrze zasloužených výsledků taky přinesl silnou zprávu. Slovensko je v indexu štěstí hluboko pod námi, ale co se týče jednoty, postojů a obecného vyjádření – i vyjadřování –, se máme od jejich kulturní komunity co učit. Přestože to celé probíhalo v atmosféře, kterou tamní společnost od devadesátých let nepamatuje. Nejtmavší bývá noc těsně před úsvitem, říká se. Přeji velmi. Zdaleka nejen proto, že Cigán je králem.


Na včerejší rozloučení s Pavlem Zajíčkem jsem jednoduše neměl kredit. Zpráva o jeho odchodu nebyla nečekaná, přesto zasáhla hluboko a trvale. Vzpomínám, jak sedával ve Žluté pumpě, jak jsme se v průběhu těch let různě potkávali. Aniž bysme se nějak dobře znali, debaty s ním byly vždycky přínosné a osvěžující. Přes jeho přísnost a svéráznost. Nebo možná kvůli tomu, jaký byl. Nějak mi vadí, že už tady není, že už věci nemůže okomentovat. Probírám se letitými nahrávkami DG 307 a po letech žasnu. „Ono se to k tobě blíží/ ty to ale nechceš vidět/ otáčíš se k tomu zády/ zabloudil jsem v tvejch očích.“ Že by v tomhle bylo to štěstí?

V osm večer na Radiu 1 spolu s Fat White Family, God and Eve, Ghost Funk Orchestra, ZA! + Perrate, Berlin Manson nebo dalším z kolektivu Pocahontas. On the way to Infinite.

Info

Rozhlasový pořad Šejkr poslouchejte na Radio 1.

foto © Belkis Ayón

tracklist:
Boeckner – Don’t Worry Baby
Rejoicer – I Think This is Reasonable
Fat White Family – Today You Become Man
Chyna Streetz and 183rd – Bernadine's Rage
God and Eve – Cirkus
Sevana – Keep Going (Chosen)
Okvsho – Pasitos Jaguari (ft. Akira)
Cales da Killa – Do Dat Baby (ft. Dawn Richard)
Prefuse 73 – A Lord Without Jewels
ZA! + Perrate – Tomaseando
Einstürzende Neubauten – Sand
Jlin – Open Canvas
Freekind. – Made It
Meshell Ndegeocello – Bedlam Blues
Nuha Ruby Ra – Fetish 2 Forget
Fat Dog – King of the Slugs
Milo Korbenski – Booksmart Hunny
Ghost Funk Orchestra – Casadastra
Berlin Manson – Srdce
Amanda Whiting – Liminal
Little Simz – Mood Swings
Family Show – Ill
Chyna Streetz and 183rd – Judas Kiss (feat. Tiona Deniece)
EABS – Purple Sun
Reunion Island – On the way to Infinite
Luci – Thunder Calling
Barry Adamson – The Last Words Of Sam Cooke
ZA! + Perrate – Seguirilla MIDI
DG 307 – Ono se to k tobě blíží

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace