Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Participativní rozpočet už realizoval v centru Ostravy řadu nápadů veřejnosti

Ostrava-Centrum |  | Miniexpres centra Ostravy

Lidé v centru Ostravy se hojně zapojují do projektu participativního rozpočtu Náš obvod. Za tři roky už se realizovalo šest nápadů. Nyní se připravuje realizace loňského ročníku a zároveň v těchto dnech probíhá sběr nápadů pro letošní ročník.

Do jara letošního roku byly v Moravské Ostravě a Přívozu realizovány vítězné projekty participativního rozpočtu z roku 2022.

David Witosz (Piráti), místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu: "Participativní rozpočet tehdy měl trochu jiný formát. Takže máme tři výherce. Bylo to ohnisko, historické lavičky a malované chodníky."

Lukáš Dvorský, autor návrhu Ohniska: "Já jsem navrhoval projekt s názvem Ohnisko. Jedná se o veřejné grilovací místo. Prostor, kde si budou moci lidé bez jakéhokoliv poplatku za příznivého počasí něco ugrilovat, posedět s rodinou, s přáteli, pod širým nebem. Většina lidí tento prostor ve městě nemá, pokud mají pouze byt."

Jak jste spokojený s výsledkem?

Lukáš Dvorský, autor návrhu Ohniska: "S výsledkem jsem spokojen velmi. Realizoval to Jan Špaček, sochař a designér. Jak návrh a provedení mi přijde úplně skvělé."

Co říkáte všeobecně na participativní rozpočet?

Lukáš Dvorský, autor návrhu Ohniska: "Já si myslím, že to je úplně ideální cesta, jak zapojit veřejnost do veřejného dění, do veřejného života. A hlavně v době, kdy řekl bych těch peněz v rozpočtu tolik není, tak jak ideálně rozdělit ty menší částky. Tak, aby byly maximálně efektivně využity."
David Witosz (Piráti), místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu: "No a pak tady máme právě ty lavičky. Můžete po obvodu vidět lavičky, na kterých jsou napsány různé historické zkazky, co se tady odehrálo. Jedna je například v Bezručově sadu. No a pak malovaná hřiště, která nahrazují některé nehezké prostory, zpevněné plochy, a které se nějak obarvily, aby si na tom děti mohly hrát. Jedna z těchto lokalit je naproti školy Ostrčilova. No a to, co nás ještě může těšit je, že odhadované ceny, které byly v rámci participativního rozpočtu vyšší, tak jsme je dokázali vysoutěžit za nižší částky. A třeba to ohnisko, které mělo být za 600 tisíc, jsme vysoutěžili za necelých 420 tisíc korun. A i ostatní zakázky byly nižší. Takže jsme ještě ušetřili nějaké prostředky. Takže si myslím, že celkově participativní rozpočet 2022 nyní přešel k užívání. A já přeju všem občanům, ať mají z toho dobrý pocit."

Aktuálně už participativní rozpočet řeší rovnou proměnu celé lokality. Nyní se připravuje realizace vítezného projektu z loňského roku a zároveň probíhá sběr nápadů pro letošní 5. ročník.

Anna Štěrbová, projektový manažer MOaP: "Ještě týden mohou obyvatelé podávat návrhy na lokality prostřednictvím formuláře na webu nasobvod.cz nebo písemnou formou na adresu úřadu městského obvodu."

Příjem nápadů od obyvatel probíhá do konce března. Poté se z nich vyberou ty realizovatelné a celý červen pak bude probíhat hlasování veřejnosti.

Nahlásit chybu


K tématu

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou zasílat další návrhy na lokality k proměně

Lidé mohou opět navrhovat místa k proměně v centru Ostravy. Obvod spustil pátý ročník participačních projektů. Na jejich realizaci letos půjde 1,6 milionu korun.

Boxerská legenda Rosťa Osička vystavuje v Ostravě své obrazy

27. října 2023 10:48 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Legendární boxer Rostislav Osička opět zavítal do Ostravy. Na boxerský šampionát a také zde v galerii v budově radnice Moravské Ostravy a Přívozu vystavuje sbírku svých obrazů. Vernisáž výstavy, zahájil osobně i herec Marek Vašut, kterého s boxerskou legendou pojí dlouholeté přátelství.

Kokrhel opět pomůže rozvoji lučních trávníků v Ostravě

10. listopadu 2023 11:57 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Moravská Ostrava a Přívoz ukončila letošní proces údržby lučních trávníků. Na posledních místě se vysel kokrhel, který pomáhá biodiverzitě trávníků. Lidé se tak mohou na jaře opět těšit na pestrou paletu květin a hmyzu, která díky trávníkům vzejde.


U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Dnes 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Včera 12:01 | Ostrava-Vítkovice | Lukáš Zavadil

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

V Bělském lese bude stát revitalizované pumptrackové hřiště

V Bělském lese aktuálně probíhá revitalizace hlučné a technicky nevyhovující pumptrackové dráhy. Nové hřiště bude tišší a bude mít větší využití. Stavební práce by měly být hotovy do konce června.

Pumptrackové hřiště v Bělském lese prochází komplexní revitalizací. Hotové bude do léta

29. dubna 2024 11:12 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

V Bělském lese aktuálně probíhá revitalizace hlučné a technicky nevyhovující pumptrackové dráhy. Nové hřiště bude tišší a bude mít větší využití. Stavební práce by měly být hotovy do konce června.

Záchranná stanice v Bartošovicích děkuje Jižanům za finanční příspěvek vstupem zdarma

29. dubna 2024 11:06 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Obyvatelé obvodu měli během dne Země možnost nahlédnout do Záchranné stanice živočichů v Bartošovicích, a to zdarma. Vedení stanice zorganizovala prohlídky jako poděkování za finanční příspěvek, který obdrželi na začátku roku. Putoval z vánočního městečka.

V Ostravě-Jihu řeší špatný stav bytových domů v Bělském Lese. Nájemníci se budou muset vystěhovat

29. dubna 2024 10:52 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkali se s nimi v K-triu.

Participativní rozpočet už realizoval v centru Ostravy řadu nápadů veřejnosti
Vydáno 22. března 2024 11:10, Ostrava-Centrum, Jiří Cileček
Lidé v centru Ostravy se hojně zapojují do projektu participativního rozpočtu Náš obvod. Za tři roky už se realizovalo šest nápadů. Nyní se připravuje realizace loňského ročníku a zároveň v těchto dnech probíhá sběr nápadů pro letošní ročník.

Do jara letošního roku byly v Moravské Ostravě a Přívozu realizovány vítězné projekty participativního rozpočtu z roku 2022.

David Witosz (Piráti), místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu: "Participativní rozpočet tehdy měl trochu jiný formát. Takže máme tři výherce. Bylo to ohnisko, historické lavičky a malované chodníky."

Lukáš Dvorský, autor návrhu Ohniska: "Já jsem navrhoval projekt s názvem Ohnisko. Jedná se o veřejné grilovací místo. Prostor, kde si budou moci lidé bez jakéhokoliv poplatku za příznivého počasí něco ugrilovat, posedět s rodinou, s přáteli, pod širým nebem. Většina lidí tento prostor ve městě nemá, pokud mají pouze byt."

Jak jste spokojený s výsledkem?

Lukáš Dvorský, autor návrhu Ohniska: "S výsledkem jsem spokojen velmi. Realizoval to Jan Špaček, sochař a designér. Jak návrh a provedení mi přijde úplně skvělé."

Co říkáte všeobecně na participativní rozpočet?

Lukáš Dvorský, autor návrhu Ohniska: "Já si myslím, že to je úplně ideální cesta, jak zapojit veřejnost do veřejného dění, do veřejného života. A hlavně v době, kdy řekl bych těch peněz v rozpočtu tolik není, tak jak ideálně rozdělit ty menší částky. Tak, aby byly maximálně efektivně využity."
David Witosz (Piráti), místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu: "No a pak tady máme právě ty lavičky. Můžete po obvodu vidět lavičky, na kterých jsou napsány různé historické zkazky, co se tady odehrálo. Jedna je například v Bezručově sadu. No a pak malovaná hřiště, která nahrazují některé nehezké prostory, zpevněné plochy, a které se nějak obarvily, aby si na tom děti mohly hrát. Jedna z těchto lokalit je naproti školy Ostrčilova. No a to, co nás ještě může těšit je, že odhadované ceny, které byly v rámci participativního rozpočtu vyšší, tak jsme je dokázali vysoutěžit za nižší částky. A třeba to ohnisko, které mělo být za 600 tisíc, jsme vysoutěžili za necelých 420 tisíc korun. A i ostatní zakázky byly nižší. Takže jsme ještě ušetřili nějaké prostředky. Takže si myslím, že celkově participativní rozpočet 2022 nyní přešel k užívání. A já přeju všem občanům, ať mají z toho dobrý pocit."

Aktuálně už participativní rozpočet řeší rovnou proměnu celé lokality. Nyní se připravuje realizace vítezného projektu z loňského roku a zároveň probíhá sběr nápadů pro letošní 5. ročník.

Anna Štěrbová, projektový manažer MOaP: "Ještě týden mohou obyvatelé podávat návrhy na lokality prostřednictvím formuláře na webu nasobvod.cz nebo písemnou formou na adresu úřadu městského obvodu."

Příjem nápadů od obyvatel probíhá do konce března. Poté se z nich vyberou ty realizovatelné a celý červen pak bude probíhat hlasování veřejnosti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-centrum/11000042177/participativni-rozpocet-uz-realizoval-v-centru-ostravy-radu-napadu-verejnosti