20.03.2024 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přišlo jaro, botanická zahrada v Troji rozkvétá

V Botanické zahradě hl. m. Prahy je jaro v plném proudu. V expozicích jsou vidět jarní květy ladoněk, narcisů, tulipánů a hyacintů. Kvetou zlatice, japonské meruňky, lískovníčky i magnolie. V expozici prezentující ohrožené druhy ČR rozkvétá kriticky ohrožený koniklec otevřený. Ve skeníku Fata Morgana začíná v pátek 22. března jarní výstava Tropické květy, která doplňuje stávající expozici uměleckých plastik Veroniky Richterové Nová PET Tropicana a jejíž součástí je i prodej pokojových rostlin ve výstavním sále v Ornamentální zahradě.

„Jaro už je v plném proudu a v areálu botanické zahrady je znát téměř na každém kroku. Rozkvetlé jarní cibuloviny, trvalky, ale i dřeviny najdete ve všech expozicích zahrady. Pozadu nezůstává ani skleník Fata Morgana, který zaplnily květy exotických rostlin a rozzářily nejen prostory skleníku, ale i probíhající výstavu Nová PET Tropicana," uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

První jarní květy

Venkovní expozice botanické zahrady září jarními barvami. V záhonech se objevují žluté květy narcisů, rozkvétají hyacinty a první tulipány, v expozici stínomilných trvalek narazíte na kvetoucí prvosenky, řemeřice, jaterníky, ale i bergenie. Pozadu nezůstávají ani keře a stromy, kromě tradiční zlatice a asijského lískovníčku kvetou i mandloně, japonské višně a meruňky. Rozkvétají i první magnolie. Do jarních barev se probouzí také nová expozice Archa Bohemica, která prezentuje ohrožené druhy ČR. Je zde zastoupený i kriticky ohrožený a v Praze již sto let vyhynulý koniklec otevřený (Pulsatilla patens). Botanická zahrada hl. m. Prahy se spolu s dalšími organizacemi zapojila do programu navrácení této rostliny do přírodních stanovišť v Praze.

Zdroj: Botanická zahrada Praha*

Úvodní foto: Daniela Urešová

Logo Botanická zahrada Praha

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down