Vrásky máme i kvůli sledování televize

Co dokoukaný film v televizi, to vráska navíc? Není to vyloučeno ani potvrzeno. Proto se modrému světlu, které na nás svítí z mnoha využívaných zařízení, raději nevystavujme většinu dne!

Čas u obrazovky se pro většinu lidí stal neodmyslitelnou součástí života. Průměrný člověk před ní tráví sedm hodin denně (1), takže přirozeně přicházejí obavy z toho, jak moc to ovlivňuje zrak, spánek, vzhled i celkové zdraví. Modré světlo s kratší vlnovou délkou vyzařují mobilní telefony, tablety, notebooky i televize, jsme jím tudíž doslova „osvícení“.

Dávkování jen omezeně?

Existují nesporné důkazy (2), že toto světlo narušuje spánek, proto bychom se mu dle doporučení neměli vystavovat ve večerních hodinách. Jak je to se škodlivým vlivem na pokožku? Tady je to celé trochu složitější. Podle studie (3) z roku 2018 může jeho záření po dobu jedné hodiny zapříčinit takzvané reaktivní formy kyslíku, které jsou s předčasným stárnutím pleti skutečně spojovány (4). Novější výzkum (5), uskutečněný v loňském roce, zase poukázal na to, že zmíněné reaktivní kyslíkové formy souvisí s poškozením kůže. I to sice naznačuje svižnější tvorbu vrásek, na stranu druhou se ale stále přesně neví, jaké jeho „dávky“ tyto následky mají. Zjednodušeně řečeno – modré světlo má něco společného se stárnutím, ale těžko říct, zda se to děje po 60 minutách, 20 hodinách či několika dnech.

Opatrnost není na škodu

„Žádný z vědeckých dokumentů přesvědčivě nesděluje, jak moc toto světlo na tvorbu vrásek či rozvoj pigmentových skvrn působí,“ neskrývá svou skepsi americký dermatolog Cameron Rokhsar, který pracuje ve vyhlášené nemocnici Mount Sinai (6). Ten připomíná studii z roku 2020 (7), jejíž závěry paradoxně naznačují, že modré záření linoucí se z chytrých telefonů a dalších zařízení může mít určité výhody v prevenci některých kožních onemocnění. Ačkoli se pořád s jistotou neví, jak to je, i tak se vyplatí zaujmout určitá opatření, čistě pro jistotu! Čas u mobilu a televize zkuste raději zkrátit a nezapomeňte na dostatečný příjem vitaminu C, který jakožto silný antioxidant pokožku prokazatelně omlazuje (8).

Zdroje: (1) www.explodingtopics.com/blog/screen-time-stats, (2) www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6280109/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4496685/, (5) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.15576, (6) www.businessinsider.com/dermatologists-blue-light-from-screens-aging-skin-wrinkles-2023-4, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33247615/, (8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562654/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat