Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

PŘED 30 LETY: Jaké problémy a nedostatky trápily školské areály v Ivančicích?

Ivančický zpravodaj 1994
sobota 23.3.2024

Ilustrační foto
Autor: RegionálníPortály.cz

Ve městě je dnes několik základních škol, gymnázium a střední zemědělská a rodinná škola. Některé z těchto škol byly v minulosti rekonstruovány (Základní škola Vladimíra Menšíka- obě budovy), u jiných se v současnosti rekonstrukce a rozšíření budov připravují.

Jednou z připravovaných staveb, která bude v roce 1994 zahájena, je dostavba školského areálu. Tato dostavba bude řešit problémy Základní školy T. G. Masaryka - ul. Na Brněnce a problémy Gymnázia Jana Blahoslava. Již samotná poloha těchto škol, které jsou vzájemně propojeny stávajícími nevyhovujícími sportovišti, a obdobné problémy na obou stranách nabízejí společný postup při dovybavení obou škol. Podotýkám, že ono dovybavení přivede obě školy pouze na současný světový standard a v žádném případě nelze hovořit o tom, že by šlo o nepřiměřené, nereálné či utopistické plány.

Ale co vlastně obě školy trápí? Gymnázium, které je samostatným právním subjektem, nemá vybudované stravovací zařízení. Studenti se chodí stravovat do asi 500—700 m vzdáleného internátu SZeS. Poloha této jídelny je však přesně na opačné straně, než je autobusové nádraží. To je jedním z důvodů, proč dojíždějící studenti raději oželí oběd a jedou domů, protože rozvrh hodin je přizpůsoben odjezdům autobusů. To již vůbec nehovoříme o cestě do kopce a klimatických podmínkách. Dalším problémem je nedostatek učeben, které by bylo možno účelným přesunutím šaten do přístavby získat v samotné stávající budově a v nově navržené nadstavbě.

Základní škola trpí obdobnými problémy. V budově sice kuchyně s jídelnou jsou, ale toto vybavení je natolik zastaralé a nevyhovující technicky i kapacitně, že je celou záležitost nutno okamžitě řešit. Budova sama pochází z dob první republiky a tomuto stáří odpovídá celý technický stav.

Množí se havárie, jejichž odstraňování je nejen technicky složité, ale především finančně značně náročné a neefektivní. Mimo to i zde chybějí základní učebny.

Mimo doposud popsané problémy mají obě školy potíže další, které jsou pro obě školy společné. Jsou jím problémy se sportovišti a zásobení obou budov teplem. Zásobení teplem sice dnes zajištěno je, je jím centrální zdroj tepla v Oslavanech. V obou školách jsou výměníkové stanice, kde je pára z Oslavan přepracovávána na teplou vodu. Vzhledem к tomu, že pára v Oslavanech je vyráběna spalováním plynu a plyn je v současnosti rozváděn i v Ivančicích, je zřejmé, že výroba tepla je podstatně ekonomičtější, pokud je plyn spalován přímo v místě spotřeby a ne ve vzdálenosti 4 km.

Problémy s nedostatečnou kapacitou tělocvičných zařízení se vedení obou škol snaží řešit převedením výuky do přibližně kilometr vzdálené sportovní haly. Právě zmíněná docházková vzdálenost je tím faktorem, který podstatným způsobem nabourává plynulý chod výuky.

Výše uvedený text je výčtem těch zásadních problémů, které nás vedly k přípravě dostavby školského areálu.

Další postup obou investorů (Gymnázium J. B. na straně jedné a město Ivančice na straně druhé) vychází z uzavřené dohody o společném postupu při budování školského areálu v Ivančicích. Na základě této dohody byla zpracována studie a zadání stavby pro celý komplex a po jeho projednání bylo na celý tento areál situovaný mezi budovy gymnázia a základní školy a zahrnující všechny stávající budovy vydáno územní rozhodnutí. V tomto zadání byla celá výstavba rozdělena do čtyř samostatných staveb, které jsou schopny samostatného provozu a současně odrážejí investorské poměry při výstavbě. Jsou to: 1. kotelna a stravovací zařízení; 2. dostavba a nadstavba gymnázia; 3. rekonstrukce a dostavba ZS; 4. tělovýchova.

Pokud se týká investorství a zajišťování finančních prostředků, jsou stavby 1 a 4 hrazeny rovným dílem oběma investory, stavba č. 2 je plně hrazena gymnáziem a stavba 3 je plně hrazena městem. Jako obvykle se do popředí celé žáležitosti dostávají finanční prostředky.

Celá stavba, jejíž náklady se pohybují kolem sumy 120 mil. korun, bude vyžadovat přesnou souhru všech zúčastněných, a to především v oblasti zajišťování financí.

Město Ivančice musí svoji část zahrnout do rozpočtu města. Byli bychom zcela krátkozrací, abychom se domnívali, že jsme schopni tuto část uhradit. Z tohoto důvodu jsme okamžitě uplatnili žádost na dotování naší části z prostředků Ministerstva financí ČR. Gymnázium samo o sobě není takovouto výstavbu schopno provádět vůbec a o veškeré prostředky by mělo žádat prostřednictvím Školského úřadu Brno-venkov přímo ministerstvo.

Protože jsme se ovšem ze strany školského úřadu nesetkali s potřebným „zapálením“ pro tuto záležitost, převzali jsme iniciativu na sebe a veškeré žádosti jsme za gymnázium sestavili a uplatnili sami. Zde jsme se setkali s pochopením přímo na Ministerstvu školství ČR a výsledkem je téměř jisté zařazení této stavby na příští rok.

V dalších přípravách stavby samozřejmě pokračujeme dál. Pro první stavbu je zpracována projektová dokumentace a je vydáno stavební povolení. Na další dvě stavby (2. a 3.) se projektová dokumentace zpracovává a bude dokončena v průběhu letošního roku.

Na dodavatele stavby bylo vypsáno konkurzní řízení, na základě kterého by měla být známa seriózní firma nejpozději do konce února příštího roku.

Tento dodavatel by na základě celého investičního plánu a připravovaného postupu výstavby měl celý závěr přivést do reality nejpozději do konce roku 1998. Jednotlivé stavby však budou uváděny do provozu postupně.

 

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele z Ivančického zpravodaje 3-4/94. Titulek je redakční.

 

O čem se psalo v Ivančickém zpravodaji před 30 lety? Pravidelně vybíráme ty nejzajímavější články, které si v této rubrice připomeneme

TOP
MIKO Neslovice s.r.o. nabízí práci na pozici Strojník UNC, stavební dělník v obci Neslovice

Strojník UNC, stavební dělník

MIKO Neslovice s.r.o. Neslovice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, DPP, práce na IČO). ➤ Přijmeme:  strojníka UNC, ( popř. JCB 3CX) stavebního dělníka.Tel:602 772026,606 421419 dobrá platové podmínky, víkendy…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama