Ve druhém kole se utkají Korčok a Pellegrini. Poražený Harabin spoléhá na inteligenci svých voličů

Po sečtení všech hlasů v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku zvítězil bývalý šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok se ziskem 42,5 procenta. Do druhého kola spolu s ním postupuje předseda parlamentu Peter Pellegrini s 37 procenty. Na třetím místě s 11,7 procenta skončil bývalý ministr spravedlnosti a někdejší předseda slovenského nejvyššího soudu Štefan Harabin. Volební účast byla přibližně 52 procent, tedy vyšší než před pěti lety.

Sledovali jsme online Bratislava (Aktualizováno: 11:23 24. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po Korčokovi, Pellegrinim a Harabinovi se umístil Krisztián Forró, předseda slovensko-maďarské strany Maďarská aliance, který získal 2,9 procenta hlasů. Na páté pozici skončil někdejší slovenský premiér Igor Matovič se 2,18 procenta hlasů. Šesté místo obsadil Jan Kubiš se dvěma procenty hlasů. Zbývající kandidáti, Patrik Dubovský, Marian Kotleba a Milan Náhlik, nezískali ani jedno procento hlasů.  

Volební účast byla v letošním prvním kole 51,91 procenta, a je tedy vyšší než v prvním kole prezidentských voleb před pěti lety. Tehdy dosáhla 48,74 procenta.

Třetí umístěný Harabin odmítl ve vysílání slovenské televize ta3 podpořit jednoho z kandidátů. Na opakovanou otázku, pro koho by měli jeho voliči ve druhém kole prezidentských voleb hlasovat, nikoho nejmenoval. 

„Moji voliči jsou inteligetní lidé, vědí, co je dobré pro Slovensko, co je potřeba pro zachování suverenity Slovenska, pro to, aby Slovensko nebyl vtáhnuto do války,“ řekl. 

„Výsledek prvního kola vypadá nadějně, ale jsem nohama velmi pevně na zemi,“ komentoval ve svém štábu výsledek prvního kola Ivan Korčok. Před druhým kolem chce oslovit i voliče vládnoucích stran. „Ty, kteří se neztotožňují s vulgaritou a nekulturností vládní koalice,“ vysvětlil.

‚Nenechávejte zodpovědnost na jiných a využijte své právo.‘ Čaputová vyzvala Slováky k účasti ve volbách

Číst článek

Pellegrini uvedl, že bude mluvit s kandidáty, kteří v prvním kole neuspěli. Dodal, že musí respektovat osobní rozhodnutí každého z nich, jak naložit s důvěrou, kterou od voličů získali. „Slovensko chce prezidenta, který nebude Slovensko tahat do války, ale bude mluvit o míru,“ ohodnotil celkové výsledky voleb. 

„Objednávka na národního prezidenta je velmi silná,“ ohodnotil výsledky voleb Štefan Harabin, který skončil v prvním kole na třetím místě. „Moji voliči vědí, co mají dělat. Jsou to národně orientovaní voliči, jejichž hlavní prioritou je zachování státu, národní suverenity a míru,“ doplnil. 

K výsledkům prvního kola se vyjádřili také někteří slovenští politici. „Velmi si přeji, aby byla kampaň před dalším kolem férová, korektní a kultivovaná,“ uvedla na svém facebokovém účtu spolu s gratulací vítězovi slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Ukazuje se, že opravdu hodně lidí na Slovensku nechce, aby se prezidentem stal někdo, kdo bude slepě poslouchat Roberta Fica,“ komentoval výsledky prvního kola na sociální síti X (dříve Twitter) Michal Šimečka (Progresivní Slovensko). Sám Robert Fico (Směr) se k výsledkům nevyjádřil. 

‚Malé referendum‘

Za malé referendum o vládě Roberta Fica (Směr) označil prezidentské volby šéfredaktor deníku Právo Petr Šabata.

Válka na Ukrajině nemá vojenské řešení, míní šéf slovenské diplomacie Blanár

Číst článek

„Jeho vláda nastoupila po loňských podzimních volbách a raketově začala měnit některé parametry právního státu. Čili máte jasné dva tábory. A pokud vyhraje Peter Pellegrini, tak to bude potvrzení, že vlastně podstatná část Slovenska je s tím bouráním právního státu v zásadě spokojená,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Hned ráno musela slovenská policie zasahovat u jedné volební komise, kde našli člena pod vlivem alkoholu. „Máme nahlášený jeden případ člena komise pod vlivem alkoholu, kde zhruba v 7.45 hodin nafoukal 1,32 miligramu (zhruba 2,75 promile alkoholu v krvi – pozn. red.). Je to vyřešené, byl vyloučen, komise pokračovala bez přerušení,“ citovala slovenská ta3 ředitele odboru pořádkové policie Stanislava Hromádku.

Druhé kolo, které proběhne 6. dubna, by podle průzkumů vyhrál Pellegrini s podporou výrazné většiny nyní třetího nejpopulárnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina. Ten v prvním kole dosáhl na téměř 12 procent hlasů. 

Analytici se shodli, že Slovensko zažilo nevýraznou předvolební kampaň. Snahu kandidátů o voličské hlasy zastínily některé kroky stávající vládní koalice premiéra Roberta Fica, především pak změny v trestním právu, které vyvolaly protivládní demonstrace po celé zemi.

Pellegrini se dlouho vyhýbal přímé konfrontaci s Korčokem, v první diskusi se oba setkali až v pondělí. Ani ta však podle slovenského politologa a vysokoškolského pedagoga Jozefa Lenče nepřinesla žádný překvapivý moment. „Pellegrini nic neztratil, Korčok nic nezískal. Ani jeden si formálně žádný plusový bod nepřipsal,“ zhodnotil pro iROZHLAS.cz.

V prezidentských volbách lze hlasovat jen ve volebních místnostech na Slovensku, na rozdíl od loňských parlamentních voleb tak Slováci nemohou poslat svůj hlas poštou ze zahraničí. Slovenský statistický úřad odhadl, že volit může přes 4,3 milionu občanů s trvalým pobytem na Slovensku. Tento údaj nezahrnuje Slováky žijící v zahraničí.

vtk, jgr, bko, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme