Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sakamotová potřetí v řadě slaví krasobruslařský titul na MS

Potřetí za sebou se mistryní světa v krasobruslení stala Japonka Kaori Sakamotová. Na šampionátu v Montrealu si nejlepší volnou jízdou polepšila ze čtvrté příčky po krátkém programu až k dalšímu zlatu. Nakonec v součtu porazila o 10,8 bodu Američanku Isabeau Levitovou. Bronz získala Korejka Kim Če-jon, která se na stupně vítězů posunula ze šestého místa po úvodní části soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná volná jízda Kaori Sakamotové

Třiadvacetiletá Sakamotová napravila velkou chybu z krátkého programu, kde se jí nepovedl trojitý lutz. Ve volné jízdě byla precizní a zvládla i těžké kombinace zařazené do druhé poloviny programu, kde jsou za ně bonifikace. Přiblížila se na 33 setin hranici 150 bodů, celkem nasbírala 222,96 bodu a musela čekat, jak si povedou její lépe postavené konkurentky.

Jako první z nich nastoupila hned po japonské favoritce juniorská mistryně světa z roku 2022 Levitová. Sedmnáctiletá krasobruslařka předvedla rovněž bezchybný výkon, získala svou nejvyšší známku v sezoně, ale Sakamotovou neohrozila. Stříbrnou pozici však nakonec udržela s přehledem.

Naopak vedoucí žena po krátkém programu Loena Hendrickxová situaci nezvládla. Čtyřiadvacetiletá Belgičanka mohla díky náskoku z úvodní části soutěže Sakamotovou porazit a získat první světový titul, jenže volnou jízdu pokazila. Spadla po trojitém flipu, napodruhé zařadila jen dvojitý lutz a udělala další chyby. Zůstala více než dvacet bodů za svým osobním maximem a propadla se až na čtvrtou příčku. Po dvou cenných kovech z let 2022 a 2023 tentokrát úřadující mistryně Evropy odjede z MS bez medaile.

Ještě hůř dopadla třetí žena krátkého programu I He-in, kterou až dvanáctá volná jízda srazila na šestou příčku. Na stupních vítězů ji vystřídala jiná Korejka, sedmnáctiletá Kim Če-jon. Ta se blýskla skvělou volnou jízdou hned na úvod nejsilnější rozjížďky a po stříbru z letošního mistrovství čtyř kontinentů vybojovala medaili i na globálním vrcholu sezony. Stejně jako pro Levitovou je to její první cenný kov z MS dospělých.

Naopak Sakamotová potvrdila pozici královny současného ženského krasobruslení. Tři světové tituly za sebou získala jako první závodnice od úspěchů Američanky Peggy Flemmingové v letech 1966 až 1968.

České barvy na MS reprezentovala Eliška Březinová, jejíž účinkování skončilo 28. příčkou v krátkém programu.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montrealu:

Ženy – konečné pořadí: 1. Sakamotová (Jap.) 222,96, 2. Levitová (USA) 212,16, 3. Kim Če-jon (Korea) 203,59, 4. Hendrickxová (Belg.) 200,25, 5. Repondová (Švýc.) 196,02, 6. I He-in (Korea) 195,48.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články