Znovuzrození britského mistrovství

S ostrovním šampionátem se to má asi jako s houpačkou, neustále nahoru a dolu.

Moderní historie britského mistrovství přináší jeden zvrat za druhým a po slabých letech se vždy objeví jeden silnější ročník. Velká Británie v minulosti hrála ve světě rallysportu významnou roli. To však bylo ještě v dobách, kdy tato země hostila podnik mistrovství světa a na jejím území sídlilo několik továrních stájí. Kromě období osmdesátých let, kdy na britských tratích startovala zahraniční světová esa jako Walter Röhrl, Hannu Mikkola nebo Ari Vatanen, je za vrchol šampionátu považováno období přelomu tisíciletí. Tehdy se o atraktivitu mistrovství staraly uřvané speciály Formule 2 a angažovalo se zde několik továrních stájí. V domění, že by právě návrat k vozům jedné poháněné nápravy mohl BRC spasit, udělal promotér v roce 2012 osudovou chybu. Vozy R3T opravdu žádnou reminiscencí nádherných dvoulitrových Kit Carů nebyly a po čtyřletém experimentu se šampionát dostal do klinické smrti.

Z té se probral po vynechaném ročníku 2015 sezónou s účastí několika zvučných jmen ve vozech R5. Ale ani zde se nenastartovala delší úspěšná éra a po pár letech zase mistrovství začalo živořit. Restartem mohl být soudě podle startovní listiny úvodní rally ročník 2020. O zmaření všech nadějí se bohužel postaral Covid a následoval další propad zájmu vrcholící skoro až nedůstojně mizivou účastí posádek v loňském roce. I po tomto pádu na dno se ale britské mistrovství dokázalo vzchopit a dnes už víme, že letošek bude něco jako opakování roku 2016. Všichni zainteresování pak jistě doufají, že narozdíl od tehdejší doby tentokrát hrdá značka BRC ve vrcholné formě vydrží déle. Mnohem déle.

A co se vlastně ve Velké Británii tak výrazně změnilo? Do hry vstoupil nový titulární partner, ostrovní výrobce brzd Probite. Což je pěkné, ale samo o sobě by to šampionát nespasilo. Větší měrou se o zatraktivnění značky BRC postarala změna kalendáře. Totálně nesmyslné zařazení finančně náročné a navíc na cizím území se odehrávající Ypres Rally už promotéra naštěstí přešlo a Belgičané z kalendáře zmizeli. Ovšem je otázkou, na jak dlouho. Tato ambiciózní rally se totiž do programu BRC vrátila už několikrát. Letos se nemusí týmy trápit ani s žádnou jinou další cestou přes moře. Na ostrově Man se už sedm let nejezdí a letos nebyl zařazen ani žádný irský nebo severoirský podnik. Všech šest soutěží se odjede na území Walesu (3x), Skotska (2x) a Anglie (1x). Jako obvykle se bude kombinovat povrch a poměr asfaltu a šotoliny bude vyrovnaný 3:3.

O úvod mistrovství se postará premiérově zařazená Legend Fires North West Stages na anglických asfaltech. Následovat bude padesátý ročník velšské Rallynuts Severn Valley Stages, která vloni v harmonogramu obsahovala proslulé úseky Myherin nebo Hafren Sweet Lamb. Na startující tam tak dýchne historie slavného a dnes již neexistujícího britského podniku MS. V květnu se pojede na skotských asfaltech tradiční Jim Clark Rally a po dvouměsíční pauze se bude pokračovat znovu ve Skotsku. Tentokrát na šotolinách Voyonic Grampian Forest Rally vracející se do kalendáře po roční pauze. Ještě než šampionát uzavře velšská šotolinová Visit Conwy Cambrian Rally, odjede se vrchol sezóny. Do mistrovství Evropy zařazená JDS Machinery Rali Ceredigion na velšských asfaltech.

Tato rally se dočká díky WRC promotérovi skvělému mediálnímu pokrytí. Jak je již třetím rokem v ME zvykem, o živý přenos nepřijde žádná z rychlostních zkoušek. Právě výrazně lepší mediální pokrytí zmiňovala většina předních posádek jako ten nejzásadnější důvod, proč se pro účast v letošním BRC rozhodnuli. Po několika letech se totiž mistrovství vrací na obrazovky běžně dostupného televizního kanálu, na kterém bude z každé rally vysílána hodinová reportáž. Do mistrovství se právě díky tomu vrací mistr z roku 2022 Osian Pryce. Peníze zatím sice nemá na celou sezónu, ale to neměl ani před dvěma lety a jak to tehdy dopadlo. Startovat bude s Fordem Fiesta Rally2 a nejvíc se jistě jako obhájce vítězství těší na evropský Ceredigion. Částečný program plánuje Max McRae, nová generace slavného rodu majícího v britském mistrovství bohatou a úspěšnou minulost. K dispozici bude mít techniku přímo z M-Sportu, který se v šampionátu hodlá prezentovat trojicí oficiálních Fiest Rally2. Kromě McRae ji dostane k dispozici loňský vicemistr Garry Pearson a úřadující juniorský mistr světa William Creighton. Ira tak čeká nabitý program, protože s Fiestou jezdí i ve světovém seriálu WRC2 a minulý víkend si střihnul i irskou West Cork Rally.

Silnější sestavou než oficiální trio M-Sportu se mohou pochlubit soukromé posádky ve Fordech. Kromě již zmíněného Pryce totiž bude o svůj pátý britský titul usilovat Ir Keith Cronin. Pokud si do Británie přiveze i svou formu z irského mistrovství, kde zatím nenašel přemožitele, soupeři to s ním budou mít sakra těžké. O pořádnou dávku nostalgie se těsně před startem sezóny postaral Meirion Evans sponzorovaný poslední dvě sezóny olejářskou společností Castrol. Když před zámek ve velšském golfovém klubu Rolls of Monmouth přijela nová Toyota GR Yaris Rally2 ve válečných barvách této společnosti, málokdo by si nevzpomněl na tovární zbarvení Toyoty z devadesátých let. Snad bude podobně pozitivní emoce Evans vzbuzovat i svými výsledky. Parťáka v druhé Toyotě mu bude od třetí soutěže dělat mistr Evropy 2019 Chris Ingram. Ještě než nové auto do Británie dorazí, bude Ingram startovat s Volkswagenem Polo GTI R5, který ještě v dílnách Melvyn Evans Motorsport zůstal.

Pestrost startovnímu poli bude dodávat i několik jezdců ve vozech Hyundai. Úřadující juniorský mistr BRC Kyle White debutoval za volantem čtyřkolky teprve před měsícem v Kirkistownu a od té doby se svým Hyundaiem i20 R5 v rámci testování absolvoval ještě jednu severoirskou soutěž. Z titulu se vloni v nižším národním hodnocení radoval Alan Carmichael a letos to s novějším Huyndaiem i20 N Rally2 zkusí na titul celkový. Zdaleka největší šance na úspěch je z trojice zástupců korejské značky třeba připisovat Jamesovi Williamsovi. Vloni sice šestadvacetiletý jezdec chvíli koketoval s technikou M-Sportu, ale letos je naplno zpět za volantem i20 N Rally2 a s ním by chtěl minimálně zopakovat třetí místo v šampionátu před dvěma roky. Při letošní konkurenci by to znamenalo opravdu velký úspěch. Exotickou techniku v podobě Protonu Iriz R5 vyrobeného v rodinné stáji podrobí už osmému roku startů Oliver Mellors. A chybět na úvodní soutěži nebude ani francouzská technika Jamese Forda. Ten však vloni s Citroenem C3 Rally2 startoval jen na asfaltových soutěžích a je tedy otázkou, zda v tomto trendu bude pokračovat i letos nebo se podívá i na britské šotoliny. Bohaté startovní pole čítající více než čtyři desítky speciálů Rally2 doplní ještě posádky dalších šampionátů, do kterých je Legend Fires North West Stages 2024 zařazena. O zajímavou sobotní podívanou bude v sobotu jistě postaráno.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!