ATP odhalila kalendář pro rok 2025. Další turnaje Masters čeká rozšíření

- Jan Vojkůvka

Asociace tenisových profesionálů odhalila v pátek kalendář turnajů pro rok 2025. Nejzásadnějšími změnami je rozšíření turnajů Masters v Cincinnati a Torontu (Montrealu), které budou od příští sezony trvat 12 dní. Hlavní soutěž díky tomu bude moci hrát hned 96 hráčů oproti dosavadním 56.

Rodina dvoutýdenních Masters, která původně zahrnovala jen březnové americké akce v Indian Wells a Miami, se poprvé rozšířila v roce 2023. Tehdy se dvanáctidenní zápolení s širším startovním polem rozhořelo v Římě, Madridu a Šanghaji.

Pro rok 2025 si ATP připravila rozšíření pro další dva turnaje kategorie ATP 1000. Tentokrát se bude prodloužení týkat amerického Masters v Cincinnati a také kanadského Masters, při jehož pořadatelství se střídají Toronto a Montreal.

Tyto turnaje, které se konají před US Open, zaberou od příští sezony rovněž dva týdny a hlavní soutěž se rozšíří z dosavadních 56 tenistů na 96 hráčů, přičemž všichni nasazení budou mít v úvodním kole volný los (doposud měla volný los pouze osmička nejvýše nasazených). Starý jednotýdenní formát zůstane v příští sezoně pouze v Monte Carlu a Paříži.

ATP si pro příští sezonu připravila i další novinky. Turnaje kategorie ATP 250 v Dallasu, Dauhá a Mnichově čeká povýšení do vyšší kategorie. Díky tomu se příští rok odehraje celkem 16 turnajů ATP 500.

Kromě toho bude červencový turnaj v Hamburku (ATP 500) přesunut do květnového termínu a akce v Los Cabos (ATP 250) se přesune na červenec. Prozatím je naopak zcela zrušen turnaj v Estorilu. ATP se s pořadateli portugalského turnaje snaží najít nějaké řešení, které by tuto akci umožnilo pořádat.

„V příští sezoně dojde k dalšímu vylepšení prémiového produktu ATP Tour v rámci zjednodušeného kalendáře. To je ústředním bodem všeho, co jsme budovali v rámci OneVision, jejímž cílem je vytvořit co nejlepší zážitek pro naše fanoušky. V minulé sezpně jsme prolomili nové hranice a na našich turnajích jsme přivítali rekordních pět milionů fanoušků. To je jen jeden z důkazů toho, jak pozitivně se tento sport vyvíjí, a my věříme, že se v něm stále skrývá neuvěřitelný potenciál,“ vydal prohlášení předseda ATP Andrea Gaudenzi.

Pro příští rok je aktuálně v plánu 60 turnajů ve 29 zemích s vrcholem na turínském Turnaji mistrů. V kalendáři pak také zůstává v kritizovaném prosincovém termínu Next Gen ATP Finals v saúdskoarabské Džiddě.

Kalendář mužského okruhu pro rok 2025 si můžete prohlédnout zde.