Putin v projevu po útoku v Krasnogorsku vyhlásil na neděli státní smutek. Naznačil i spojitost s Ukrajinou

Útočníci, kteří spáchali páteční teroristický útok v Krasnogorsku u Moskvy a které se všechny podařilo dopadnout, se pokoušeli uprchnout na Ukrajinu, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin v sobotním televizním projevu k národu. Putin, který před více než dvěma lety rozpoutal proti Ukrajině válku, podle agentury TASS také tvrdil, že podle předběžných údajů byla na ukrajinské straně pro pachatele útoku chystána možnost přechodu hranic.

Moskva (Aktualizováno: 16:41 23. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin na snímku z 12. března 2024

Putil přislíbil, že trestu neunikne nikdo, kdo útok v Krasnogorsku připravoval, tedy všichni vykonavatelé, organizátoři a objednavatelé, a to bez ohledu na to, o koho jde | Foto: Sergei Savostyanov | Zdroj: Reuters

Putin rovněž ohlásil, že v Rusku bude v neděli 24. března celostátní smutek k uctění památky obětí pátečního „barbarského a krvavého teroristického činu“.

Kyjev odmítá jakékoliv spojení s útokem v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy, kde útočníci v koncertním sále zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili.

Útok je pro Putina nepříjemný. Za tvrdý režim slíbil bezpečí, které ale neudržel, říká analytik Dvořák

Číst článek

Některé ruské zdroje přitom hovoří až o 150 obětech. K odpovědnosti se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

V autě, ve kterém podezřelí prchali z Moskvy, se podle jednoho z ruských poslanců našly cestovní pasy Tádžikistánu.

„Všichni čtyři bezprostřední vykonavatelé teroristického útoku, všichni ti, kdo stříleli, se pokoušeli utéci a pohybovali se směrem k Ukrajině, kde podle předběžných údajů pro ně ukrajinská strana připravila ‚okno‘ k překročení státních hranic,“ prohlásil v sobotu v ruské televizi Putin.

‚Potrestáme každého‘

Ruský prezident, který rozpoutání války vysvětloval údajnou potřebou „denacifikovat“ sousední zemi, vedenou prezidentem židovského původu a jen s okrajovou rolí krajní pravice v ukrajinských volbách, tvrdil, že šlo nejen o pečlivě a cynicky naplánovaný teroristický útok, ale i o předem zorganizované vraždění bezbranných civilistů. „Zločinci se chladnokrevně a úmyslně vydali zabíjet, střílet naše občany, naše děti, jako kdysi nacisté, kteří páchali masakry na okupovaných územích,“ prohlásil.

‚Rusko je ve válce.‘ Mluvčí Kremlu dříve označoval konflikt na Ukrajině speciální vojenskou operací

Číst článek

Ruská armáda nyní okupuje části sousední země, její jednotky se snaží obsadit další ukrajinská území.

Putil přislíbil, že trestu neunikne nikdo, kdo útok v Krasnogorsku připravoval, tedy všichni vykonavatelé, organizátoři a objednavatelé, a to bez ohledu na to, o koho jde. „Zjistíme a potrestáme každého, kdo stojí za zády teroristů, kdo připravoval tuto ránu Rusku,“ prohlásil.

Rusko podle něj nejednou zvládlo těžké zkoušky a vyšlo z nich ještě silnější, a tak tomu bude i nyní.

V Moskvě a okolí a ve všech regionech platí dodatečná protiteroristická opatření, protože teď je podle ruského prezidenta hlavní nedovolit těm, kdo stojí za masakrem, příležitost spáchat další zločin.

‚Ukrajinská stopa‘

Rusko dosud nepředložilo oficiální verzi, kdo podle něj útok spáchal, ale oficiální představitelé a státní média celou dobu hovoří o „ukrajinské stopě“, jakkoli pro ni nenabídli žádný důkaz, upozornil server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Útok v Krasnogorsku bych spíš vztáhl na nevraživost Islámského státu vůči Rusku, říká analytik

Číst článek

Podotkl, že Putin vystoupil až 19 hodin po útoku a ve finále jeho projev vyzněl jako snaha o mobilizaci Rusů s odkazy na válku na Ukrajině: „Nyní je naší společnou povinností - našich soudruhů v boji na frontě, všech občanů - stát spolu v jednom šiku. Věřím, že tak tomu i bude, protože nikdo a nic nemůže otřást naší semknutostí a vůlí,“ prohlásil například.

Jako jeden z prvních vyrukoval s hypotézou o ukrajinské stopě bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který je nyní Putinovým zástupcem v bezpečností radě.

Medveděv vyzval k „totálním popravám teroristů a k represím proti jejich rodinám“. Dodal, že pokud se ukáže, že jde o „teroristy kyjevského režimu“, tak vůči nim a k jejich inspirátorům nelze postupovat jinak, připomněla BBC a dodala, že podle serveru Meduza, který se odvolal na své zdroje v ruských státních médiích, Kreml vydal pokyn redakcím, aby ve zprávách o teroristickém útoku možnou „ukrajinskou stopu“ zdůrazňovaly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme