Přejít k hlavnímu obsahu
Tipy a triky

Jak používat Microsoft Excel zdarma. A jeho nejlepší alternativy

Josef Mika 24.03.2024
Zdroj: rawpixel.com/Freepik

Zkušení uživatelé tvrdí, že největším klenotem sady Microsoft Office je tabulkový procesor Excel. Je to jakýsi standard, pokud jde o tvorbu tabulek. Ve firmách se to dá jen stěží obejít, ale u soukromých uživatelů je situace jiná. Existují odlehčené verze Excelu, které můžete používat zdarma. A existují také jeho různé bezplatné alternativy, které se funkčností originálu velmi blíží.

Kapitoly článku

Pro mnoho profesionálních uživatelů je Excel nejdůležitějším nástrojem z celé sady Office. Vše začalo 30. září 1985, kdy byla vydána jeho první verze. Poněkud zvláštní je, že tato první verze nebyla určena pro Windows, ale pro Mac. Excel 2.0 pro Windows se objevil až v roce 1987.

V současné době je kancelářský balík Microsoft Office k dispozici pod názvem Microsoft 365 a jako model předplatného. Možnost pořídit si aktuální software jednorázově je tedy minulostí. Pokud si nechcete pořizovat předplatné, můžete stále používat bezplatnou, ale zeštíhlenou verzi nebo se spolehnout na alternativy.

Excel 365
Zatím poslední „krabicový“ Excel 2019 je funkčně srovnatelný s aktuálním Excelem ze sady Microsoft 365.
Zdroj: Excel 365

Zeštíhlený Microsoft Excel zdarma

Microsoft Excel je nejpoužívanějším tabulkovým procesorem, který sice nabízí celou řadu funkcí, ale stojí spoustu peněz. Nicméně pro mnoho soukromých uživatelů je Excel také zdarma. Oblíbený tabulkový procesor je k dispozici pro použití v prohlížeči pod označením Excel Online. Jediným požadavkem je účet Microsoft, který si mnůžete vytvořit zdarma. Mnoho uživatelů systému Windows 10 již takový účet pravděpodobně stejně má.

Aplikace Excel Online funguje ve všech běžných prohlížečích. Můžete v něm vytvářet, upravovat a sdílet tabulky. Jednou z výhod je jistě jednoduchá spolupráce více uživatelů. Existují však i nevýhody: nemáte k dispozici všechny funkce desktopové verze a pro její použití musíte být vždy online. Těžko říci, zda je Excel Online pro vaše plány dostačující. Nejlepší je vyzkoušet si ho na příkladu.

Excel Online
Zeštíhlený Excel Online lze používat zdarma.
Zdroj: Microsoft/Excel Online

Použití aplikace Excel zdarma

Microsoft poskytuje také samostatné aplikace své sady Office (Word, Excel a PowerPoint) pro systémy Android, iOS a Windows. Ty jsou ve srovnání s klasickou verzí pro desktopy rovněž funkčně zeštíhleny. Microsoft přišel s omezujícími podmínkami, které nejsou nijak zvlášť intuitivní. 

Mohlo by vás zajímat

Například aplikaci Excel lze bezplatně užívat pouze pro osobní použití a pouze na zařízeních s úhlopříčkou obrazovky do 10,1 palce. S bezplatným účtem Microsoft můžete také vytvářet nové tabulky a upravovat ty stávající. Na chytrém telefonu tedy žádný problém, ale pro iPad Pro si musíte předplatit Microsoft 365 za poplatek, abyste mohli aplikaci Excel používat k úpravám.

Excel na smartphonu
Aplikaci Excel lze bezplatně používat pouze na zařízeních s obrazovkou do 10,1 palce. Editace tabulek na smartphonu není právě pohodlná.
Zdroj: Excel/Android

LibreOffice Calc

Ačkoli je Excel od Microsoftu kancelářským standardem pro tabulkové procesory, existují dobré alternativy, například Calc jako součást LibreOffice. Co se týče funkčnosti, s tímto open source kancelářským balíkem, který lze pro soukromé použití naprosto doporučit, si nemusíte dělat starosti.

Proto by – z čistě funkčního hlediska – měl LibreOffice v mnoha případech firmám také stačit. Problémem je však kompatibilita s Microsoft Office, která se v podnikové sféře mlčky předpokládá. Pokud například vytváříte tabulku společně s kolegy z jiných firem a všichni používají Excel, je docela nepříjemné, pokud někdo použije Calc a dochází tak například k posunům v rozložení a chybám ve vzorcích.

Mohlo by vás zajímat

Ačkoli dáváme přednost LibreOffice, můžete samozřejmě použít i známější OpenOffice, i tam najdete aplikaci Calc jako náhradu Excelu.

LibreOffice
Pro soukromé uživatele jsou funkce LibreOffice Calc jako stvořené.
Zdroj: LibreOffice

Tabulky Google

O online alternativy programů Office není nouze. Vzhledem k tomu, že mnoho uživatelů již má účet Google díky rozšířenému používání systému Android a poštovní schránky Gmail, jsou možnou alternativou Excelu také Tabulky Google. Jsou srovnatelné s aplikací Excel Online a nabízí podobné výhody, jako je snadná editace v týmu a jednoduché možnosti sdílení tabulek.

Tabulky Google
Tabulky Google jsou zajímavým online řešením pro tvorbu a editaci tabulek.
Zdroj: Tabulky Google

Nevýhody existují však také, protože musíte ukládat vlastní tabulky na serverech Google a být online, abyste je mohli upravovat. Oproti desktopové verzi Excelu musíte také dělat funkční kompromisy. Zda to je pro vás opravdu problém, však zjistíte pouze tak, že si je vyzkoušíte.

Zdroj: Microsoft, Google, LibreOffice


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud